Vakgroep
Namens de vakgroep Accountancy heeft Dick de Waard antwoord gegeven op een aantal vragen die betrekking hebben tot het profiel A&C.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen accountancy & controlling?
Een heel eenvoudige benadering van de verschillen tussen controllers en accountants is dat controllers in de onderneming actief zijn (van binnenuit) en dat accountants een externe partij vormen die van buiten naar binnen naar de onderneming kijkt. De opleiding tot controller heeft dan ook meer accent op financial accounting, management accounting en organisatiekunde. Bij de opleiding tot accountant ligt het accent meer op auditing, corporate governance, internal control en externe verslaggeving. De laatste twee vooral ter ondersteuning van auditing. Voor een belangrijk deel volgen de studenten controlling en accountancy dezelfde vakken. In ieder geval in de BSc BDK. De accentverschillen ontstaan in de MSc A&C. Sommige studenten kiezen ervoor om beide tracks in de master te volgen.

Hoe ziet mijn toekomst eruit als toekomstig accountant of controller?
Je toekomst als controller of accountant hangt van erg veel factoren af. Natuurlijk speel jij zelf daarbij de belangrijkste rol. Hoe sta je in het leven, hoe kijk je naar je baan en je carrière, hoe hoog leg jij de lat? Die vragen kan ik niet voor anderen beantwoorden. Maar er zijn belangrijke keuzes die jouw leven als controller of accountant zeer beïnvloeden.

Kies je als controller voor een kleine, middelgrote of grote onderneming om voor te werken? Kies je voor een onderneming die veel business in het buitenland doet en hou je van reizen? Wil je controller worden van een groepsonderdeel, of wil je de concerncontroller zijn? Deze keuzes zijn van invloed op dat wat je ziet van de onderneming en waar je bij betrokken bent. In een kleinere onderneming heb je sneller overzicht over alles wat met controlling te maken heeft. Je overziet alle registratieve processen, je kent het primaire proces en je kunt vanuit veel kennis de gewenste (financiële) analyses uitvoeren. Je bent direct betrokken bij het doorrekenen van belangrijke investeringsbeslissingen. Als concerncontroller bij een grote internationale onderneming zit je min of meer in eenzelfde positie, maar je hebt minder detail inzicht. Je bent afhankelijk van je groepscontrollers. Maar wat je doet heeft een erg brede scope en de beslissingen zijn qua omvang groter. Je ontmoet buitenlandse mensen en dat kan erg interessant zijn.

Als accountant kun je vergelijkbare keuzes maken. De ene accountant kiest voor het midden- en kleinbedrijf als cliëntenkring. Dan kies je ook bijna vanzelfsprekend voor een nationaal opererende accountantsorganisatie. Maar als je meer interesse hebt voor grote (beursgenoteerde) ondernemingen die ook internationaal opereren, dan wordt veelal gekozen voor een carrière bij één van de vier grote internationale accountants firma's (Deloitte, EY, KPMG en PwC). Als accountant van kleinere ondernemingen overzie je sneller het geheel. Dat is net als bij de controllers. Als accountant van grote cliënten, kan je als component accountant betrokken zijn bij een onderdeel, of juist als groepsaccountant verantwoordelijk zijn voor de totale audit. Als groepsaccountant heb je het overzicht, net als bij de accountant bij kleinere ondernemingen, maar je mist de details. Die zitten bij de component accountants in je team.

Je maakt dus zelf de keuze. Natuurlijk moet het in je carrière pad ook zo lopen, maar jij kiest als eerste, eigenlijk al bij je sollicitatie. De schaal heeft dus twee uitersten: aan de ene kant de accountant van de kleinere cliënt die een soort van huisarts rol vervult, een sparring partner en vaak ook adviseur. En aan de andere kant de accountant van de grote multinational, die veel buitenlandse contacten heeft en veel overzicht moet hebben. Zo heb je bij de controllers een schaal tussen de controller met de diepgaande kennis bij de kleinere onderneming en de controller met het totaaloverzicht bij de grote multinationale onderneming, die veel buitenlandse contacten heeft.

Wat zou u eerstejaars studenten, die nu voor hun profielkeuze staan, mee willen geven?
Als je interesse hebt in bedrijfseconomie en bedrijfskunde en later een rol als financial in het bedrijfsleven wilt vervullen, dan is de keuze voor MSc A&C een zeer goede keuze. Het is ook goed om die keuze tijdig te maken. De BSc BDK profiel A&C geeft direct (zonder deficiënties) toegang tot de MSc A&C. Dan zijn er vaak studenten die bij de start van de MSc A&C twijfelen. Zal ik controlling of accountancy doen? Je kunt dan er voor kiezen om beide te doen. Dat is dan wel een keuze voor een pittige opleiding. Maar belangrijk om te onthouden is dat je, na het volgen van de MSc A&C variant accountancy, kan instromen in de Executive Master of Accountancy. Je kunt dan aan het werk bij een accountantskantoor en de studie afronden en registeraccountant worden. Als je eenmaal registeraccountant bent, dan ben je zeer interessant voor bedrijven om daar controller te worden. Je kunt dan – met de nodige vrijstellingen – de Executive Master of Finance en Control volgen om registercontroller te worden. Andersom is de route bijna onmogelijk. Als je kiest voor de controlling variant en later besluit om toch accountant te worden, dan is er sprake van deficiënties alvorens in de Executive Master of Accountancy in te stromen. En het afronden van de praktijkopleiding tot registeraccountant is dan een zware opgave. Kort samengevat: registeraccountants kunnen door hun vooropleiding en werkervaring relatief eenvoudig registercontroller worden. Het is voor registercontrollers door hun vooropleiding en werkervaring zeer complex en tijdrovend om registeraccountant te worden.

Dus: denk goed na over je keuze en vraag om informatie.

Lid worden (€1,-)