Master A&C
Menno Bouma is bezig met de master Accountancy en de master Controlling. Hij woont in Groningen, maar is ook vaak in zijn dorp Bergentheim te vinden, waar hij in een vriendenelftal voetbalt. Ook komt Menno graag bij Heracles Almelo. Na HBO Bedrijfseconomie op het Windesheim in Zwolle te hebben gevolgd, wilde Menno een master doen. Na het HBO moet eerst een pre-master gevolgd worden, voor je aan een master kan beginnen. De keuze voor accountant of controller was nog niet gemaakt, maar dat het één van deze twee werd, stond al tijden vast. De keuze voor de master Accountancy & Controlling lag daarom erg voor de hand.

De master bevalt goed. Er worden colleges gegeven door mensen die veel praktijkervaring hebben en daarom veel praktijkvoorbeelden kunnen laten zien in de colleges. Dit is voor Menno belangrijk, omdat masters over het algemeen erg theoretisch zijn. Op het HBO is de focus meer op de praktijk gericht. Het niveauverschil tussen de pre-master en de master valt erg mee, gezien de pre-master de moeilijkere bachelor vakken bevat. In september begint hij met het schrijven van zijn scriptie bij Deloitte in Zwolle, waar hij erg veel zin in heeft!

Een accountant controleert jaarrekeningen van bedrijven en beoordeelt het werk van een controller. Dit gebeurt vanuit een accountancy kantoor. Hierbij komt een accountant met veel verschillende bedrijven en mensen in aanraking, wat het werk erg afwisselend maakt. Een controller werkt daarentegen voor één bedrijf. Dit geeft meer vastigheid, zoals vaste collega’s. De controller is verantwoordelijk voor de interne processen en financiën van het bedrijf en wordt dus gecontroleerd door de accountant.

Menno mag na het schrijven van zijn scriptie bij Deloitte aan het werk. Daar wil hij het RA (Registeraccountant) traject volgen aan de RUG. Dit wordt, net als bij andere kantoren, door Deloitte betaald. Naast zijn werk lijkt het hem leuk om voor de afwisseling één dag per week te blijven studeren.

Tijdens de pre-master heeft Menno aan veel activiteiten van PM deelgenomen. Hierbij kwam hij met veel bedrijven in contact. Door deze activiteiten heeft hij besloten om bij een accountantskantoor te beginnen na zijn studie. De activiteiten hebben geholpen om een goed beeld te creëren van de praktijkwereld van accountancy, waar hij zijn keuze voor zijn toekomstige baan op heeft gebaseerd. Tijdens de master loop je geen stage, waardoor deze praktijkervaring anders zou hebben ontbroken.

Lid worden (€1,-)