← Terug

Het leven van een controller bij Ardagh

Hoe is het om als controller werkzaam te zijn bij een groot bedrijf? Waar houd je je mee bezig en wat zijn dingen waar je op moet letten als je zelf ergens als controller aan de slag wil? Dit zijn vragen waar Albert-Jan de Haan, controller bij Ardagh, antwoord op geeft.

Zou u uzelf allereerst kunnen introduceren?

Mijn naam is Albert-Jan de Haan, ik ben 37 jaar en woon in Hoogeveen op 10 minuten lopen van de fabriek waar ik regelmatig, maar niet altijd werk. Ik houd heel van hardlopen en zo loop ik binnenkort dan ook de hardloop zesdaagse. Ook heb ik al 4 marathons gelopen, waarvan één onder de voor mij magische 3 uur grens (02:59:59). Daarnaast vind ik het leuk om in het weekend lekker thuis te zijn met mijn vrouw en drie kinderen. Ik heb namelijk een zoontje van drie jaar oud en een tweeling die 1 jaar oud is en daarmee ben ik vaak in de speeltuinen te vinden. Natuurlijk ontkom ik er ook niet aan om af en toe wat in en rondom het huis te doen aan klusjes.

Welke opleidingen heeft u gevolgd om controller te worden?

Ik heb allereerst HBO Bedrijfseconomie gestudeerd aan het Windesheim in Zwolle. Daarna heb ik nog een jaartje Accountancy & Controlling gestudeerd aan de RuG, maar dit heb ik helaas niet afgerond. Ik had me niet helemaal goed in de studie verdiept. Het was denk ik achteraf het beste geweest als ik gewoon direct was gaan werken na het HBO.

U heeft geen opleiding tot Registercontroller gedaan. Ambieert u dit nog eens te doen of is dat voor u niet nodig?

Ik heb dat zelf niet gedaan, een collega van mij is daar nu wel mee bezig. Je dient dan elke donderdag naar school te gaan, maar met mijn drukke baan en het gezin heb ik op dit moment te weinig tijd om die opleiding te doen. Natuurlijk zie ik wel de meerwaarde in van deze opleiding. Elke opleiding zorgt voor extra kennis en tevens is de titel Registercontroller en de universitaire master een mooie titel. Daarnaast zie je dat bedrijven als Shell of Unilever vaak vragen om finance mensen met deze titels.   

Hoe bent u bij Ardagh terecht gekomen?

Nadat ik mijn studie had afgerond, ben ik allereerst bij Interpolis/Achmea in Groningen aan de slag gegaan in de pensioenentak. Ik begon op het grootboek, maar dit sprak mij niet zo aan. Vervolgens ben ik in dienst gegaan bij detacheringsbureau Eiffel. Via het netwerk wat ik had opgebouwd bij Interpolis/Achmea kwam ik terecht bij Achmea en daarbinnen ben ik werkzaam geweest bij de Achmea Merken Groen Land/Zilveren Kruis,  FBTO en Centraal Beheer. Uiteindelijk ‘liep’ ik tegen de vacature van assistent-controller bij Ardagh Metal Packaging in Hoogeveen aan. Het grappige is dat ik in 1997 bij Ardagh Hoogeveen begonnen ben als onkruid wieder rondom het fabriekspand als bijbaantje in de zomer. In de jaren die daarop volgden heb ik ook op de DVA (deksel)afdeling of de bussenafdeling gewerkt gedurende de weekenden en de vakanties tot en met 2004. Ik was dus een soort kind aan huis bij Ardagh en toen hier de functie van assistent-controller vrij kwam, heb ik deze dan ook met beide handen gegrepen. Er werkten veel Hoogeveners die ik al kende van oa voetbal, het uitgaan en ouders van vrienden. Deze contacten waren meteen een meerwaarde voor mij. Hierdoor kon ik gemakkelijk contacten leggen met de vele processen in de fabriek.

Wat is Ardagh voor een bedrijf?

Ik vind het zelf altijd leuk om Ardagh te beschrijven aan de hand van het volgende, namelijk dat iedereen zeker zeven à acht dingen in huis heeft die wereldwijd geproduceerd worden door Ardagh. Denk hierbij aan Bonduelle blikjes, flesjes van Heineken, tapvaatjes, deobussen, verfblikken en ranjaflessen. Ardagh is namelijk een bedrijf gespecialiseerd verpakkingen gemaakt van glas, metaal en aluminium. Deze worden voornamelijk verkocht aan andere bedrijven (B2B). Ardagh is een beursgenoteerd (NYSE) bedrijf. Wereldwijd heeft Ardagh Group een omzet van 7,6 miljard, heeft het 109 productiefaciliteiten verdeeld over 22 landen, waarbij ongeveer 23.500 mensen werkzaam zijn. Bij de locatie in Hoogeveen zijn zo’n 400 mensen in dienst die in 5 verschillende shifts werken en maakt de fabriek in Hoogeveen jaarlijks zo’n 280 miljoen nutrition bussen en bijbehorende deksels. Voorbeelden van grote klanten van de nutrition afdeling Hoogeveen zijn Nestlé, Danone en Mead Johnson.  

Wat zijn uw werkzaamheden bij Ardagh?

Ik ben begonnen in 2009 als assistent-controller. Daarna ben ik in 2011 controller van de fabriek in Hjørring, Denemarken geworden, waarbij ik de werkzaamheden daarvoor voornamelijk uitvoerde in Hoogeveen en twee keer in de maand op en neer vloog naar Hjörring. Sinds eind 2013 ben ik plantcontroller van locatie Hoogeveen. Daarnaast ben ik ook sinds mei 2017 manufacturing controller van de divisie specialities - Nutrition, waarbij ik de controlling aanstuur voor de fabrieken in Hoogeveen, Leeuwarden, Hjørring (Denemarken) en Weißenthurm (Duitsland).    

