Op deze pagina vind je alle informatie omtrent sprekers en hun lezingen van het PM Controlling symposium.
De volgende sprekers komen dinsdag 6 maart aan bod:

De algemene verandering van het controllersberoep door Robêrt de Gier


"De werkzaamheden van de controller veranderen. Tegenwoordig worden controllers betrokken bij een breder aantal processen en afdelingen binnen een organisatie.Maar kunnen controllers wel meegaan met al die verandering? Kan de controller adequaat reageren op de ‘call for change’? Een persoon die als geen ander verstand heeft van de rollen van de controller is Robêrt de Gier. Met artikelen als ‘De houdbaarheid van een CFO drie tot vijf jaar’ en ‘Is de controller de zonnekoning van de 21ste eeuw?’ benadrukt Robêrt dat de positie van een controller wel eens onhoudbaar zou kunnen worden'..."

Robêrt is een ervaren finance professional met expertise in de luchtvaart, retail, handel, media en software. Hij heeft meer dan 20 jaar werkervaring, waarvan de laatste 10 jaar binnen snel veranderende en complexe organisaties. Robêrt heeft een BA in Economie aan de Universiteit van Amsterdam en een dubbele MBA aan Nyenrode/Rochester (NL / NY - USA). In 2015 startte Robêrt bij Exact Software als Financieel Directeur voor de business unit Business Solutions. Als lid van het managementteam is hij verantwoordelijk voor het financiële portfolio en stuurt hij de verdere professionalisering van de financiële organisatie aan. Exact is de Nederlandse marktleider in business software en bedient klanten over de hele wereld. Je kunt bij Exact terecht voor de automatisering van een groot aantal bedrijfsprocessen waarmee we het MKB in staat stellen competitief en innovatief te zijn

De invloed van IT op het beroep van de controller door Dirk Neelis

Een van de primaire ontwikkelingen die de controller zichzelf eigen moet zien te maken is IT-ontwikkeling. Bedrijfsprocessen worden veelvuldig geautomatiseerd. " Hoe kan een controller waarde toevoegen aan automatische processen?Dirk Neelis zal tijdens het symposium"uitleggen hoe IT en automatisering richting geven aan het takenpakket van de controller.


Dirk Neelis (1971) is momenteel Financieel Directeur (CFO) van Transavia Airlines, een dochtermaatschappij van KLM. Transavia is een luchtvaartmaatschappij die zichzelf als prijsvechter op de markt zet en naar meer dan 100 verschillende bestemmingen in Europa en Noord-Afrika vliegt. Dirk is in december 2014 aangesteld als CFO. Een van zijn taken heeft betrekking op het behouden van de robuustheid en schaalbaarheid van het financiële bedrijfsmodel van Transavia om de groei van het aantal passagiers te blijven realiseren. Hij werkt al 22 jaar de bij Air-France KLM Group en heeft hierin meerdere eindverantwoordelijke financiële rollen bekleed (o.a. bij KLM Cityhopper, KLM Cargo en de Air France-KLM passenger business). Dirk is ook voorzitter van het KLM UK Pensioenfonds en is afgestudeerd bedrijfseconoom aan de Universiteit van Tilburg en heeft de RC opleiding gevolgd aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Werkgeluk in control?!’ door Agnes Schilder

Nederland staat op de zesde plaats van de lijst van gelukkigste landen ter wereld, aldus het World Happiness Report 2017. We zijn daarmee één plaatsje gestegen vergeleken met 2016 toen Nederland op de 7e plaats stond. Sinds de Verenigde Naties in 2012 het initiatief nam wordt deze rangorde jaarlijks op 20 maart, de International Day of Happiness, gepubliceerd. Op die dag maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek ook de cijfers voor Nederland bekend.    

Wat leveren al die cijfers ons op? Valt geluk eigenlijk wel te vangen in getallen? Wat maakt ons dan zo gelukkig en zijn we inderdaad gelukkiger dan vroeger? Helpt positief denken of is realisme uiteindelijk toch beter? Is het nastreven van geluk (ook) een taak van de werkgever en van de overheid of hebben we ons geluk vooral in eigen hand? Misschien moet je gewoon geluk hebben om een beetje gelukkig te kunnen worden? Gelukkig in control gaat over de positieve psychologie oftewel de wetenschap van geluk. Agnes Schilder zal haar visie en kennis delen over werkgeluk tijdens het Controlling symposium.

Agnes Schilder is (toegepast) psycholoog, docent, coach en trainer met een passie voor de positieve psychologie. Ze is eigenaar van ACT Too, als hogeschoolhoofddocent verbonden aan de opleiding Toegepaste Psychologie van de Hanzehogeschool en gastdocent bij diverse andere opleidingen.

Weten wat PM voor jou kan betekenen?

Lid worden