← Terug

Aan het werk met...

Mijn naam is Winant, ik ben 24 en ben sinds september 2016 werkzaam bij Deloitte in Groningen. De studie Accountancy & Controlling heb ik gevolgd in Groningen, naast mijn studie ben ik actief geweest bij PM. In het tweede jaar van de bachelor heb ik het PM Congres georganiseerd, dit vond ik zo leuk dat het jaar erop de functie als Penningmeester van de vereniging heb vervult. Toen ik van de redactie de vraag kreeg of ik een stukje wilde schrijven over het werkende leven bij Deloitte twijfelde ik geen moment! Na een aantal mooie jaren bij PM gehad te hebben is het een eer om in de rubriek ‘aan het werk’ te mogen verschijnen.

De Week

Aangezien het werk van de accountant een seizoenspatroon kent heeft Deloitte er voor gekozen om dit ook in de planning terug te laten komen. Zo kent Deloitte een Busy Season en een Low Season. De week waarin ik jullie ga meenemen (Week 40) is onderdeel van het Low Season (Week 33 t/m 42). Dit betekent dat niet de gebruikelijke 40 uur per week dient te worden gemaakt, maar dat er 35 uur op de planning staan. Dit wordt gecompenseerd door de weken in het Busy Season, waar dan 45 uur gemaakt moeten worden.

Maandag

Deze week staat een grote handelsonderneming voor drie dagen op de planning. We gaan in deze week de interim controle doen, waarbij we een inzicht willen verkrijgen in de significante processen van de onderneming. Aan de hand van interviews zullen we de processen doorlopen. Om 10:00 staat het eerste interview, omtrent het personeelsproces, op de agenda. Samen met mijn begeleidende Senior Staff op de opdracht heb ik dit interview gehouden. Vervolgens heb ik proces vastgelegd in het dossier. In de pauze lopen we even een rondje om een frisse neus te halen en het hoofd leeg te maken. Na de pauze heb ik de vastleggingen in het dossier afgerond en heb ik me voorbereid voor het volgende interview over het financial reportingproces dat voor woensdag op de planning staat. Tegen 5 uur stap ik weer in de auto richting huis. Waar ik na een hapje gegeten te hebben met mijn vriendin nog even samen een stukje van een serie kijk voordat ik op bed ga.

Dinsdag

De wekker gaat om 6:00. Ja dat is inderdaad nogal vroeg…. Vandaag staat in het teken van de Audit Transformation training, welke in Utrecht gegeven zal worden. Aangezien de reis vanuit Groningen nogal lang en saai is carpool ik met 3 collega’s. De dag begint om 9:00 met een inleidend praatje over wat we vandaag allemaal gaan doen. De focus ligt hierbij op de nieuwe ontwikkelingen binnen de audit praktijk en hoe dit onze werkzaamheden in de rol als Staffer gaat raken. Gedurende de dag hebben we verschillende break out sessies waarin de nieuwe ontwikkelingen aanbod komen. Zo komen onder andere Project Management, Data Analytics en het gebruik van gestandaardiseerde werkdocumenten aanbod. Aan het einde van de dag is er nog een soort van college tour waarin de regio audit leader beschikbaar is voor het stellen van vragen. De dag wordt afgesloten met een drankje. Gelukkig ben ik net op tijd thuis zodat ik mijn basketbal training van 20:20 nog kan halen.

Woensdag

Vandaag is de tweede dag van de interim controle. Om 13:00 staat het interview over het financial reporting proces in de agenda. Aan de hand van de ontvangen documentatie verdiep ik mij alvast in het proces. Na het interview begin ik met het uitwerken van het proces. Na het uitwerken van het proces krijg ik te horen van de manager op de opdracht dat hij al even naar mijn vastlegging heeft gekeken van het personeelsproces. Hij geeft aan dat we aan het einde van de dag wel even samen naar mijn vastlegging kunnen kijken, om de verbeterpunten te bespreken en te benoemen wat goed is gegaan. Na het doorlopen van de vastlegging zit de dag er weer op en gaan we weer op huis aan. Thuis aangekomen ga ik door naar een vriend om samen te eten. Na het eten doen we nog even een drankje in de stad.

Donderdag

De laatste dag van de interim controle. We werken vanaf kantoor, het zijn voornamelijk  de afronde werkzaamheden m.b.t. de interim controle. Dit komt mij goed uit aangezien ik vandaag ook een gesprek heb met mijn coach binnen Deloitte. In dit gesprek worden de doelen die ik mijzelf heb gesteld voor het aankomende jaar. In dit gesprek komt ook de studievoortgang en mijn klantenpakket aanbod. Aan het einde van de werkdag wordt geopperd om een donderdagmiddag borrel te houden aangezien veel van de collega’s studie hebben op de vrijdag. De donderdagmiddag is een succes en we besluiten met wat collega's te gaan eten in de stad. Na het eten even langs huis om de sporttas in te pakken om nog even mijn laatste energie kwijt te spelen op het basketbalveld.

Vrijdag

De vrijdag staat in het teken van de studie. Iedere vrijdag, uitgezonderd van het Busy Season, zijn er colleges van 9 tot 5. Dit is altijd een erg gezellige dag omdat je weer veel van je oude studiegenoten tegenkomt. Op het moment wordt het vak Externe Verslaggeving gegeven, waarbij iedere week twee onderwerpen worden behandeld van het IFRS handboek. De dag begint met een hoorcollege, waarna twee uur werkcollege volgen. Dan een uurtje pauze om even een lekkere kibbeling te halen in de kantine, om vervolgens nog weer een uur hoorcollege te volgen. Na het tweede hoorcollege is een blok van twee uur ingepland om in groepsvorm aan de vragen te werken welke in het werkcollege erna behandeld gaan worden. Na deze lange dag verslaggeving is het weer weekend! Het weekend begint goed, want  er staat een lekker etentje op de planning met de Alumni Activiteit in Utrecht van PM.

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)