Een kopje koffie met..

Even voorstellen

Mijn naam is Maarten Hoogeveen, 24 jaar en kom uit Meppel. Vorig (studie)jaar heb ik mijn diploma bedrijfseconomie behaald aan de NHL te Leeuwarden. Daarna ben ik vrijwel direct begonnen als assistent accountant bij Deloitte in Zwolle waar ik nu dus zo’n 5 maanden werk. Ik werk op de samenstelpraktijk afdeling SME, waar we jaarrekening samenstellen voor de niet controleplichtige MKB klanten, welke uit ongeveer 16 tot 18 collega’s bestaat.

Hoe was de stap van bedrijfseconomie studeren naar het werken als accountant?

Ik heb zelf niet de accountancy opleiding gevolgd, toch ervaar ik dit niet als een nadeel. Er is zeker wel veel overlap tussen de vakken die ik tijdens mijn studie heb gevolgd en de kennis die ik nu tijdens mijn werkzaamheden toepas. Vakken als Finance en Externe Verslaggeving komen veelvuldig terug in de werkzaamheden die ik op dit moment uitvoer. Het feit dat ik een in verhouding tot accountancy bredere opleiding heb gevolgd ervaar ik juist als iets positiefs en komt in de praktijk zeker van pas. Ik heb namelijk al wel ervaren dat je veel vragen krijgt van klanten over dingen waarvoor je zelf eigenlijk niet bent opgeleid en dan komt die bredere kennis zeker van pas. Daarnaast kunnen we binnen Deloitte klanten met dergelijke vragen bijna altijd doorverwijzen naar afdelingen met de benodigde kennis, zoals bijvoorbeeld de Tax-afdeling of de Auditafdeling.

Ik heb zelf ook al een aantal bijbaantjes gehad die de overstap voor mij persoonlijk makkelijker hebben gemaakt. Ik heb voor een uitvaartbedrijf de bedrijfsadministratie gedaan. Ook heb ik ervaring opgedaan bij FrieslandCampina tijdens mijn meewerkstage op de afdeling plantcontrole en ben ik al enige tijd penningmeester bij de plaatselijke rijvereniging. Ik rijd graag paard en kon op deze manier wat terug doen voor de club en heb er daarnaast zelf ook nog eens veel van geleerd. Het is een wat eenvoudigere weergave van je werkveld, maar beide aspecten versterken elkaar wel. Doordat ik al de nodige ervaring heb opgedaan is de stap naar de praktijk ook niet zo groot. Ik kan iedereen dus ook aanraden om gedurende zijn of haar studietijd alvast in aanraking te komen met de praktijk door middel van bijbaantjes of een stage.

Hoe heb jij jou eerste maanden bij Deloitte ervaren?

Tijdens mijn afstudeeropdracht bij Tuinland Assen werd ik begeleid door iemand van Deloitte die ik tijdens mijn werkzaamheden bij Delu Uitvaartzorg had ontmoet. Na mijn afstudeeropdracht werd ik door hem gevraagd of het mij niet wat leek om daar ook te komen werken. Na twee gesprekken hadden we er van beide kanten een goed gevoel over en zodoende ben ik er eigenlijk een beetje ingerold. Tot dusver heb ik de eerste maanden als zeer prettig ervaren. Ik werd zeer open ontvangen door mijn collega’s.  Ik kwam binnen in de samenstelpraktijk waar ook genoeg jonge mensen werken wat het ook makkelijker maakt om er snel tussen te komen. Binnen Deloitte zijn er ook de nodige informele activiteiten die helpen om je snel thuis te voelen. Voorbeelden hiervan zijn een uitje met alle nieuwe werknemers van Deloitte landelijk en leuke dinen met ons eigen kantoor. De afgelopen weken zijn we bijvoorbeeld naar de Exact live dag geweest waar nota bene Max Verstappen te gast was. Ik zit zelf ook als bestuurslid in de personeelsvereniging van Deloitte waar ik meehelp bij het organiseren van dit soort nevenactiviteiten.

Qua werkzaamheden was alles in het begin wel even nieuw. De systemen die gebruikt worden en de werkwijze, zoals bijvoorbeeld de dossieropbouw, zijn in het begin wel even wennen. Na een aantal maanden heb je de basis wel redelijk onder de knie en kan je echt aan het werk.

Ook merk je dat er momenteel een switch is binnen de accountancy. De switch van enkel jaarwerk naar steeds meer consultancy. Steeds meer klanten die adviezen nodig hebben en daardoor ook steeds meer behoefte hebben aan maandelijkse controles. Op basis daarvan kan dan weer advies worden gegeven.

Kan je iets vertellen over de werkzaamheden die jij zoal verricht?

De werkzaamheden verschillen heel erg per dag en dat is ook het leuke van dit werk. Meestal zit ik 1 á 2 dagen in de week bij een klant. Je hebt veel contact met verschillende klanten wat ook weer voor veel variatie in het vak zorgt. Binnen Deloitte leveren we veel controllerabonnementen, hierbij komen we maandelijks of eens per kwartaal bij de klant om de administratie af te sluiten. Hierdoor bereiden we steeds een gedeelte voor op de jaarrekening. Bij andere klanten wordt enkel jaarlijks werk verricht in combinatie met de administratie. Ik merkte dat ik hier al vrij snel veel verantwoordelijkheid in kreeg.

Intern worden er regelmatig reviews op prestaties gedaan zodat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Je krijgt steeds vernieuwde feedback op je werk waardoor de kwaliteit steeds omhoog blijft gaan. Zeker bij klanten die verhoogde risico’s hebben, is de interne controle zeer hoog.
Al met al is het een kwestie van ervaring opdoen en al doende leert men in dit vakgebied. Persoonlijk heb ik de afgelopen maanden als erg positief ervaren en vind het mooi om op deze manier er iets over te kunnen vertellen.

Maarten bedankt voor je bijdrage en namens studievereniging PM wensen we je veel succes bij Deloitte!