← Terug

Een kopje koffie met..

Wanneer je op zoek bent naar een afstudeerstage of baan bij een bedrijf kom je vaak in aanraking met een recruiter. Maar wat doet een recruiter nou eigenlijk? Waar moet een goed LinkedIn profiel van studenten aan voldoen? Wat zijn vaardigheden die gewaardeerd worden door recruiters in de financiële sector? Daarom onderstaand interview met Laura Klitsie, recruiter studenten en starters Audit & Assurance bij PwC.

Zou jij je allereerst kunnen introduceren?
Ik ben Laura Klitsie, 26 jaar en woon net iets boven Amsterdam. In mijn vrije tijd vind ik het vooral fijn om de stad in te gaan en te borrelen met vrienden, maar een avondje Netflix vind ik ook heerlijk. Sinds vorig jaar september ben ik gestart bij PwC als Recruiter voor Audit & Assurance voor de kantoren Groningen, Zwolle en Utrecht. Daarvoor werkte ik als Interim Recruiter. Toen ik destijds klaar was met mijn WO-bachelor Educational Sciences (ook wel Onderwijskunde) wist ik niet goed welke master ik wilde gaan doen. Ik besloot te gaan werken en ben het recruitment vak ingerold. Hier ben ik nog steeds ontzettend blij mee! Je leert veel nieuwe mensen kennen en het werk is erg afwisselend. Zo organiseer ik niet alleen evenementen, maar ben ik ook betrokken bij de sollicitatiegesprekken. Je leert veel, maar het is vooral belangrijk dat je iets doet wat je leuk vindt, zodat je dat met enthousiasme kan doen! Zo zit ik sinds september ook weer in de collegebanken, omdat ik de Master Business Administration: Digital Business gestart ben.

Een goed kantoor kan niet zonder…
Koffie! Ik werk vooral in Amsterdam omdat daar het Recruitementteam ook zit. Vaak werk ik één keer
in de week in Utrecht en afwisselend in Groningen of Zwolle, maar als ik een dag geen afspraken heb, dan werk ik ook weleens thuis. Op kantoor in Amsterdam en Utrecht hebben we speciaal een koffiebar, een goed begin van de dag om daar te starten met collega’s en bij te kletsen!

Wat houdt het werk van een recruiter precies in?
Het werk van een recruiter is gericht op werving en selectie. Werving bestaat bijvoorbeeld uit de evenementen die we draaien, het opbouwen van relaties met potentiële talenten om zo een talentpool te creëren en het centraal stellen van de candidate experience. Bij Candidate Experience kan je denken aan het opstellen van inspirerende vacatureteksten en het nagaan wat kandidaten precies verwachten en hoe jij hier als recruiter jouw proces op inricht. Selectie is de vervolgstap met het in procedure nemen van de sollicitaties, dus van de check van cv’s en brieven tot aan de online assessment en het sollicitatiegesprek.

Kun je een gemiddelde dag als recruiter beschrijven?
Een typische dag begin ik met LinkedIn en kijk ik welke leuke updates er zijn vanuit mijn netwerk, waaronder veel studenten. Daarna ga ik bezig met sollicitatiegesprekken en het voorbereiden van evenementen. Voor dit laatste heb ik vaak telefoongesprekken ingepland staan. Ik werk namelijk veel samen met mensen uit verschillende regio’s en teams. Dus stel bijvoorbeeld het congres van PM komt eraan, dan hebben we op verschillende momenten telefoongesprekken gepland staan om bijvoorbeeld de workshop die we op het congres geven voor te bereiden. Daar zit dan iemand in van kantoor Groningen, Amsterdam en Utrecht, dus daarom spreken we niet altijd fysiek af. Verder ben ik natuurlijk ook veel in gesprek met mijn eigen collega’s van recruitment, dus wij hebben vaak ook projecten die ernaast lopen. Wat ik ook vaak op een dag doe, is schakelen met onze arbeidsmarkt en communicatieafdeling en dat is voornamelijk om te kijken hoe ik een event kan promoten, een vacature kan plaatsen of welke gadget we kunnen gaan ontwikkelen. Het is dus eigenlijk heel divers, waardoor geen dag hetzelfde is.

