Het voorstelrondje van Arjan Brouwer

Over een klein maandje is het alweer zover. Het jaarlijkse Congres, dat dit jaar het thema 'Bot vs Bad: Yesterday hackers were only human'  draagt, vindt plaats op 19 april. Daarom hieronder alvast een voorstelrondje van één van de sprekers op die dag, Arjan Brouwer.

Kunt u uzelf voorstellen?

Mijn naam is Arjan Brouwer. Ik ben partner binnen het National Office van PwC en hoogleraar externe verslaggeving aan de VU Amsterdam.

Wat en waar heeft u gestudeerd/ hoe zag uw studentenleven eruit?

Ik heb na het VWO eerste HEAO Accountancy gedaan aan de HES Amsterdam. Daarna heb ik mijn master en post-masteropleiding gedaan aan de UvA. Naast het accountantsvak heb ik in die tijd ook redelijk goed leren klaverjassen….

Heeft u bij een studievereniging gezeten?

Nee, ik heb niet bij een studievereniging gezeten. We hadden in die tijd wel een vriendengroep waarmee we veel samen deden, ook buiten de studie. Met een aantal daarvan heb ik ook nu nog zo nu en dan contact.

Hoe vult u uw vrije tijd het liefst in?

Ik besteed dan vooral tijd met mijn gezin. Met de kinderen mee naar de voetbal, danswedstrijden of andere leuke dingen doen. Daarnaast ben ik een muziekliefhebber en bezoek ik met enige regelmaat een concert of festival. Ook houden mijn vriendin en ik van lekker eten, dus proberen we regelmatig tijd vrij te maken om uit eten te gaan.

Welke karaktereigenschappen heb je volgens u nodig om partner te worden?
Partner worden zou volgens mij niet de primaire doelstelling moeten zijn. Doe wat je leuk vindt en probeer vanuit je eigen kracht een waardevolle bijdrage te leveren aan de organisatie. Die bijdrage kan op allerlei gebieden liggen. Belangrijk is dat je keuzes maakt die bij jou passen en dat je jouw unieke capaciteiten zo goed mogelijk benut. Durf dan ook dingen te doen en te bespreken die jij belangrijk vindt en waarvan jij vindt dat ze belangrijk zijn voor de organisatie. Iemand die zich onderscheidt, die de organisatie beter maakt en verder brengt en daarvoor zijn of haar nek durft uit te steken heeft het in zich om op enig moment als partner daarin een leidende rol te vervullen. Met alleen maar de dingen doen waarvan je denkt dat anderen ze van je verwachten word je geen partner.

Is er iets wat u nog nooit gedaan hebt en altijd nog een keer wilt doen?

Ik hou van natuur en heb in het verleden landen als Costa Rica, Kenia en Tanzania bezocht. Ik heb nu jonge kinderen waardoor de vakanties worden besteed op de camping in Zuid Europa, maar als ze wat ouder zijn dan wil ik graag weer verdere reizen gaan maken met ze en bijvoorbeeld in Azië en Australië wat van de natuur gaan zien. In dat deel van de wereld ben ik nog nooit geweest.

Waarom is het voor een accountant aan te raden om ook het onderwijs in te gaan?

Wat mij betreft is er een aantal redenen. Allereerst vind ik het heel leuk om me niet alleen als accountant bezig te houden met het vak, maar ook via mijn rol in het onderwijs en onderzoek. Het is daarnaast belangrijk om bij te dragen aan de opleiding en ontwikkeling van de volgende generatie accountants. Daarin hebben alle accountants een rol, bijvoorbeeld via coaching van minder ervaren collega’s op opdrachten, maar door ook een rol te vervullen in het onderwijs kun je daar nog eens extra aan bijdragen. Ten slotte is mijn ervaring dat om iets goed en eenvoudig uit te kunnen leggen je het eerst zelf heel goed moet begrijpen. Een rol in het onderwijs zorgt er daardoor ook voor dat je zelf goed op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen en je nieuwe regelgeving echt goed moet doorgronden.

Wat is uw precieze rol als Chief Accountant bij PwC?

Als Chief Accountant richt ik me met mijn team op het ondersteunen van, vooral, controleteams bij het waarborgen van goede verslaggeving bij onze cliënten. Daarbij hoort bijvoorbeeld het informeren van onze medewerkers over nieuwe regelgeving, het verzorgen van trainingen, het uitvoeren van jaarrekeningreviews en het beantwoorden van consultaties. Ook zijn we betrokken bij discussies over de verdere ontwikkeling van verslaggeving en geven we input en feedback aan regelgevers, bijvoorbeeld via commentaarbrieven op voorgestelde regelgeving.