Een geslaagd MAK Symposium

Dinsdag 12 december 2017 vond het jaarlijkse MAK Symposium van Studievereniging PM weer plaats. Het MAK Symposium is een symposium waarbij MKB-kantoren de volledige aandacht krijgen. Door middel van verschillende activiteiten wordt verteld over het werken bij een MKB-kantoor, de ontwikkelingen in de markt en de carrièremogelijkheden voor toekomstige accountants. De MKB-kantoren die bij deze dag aanwezig waren en de activiteiten organiseerden waren: SRA (hoofdsponsor), Accon avm, Alfa, Baker Tilly Berk, Bentacera, BDO, deJong&Laan, HLB Blömer, KroeseWevers en MTH.

Het MAK-symposium vond plaats in het Noordleasestadion waar de eerste deelnemers rond half 10 binnen kwamen druppelen. Om 10 uur begon het officiële programma met een introductie door Sveva Stummel, voorzitter van de MAK Symposium commissie, en ook dagvoorzitter, Fou-Kahn Tsang, gaf een korte introductie van zichzelf en het thema van de gehele dag: ‘Stay alert, be future-proof!’.

Het thema ‘Stay alert, be future-proof!’ draait om de ontwikkelingen van technologieën die van invloed kunnen zijn op de toekomst van de accountant. Voorbeelden van deze ontwikkelingen zijn kunstmatige intelligentie, robotisering, big data en blockchain. Ook zijn hier risico’s aan verbonden: hoe moeten we bijvoorbeeld omgaan met cyberrisico’s en zal het beroep van de accountant misschien gaan verdwijnen door de ontwikkeling van eerdergenoemde technologieën?

Na de introductie was het tijd voor de eerste lezing door Jeroen Kuper. Jeroen Kuper is werkzaam als strategisch adviseur op het snijvlak tussen business en IT bij KoutersVanderMeer en als docent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Jeroen Kuper vertelde over de geschiedenis van blockchain, hoe blockchain nou precies werkt en de gevolgen en risico’s van blockchain voor financiële markten, financiële transacties en natuurlijk het accountantsberoep. Dit deed hij aan de hand van interessante voorbeelden uit de praktijk, waardoor het onderwerp en stuk tastbaarder werd voor de studenten

Hierna was het tijd voor de speeddates met de MKB-kantoren met aansluitend een lunch. Hierbij werden de deelnemers opgesplitst in verschillende groepen, waarna elke groep achtereenvolgens met een kantoor in gesprek konden gaan en alle vragen gesteld konden worden.

Rond kwart over 1 was het tijd voor de eerste workshopronde en rond 4 uur was het tijd voor de tweede workshopronde. In de workshoprondes vertelde een MKB-kantoor over een onderwerp met betrekking tot digitalisering binnen het accountantsberoep. Zelf was ik bijvoorbeeld aanwezig bij een workshop over de rol van een accountant en IT-auditor bij het controleren van bijvoorbeeld een dierentuin. maar ook een bedrijf dat de productie van een podium heeft uitbesteed aan Roemenië. Naar voren kwam waar expliciet op gelet moet worden bij de controle van de jaarrekening en wat risico's zijn die van invloed zijn op de processen en systemen binnen zo’n organisatie. De andere workshop waarbij ikzelf aanwezig was, ging over het gebruik van data-analyse bij het controleren van de jaarrekening: hoe gaat dat nou precies in zijn werk en wat zijn de voordelen van data-analyse ten opzichte van de traditionele controle.

Tussen beide workshoprondes door was er ruimte voor een koffiepauze en werd er een lezing gehouden door Anita Sol, privacy consultant bij Audittrail. De lezing van Anita Sol ging over privacywetgeving in Nederland en in de EU. Onderwerpen die aan bod kwamen waren de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP), de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), het aanstellen van een Privacy Officer, een Functionaris Gegevensbescherming of een Data Protection Officer. Het was een erg interessante lezing, waarin Anita Sol enthousiast vertelde over haar vakgebied!

Rond kwart over 5, ter aftermezzo, was er een interactieve leiderschapsworkshop georganiseerd door de SRA, waarbij het draaide om kijken naar je innerlijke zelf en wat je sterke punten zijn. Na de interessante leiderschapsworkshop vond er een afsluitend dankwoord plaats van Sveva Stummel, Fou-Kahn Tsang en Judith van Ekeren, voorzitter van Studievereniging PM. Aansluitend was er een borrel waarbij gekletst kon worden met elkaar. Vervolgens werd de avond afgesloten met een uitgebreid diner. Bij het diner werden de deelnemers bij het hoofdgerecht bij een kantoor aan tafel geplaatst om ook met die kantoren kennis te maken. Toen het tijd was voor een toetje werd er gewisseld van kantoren om ook met dit kantoor kennis te maken. Rond 9 uur eindigde het symposium waarbij alle deelnemers naar huis konden gaan met een goedgevulde goodiebag.

MAK Symposium commissie, bedankt voor een interessant, goed georganiseerd MAK Symposium!