Wat is de grootste uitdaging in het werk van een recruiter?
Een uitdaging voor het recruitment vak is de snelle verandering in de markt door bijvoorbeeld digitalisering. Hoe zorgen we dat ons recruitment voor een bepaalde functie goed aansluit op de doelgroep, dus het continu optimaliseren van de Candidate Experience. Dit kan bijvoorbeeld door digitale tools die het werving- en selectieproces efficiënter maken. Het onderwerp van het PM Congres, Artificial Intelligence, is voor recruiters daarom ook een heel interessante technologie.

Wat zijn eigenschappen/vaardigheden van studenten die recruiters waarderen?
Dat is erg afhankelijk van de functie, want voor iedere functie geldt weer dat je andere skills en vaardigheden nodig hebt. Binnen PwC kijken naast de functievereisten vooral naar de persoon zelf en welke skills jij meebrengt. Uiteindelijk draait het om diversiteit in teams, wat leidt tot het beste resultaat. We kijken op basis van de assessment en het gesprek waar je interesses liggen en wat je leuk vindt om te doen. Uiteindelijk kan je ook nog heel veel leren. Met de Associate Academy hebben wij een heel goed en gedegen opleidingstraject staan, waar iedereen een persoonlijk ontwikkelplan opstelt en een coach toegewezen krijgt. Jezelf verder ontwikkelen op de skills waar je nog weinig aandacht aan hebt besteed en ook het verder ontwikkelen in de dingen die je al goed kan.

Wat vind jij belangrijk aan een LinkedIn profiel?
Als je een LinkedIn profiel opent, dan scan je eigenlijk de informatie net zoals een cv. Het beste bij je LinkedIn profiel is een zakelijke en professionele foto, relevante ervaring, werkervaring (+omschrijving) en nevenactiviteiten die je naast je studie doet. Zorg ervoor dat de maanden en jaartallen kloppen. Een extraatje dat je hebt op LinkedIn zijn de skills en een korte persoonlijke samenvatting. Als je al weet wat voor werk je zoekt, zou ik dat er ook opzetten, bijvoorbeeld: “Momenteel student Accountancy en per september 2018 studeer ik af. Hiervoor zoek ik een bijbaan, dus mocht je op dit profiel komen, bel of mail mij gerust.”

Wat vind je belangrijk bij een sollicitatiegesprek?
Het liefst zou je alles perfect voorbereiden, maar dat kan niet. Het allerbelangrijkste is dat je jezelf bent, want een sollicitatiegesprek is altijd van twee kanten. Het is voor ons om te kijken of er een match is met het team, het bedrijf en de functie. Maar het is ook voor jou hetzelfde: je moet wel een match voelen met je toekomstige collega’s. Wat je wel kunt voorbereiden zijn motivatie voor de functie en het bedrijf, wees hier enthousiast over. Waarom spreekt het je aan om Accountancy te gaan doen? Waarom kies je voor PwC? Wat is het traject waar je naartoe gaat, wat vind je daar leuk aan? Ook is het belangrijk dat je als starter op de hoogte bent van recente ontwikkelingen binnen de functie.

Wat maakt volgens jou het werken bij PwC zo leuk?
Vooral de mensen! De meeste collega’s met wie ik werk zijn jong en gedreven, maar ook hechten we binnen PwC veel waarde aan diversiteit van collega’s. Hierdoor leer je veel van elkaar, waardoor je je snel ontwikkelt. De manier waarop je elkaar feedback (via een app) geeft en dit bespreekt vind ik ook heel positief. De nieuwe Values Care en Work Together spelen hierin een belangrijke rol. Waarom je
voor PwC moet kiezen is echt afhankelijk van de persoon. Ik vind het heel fijn bij PwC omdat er veel bespreekbaar is, work-life balance belangrijk wordt gevonden en flexibel kan werken. Maar ook omdat PwC heel informeel is. Het is altijd gezellig en we hebben veel activiteiten, bijvoorbeeld Young PwC, Connected Cultures, de kantoorborrels om de week en het ski-weekend.

Heb je vragen over werken bij PwC? Laura is bereikbaar via WhatsApp op 0613891985 of per mail op laura.klitsie@pwc.com.

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)