Rebuilding the Tower of Trust
Op donderdag 18 april vindt het veertiende Congres plaats van Studievereniging PM, dé studievereniging voor Accountancy & Controlling studenten. Dit jaar is gekozen voor het thema ‘Reputation Damage’ met als slogan ‘Rebuilding the Tower of Trust’.

Door de vele schandalen in de afgelopen jaren bij accountantskantoren is het vertrouwen in de accountant geschaad. Er zijn hoge boetes uitgedeeld door de AFM omdat de kwaliteit van de controledossiers onder de maat zouden zijn. De NBA heeft 53 maatregelen ingevoerd en een verbeterplan opgesteld. Deze maatregelen zouden een antwoord moeten geven op de kritiek op het functioneren van de beroepsgroep en de basis moeten zijn van het herstel van vertrouwen.
Maar wat is er gebeurd met de vertrouwenspersoon van het maatschappelijk verkeer? Valt het beschadigde vertrouwen in de accountant nog te herstellen? Wat kunnen (potentiële) accountants doen om het imago te redden? En is de imagoschade eigenlijk wel terecht? In het Financieel Dagblad (2018) werd gesteld dat Nederland te streng is voor de accountants en het land op gebied van kwaliteit al ‘het FC Barcelona van de accountancybranche’ zou zijn. Derhalve zal er ook stil worden gestaan bij de vraag of imagoschade niet soms te snel is opgelopen en hoe hier in het algemeen mee kan worden omgegaan.

Deze en vele andere vragen zullen worden beantwoord op het PM Accountancy Congres. Wij hopen je te zien op donderdag 18 april 2019!