← Terug

Bot vs Bad: Yesterday hackers were only human

Afgelopen donderdag 19 april 2018 vond in Hotel Van der Valk Hoogkerk het Congres plaats, het grootste evenement van Studievereniging PM. Dit jaar was het thema: ‘Bot vs. Bad: Yesterday hackers were only human’. Vanaf 9 uur ‘s ochtends verzamelden zich de eerste deelnemers op de locatie, waar iedereen een badge en programmaboekje ontving en er nog een kopje koffie of thee gedronken kon worden met een stuk oranjekoek.

Om 9.30 uur openden dagvoorzitter Rutger Mollee en voorzitter van de Congrescommissie, Marnix Eringa, het Congres. Aansluitend begon de eerste lezing van Arjan Brouwer. Arjan Brouwer is Chief accountant en partner bij PWC, die tevens hoofdsponsor van het Congres is. Arjan Brouwer deelde met ons zijn visie over de veranderende ‘gereedschapskist’ van accountants, de toekomst van het accountancyberoep en robot Pepper die hij meegenomen had en die misschien ooit wel de collega van accountants wordt. Het belangrijkste is dat volgens hem het accountantsberoep wel blijft bestaan, maar ten eerste in een meer adviserende functie en ten tweede dat de accountant veel meer gebruik gaat maken van data-analyse en eventueel zelfs zou moeten gaan leren om te programmeren om software te begrijpen.

Na de lezing van Arjan Brouwer was het tijd voor een korte koffiepauze en de eerste Tedtalk van de dag, gegeven door Erik Rutkens. Erik Rutkens nam ons mee in de wereld van IT Audits en ethische hacks. Dit deed hij vanuit zijn ervaringen met het bedrijf Insite Security, waarvan hij de CEO is. Erik Rutkens gaf aan dat het heel belangrijk is om open te staan voor nieuwe ontwikkelingen.

Na de lunch werd de tweede lezing van de dag gegeven door Angelique Koopman, partner Audit Innovation bij EY. In deze lezing werd aandacht besteed aan technologische ontwikkelingen en de invloed hiervan op het accountancy vakgebied. Angelique Koopman stipte de mogelijkheden hiervan aan die toekomstige accountants kunnen gebruiken en ze gaf aan hoe de studenten zich hierop kunnen voorbereiden. Net als haar voorgaande sprekers stelde ook Angelique Koopman dat ten minste basisvaardigheden in programmeren een belangrijke skill gaat worden voor toekomstige accountants.

Na de tweede ronde van workshops gaf dr. Richard Jong-A-Pin, hoogleraar aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen, in de koffiepauze een Nederlandse presentatie van zijn eerdere Tedtalk “How making decisions confirms our identity”.

De laatste spreker van de dag was Rickey Gevers. Hij gaf een lezing over het algemene gevaar om gehackt te worden en of dit eigenlijk wel hacken is, of meer gebruikmaken van andermans slordigheden. Zo gaf hij het voorbeeld van Obama die als wachtwoord “password” gebruikte en ook Mark Zuckerberg’s “dadada”. Als ultieme tip gaf hij het gebruik van een zin als wachtwoord, aangezien deze vrijwel niet te raden zijn, in aanvulling op de standaard tips zoals het gebruik van vreemde tekens.

Gedurende dag werden tussen de plenaire lezingen door workshops verzorgd door bedrijven. Hieronder volgt dan ook een kleine impressie van enkele workshops die gevolgd konden worden.

Bij de workshop van Mazars werden door de studenten discussies gevoerd over verschillende actuele stellingen. Tevens kregen de studenten een casus waarbij twee teams respectievelijk vanuit het perspectief van de traditionele accountant en van het perspectief van de moderne accountant keken naar de invloed van missende data op de jaarrekening verklaring. Na een debat tussen beide teams eindigde de workshop.

In de workshop van EY ging de groep studenten aan de slag met EY’s eigen data-analyse tool EY Eagle, waarbij zij controlewerkzaamheden uit moesten voeren met betrekking tot de omzet resulterende uit de reclamecontracten van Pear BV. Om naast de informatie uit de casus extra informatie te verzamelen, dienden ze gebruik te maken van data-analyse en het interview met de ‘CFO’ en op basis daarvan werden de bevindingen gepresenteerd.

Namens HZG namen Ellen Zeeman en Erik Vriesen studenten mee in de wondere wereld van de publieke sector. Binnen deze sector kan gedacht worden aan festivals, vervoersbedrijven en gemeenten. Tijdens de workshop werd er onder andere gekeken naar de horecavoorzieningen van een festival met als centrale vraag: ‘Hoe kan een accountant de volledigheid van de baropbrengsten controleren?’. Verder werden de aanwezige studenten aan het denken gezet over de waardering van een project in aanbouw van een gemeente op de balans.

Bij de workshop van PwC stond de data-auditing tool Halo centraal. Middels deze tool worden opmerkelijke transacties aan het licht gebracht, welke nadere controle vereisen van de accountant. De studenten kregen enkele transacties aangedragen en gingen discussiëren over wat het opmerkelijke aan de transactie was.

De dag werd rond 17.45 uur afgesloten met dankwoorden van dagvoorzitter Rutger Mollee, voorzitter van de Congrescommissie Marnix Eringa en voorzitter van het PM Bestuur 2017/2018 Judith van Ekeren. Hierna was het tijd voor de borrel waar de deelnemers onder het genot van een hapje en een drankje konden luisteren naar de band "Leuk Geprobeerd'. Tijdens de borrel konden de deelnemers hun CV laten controleren door Joust. Rond 19.00 uur was het tijd voor het diner waarbij de deelnemers nog in contact konden komen met twee bedrijven die ze niet eerder op de dag gesproken hadden.

De Congres commissie mag wat ons als Redactie betreft, spreken van een erg geslaagde dag, waarin alles goed georganiseerd was op een mooie nieuwe locatie met leuke sprekers en workshops! Namens de Redactie willen wij de Congres commissie, de sprekers en de betrokken partners uit het bedrijfsleven hartelijk bedanken voor deze dag!

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)