← Terug

Het voorstelrondje van Rickey Gevers

Met nog twee dagen te gaan tot de inschrijvingen sluiten voor het Congres: 'Bot vs Bad: Yesterday hackers were only human'  (als je je dus nog niet hebt ingeschreven, doe dat dan snel!) is hier alweer het laatste voorstelrondje. Dit voorstelrondje is dan wel last, maar zeker niet least, namelijk van Rickey Gevers, die ethisch hacker van beroep is. 

Kunt u uzelf voorstellen?

Mijn naam is Rickey Gevers.  Ik werk voor RedSocks Security, hier houd ik me vooral bezig met cybercrime, hacking en digitale veiligheid.

Wat heeft u vroeger gestudeerd/ hoe zag uw studentenleven eruit?

Ik heb Hogere Informatica gestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam. Helaas waren er in mijn studententijd geen goede studies op het gebied van cyber security. Ook het studentenleven stond er belabberd voor. Samen met een klasgenoot waren we de enige personen van de opleiding die enigszins van sociale bezigheden konden genieten. Ons gebouw bestond ook voornamelijk uit mannelijke studenten, wat de sfeer hierdoor niet verbeterde.

Van de opleiding zelf kan ik ook zeggen dat ik niet veel heb opgestoken. Als ik een schatting moet maken, denk ik dat 5% van mijn kennis die ik hedendaags gebruik uit de opleiding afkomstig is. Dit heeft niet zozeer met de kwaliteit van de opleiding te maken, maar meer met het feit dat de kennis niet relevant is voor mijn dagelijkse werkzaamheden.

Hoe ziet een werkweek er voor u uit?

Het werk varieert bij mij enorm. In de ideale week is er voor mij een groot incident, dan word ik namelijk ingevlogen, werk ik 12 uur per dag en 7 dagen in de week. In de weken dat er geen incidenten zijn, zit ik in Den Haag op kantoor en ben ik op een minder acute manier bezig cybercrime op te sporen. Dit is evengoed zeer uitdagend, maar met minder directe spoed.

Wat is er voor nodig om hacker te worden?

Een hacker heeft vooral doorzettingsvermogen nodig. Niet opgeven en jezelf continu nieuwe dingen aanleren, is het allerbelangrijkste. Als je die eigenschappen bezit, creëer je uiteindelijk zelf de hacker skills die nodig zijn.

Heeft de buitenwereld een juist beeld van de hacker volgens u?

De hacker is heel divers. Over het algemeen wordt een hacker gezien als iemand die weet in te breken op computers, dat is dan ook wat de meeste hackers doen. Echter hebben veel hackers ook nevenactiviteiten die minder in de lijn der verwachting liggen, zoals bijvoorbeeld lockpicking.

Wat doet u in uw vrije tijd?

Hacken.

Moeten we bang zijn voor een toekomst met nog meer cybercrime?

Je hoeft niet bang te zijn voor de toekomstige cybercrimineel. Criminaliteit is een integraal onderdeel van onze samenleving. Onze samenleving wordt steeds meer digitaal en daardoor zal criminaliteit zich ook naar dit medium verplaatsen. Het internet biedt verder meer voordelen dan nadelen, dus we hoeven hier zeker niet bang voor te zijn.

Heeft u enige affiniteit met Accountancy/wel eens accountancy opdrachtgevers?

Ik heb weinig affiniteit met accountancy, maar ik maak er wel eens gebruik van. Wel verricht ik soms werk voor een accountant en in opdracht van een accountancybureau.

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)