Wat zijn de werkzaamheden van een assistent-controller?

Ik zeg altijd, dat ligt aan jezelf. Als je heel snel heel goed bent, krijg je heel snel heel veel verantwoordelijkheden. Het is natuurlijk wel afhankelijk van de business waarin je terecht komt. In een productieonderneming zoals deze die zwaar gedreven is door efficiencies, door spoilage en waste cijfers en waar de marge belangrijk is, dan kom je echt in manufacturing controlling terecht. De basis waarmee je bij ons begint, is het maken van weekly reports, waarin beschreven wordt hoeveel er de week daarvoor geproduceerd is, wat de kosten waren en de dekking, oftewel toegevoegde waarde, die je geleverd hebt, waren. De belangrijkste kostendrivers hierbij zijn de hoeveelheid lijnuren, de hoeveelheid werkuren (labour hours), hoeveel geld we verloren hebben aan afval en de onderhoudskosten van die week. Daarnaast is de assistent-controller het eerste aanspreekpunt voor de kleine vragen van de productieassistenten en ben je daarom dan ook vaak in de fabriek zelf te vinden. Wat ook nog een belangrijke taak van de assistent-controller is het uitvoeren van kostprijsanalyses, die inzichten geven in het gehele proces en het maken van de maandafsluitingen. Je wordt echt beoordeeld op je kwaliteiten en niet specifiek naar de hoeveelheid ervaring.  

Wat zijn de werkzaamheden als plant controller en als manufacturing controller?

Als plant controller maak je het volledige budget voor de plant, waarbij je heel nauw contact hebt met de algemene salesafdeling, ook al is deze salesafdeling gesplitst van de manufacturingafdeling. Je sales zijn namelijk de basis voor je budget. Het budget maken wij altijd vanaf eind augustus tot en met november en dit budget is de basis voor de kostenbeheersing binnen de plant. Dit zorgt ervoor dat deze periode soms best wel stressvol is met ‘knijterharde’ deadlines. Het is bij het maken van de budgetten belangrijk dat ik kan aangeven waar de ‘gaps’ en de risico’s in het proces zitten. De accountingafdeling in Deventer heeft het balansbeheer volledig op zich genomen, dus dat hoef ik niet te doen, al dien ik daar natuurlijk wel voldoende kennis over te hebben. Als plant controller ben ik onderdeel van het management team en daarin werk ik mee aan de sturing van de fabriek. Ook beslis ik mee over het aanschaffen van bijvoorbeeld nieuwe machines (‘projecten’) en wanneer wij dan daadwerkelijk het beste het geld hiervoor kunnen uitgeven. Daarnaast ben ik ook leidinggevende van plant controllers van de nutrition division met plants in Leeuwarden, Hjørring en Weißenthurm.

U heeft ook een periode in Denemarken gewerkt als plant controller. Merkte u daarbij veel verschillen op het gebied van cultuur binnen het bedrijf en de motivatie van de werknemers?

Ook toen werkte ik voornamelijk vanaf Hoogeveen, maar je merkt zeker verschillen tussen de verschillende landen waar je werkt. Denen vinden vaak dat ze wel op Nederlanders lijken, maar er zitten zeker wel verschillen in. Nederlanders zijn toch heel open en direct. Ook zijn wij vrij kritisch en ook met deadlines zijn wij een stuk strikter dan veel andere landen. Denen zijn daar soms wat makkelijker in. Ik werk ook met Duitsers en Fransen en je ziet overal wel verschillen vanuit de cultuur. Je merkt overal wel de cultuurverschillen, maar je vindt met elkaar de middenweg om optimaal samen te werken. Als je bij een internationaal bedrijf werkt is het toch ook juist leuk om ook die internationale kant te zien.

Hoe gaat het gesprek met de accountant in zijn werk?/Hoe vaak komt de accountant bij jullie langs?

Toen de accounting werkzaamheden nog op de fabriek plaats vonden zag ik de acountants een stuk vaker. De accountants kwamen de balans positie reviewen. Tegenwoordig ben ik als controller alleen nog verantwoordelijk voor de Inventory. Daar wordt dus ook vaak naar gekeken vanuit de accountants. De voorraad bepaalt hier voor een groot deel de waarde van de onderneming dus de druk om die juist te verantwoorden is hier groot. Elk kwartaal komt de accountant langs en dan gaat het ook over de soft controls. PWC is bij ons de externe accountant en KPMG is de interne accountant. Als groot bedrijf hebben wij altijd met de big four kantoren te maken. Zij verrichten compliance werkzaamheden. Daarvoor leveren wij een boel gegevens aan en dat kijken ze naar de processen. Ze bekijken hoe die lopen en gaan die vervolgens testen. Met deze testen zijn ze vaak wel twee dagen bezig. Op het hoofdkantoor komen ze vaak wel twee weken en dan doorlopen ze echt alles. Dat was vroeger op de plant zelf maar dat is nu allemaal gecentreerd.  Het contact verloopt eigenlijk altijd op een goede manier en het is vaak wel gezellig.

Hoe denkt u dat het beroep van een controller er in uw sector uitziet over 20 jaar?

Ook binnen ons vak wordt er steeds meer geautomatiseerd. Wij werken nu al met een ERP systeem en als bedrijf willen wij hier steeds in verder ontwikkelen. Wij willen steeds minder losse systemen, maar zolang dat niet geoptimaliseerd is heb je wel menselijke handelingen nodig. Ik geloof niet dat dat binnen 10 jaar zover is, maar ik geloof wel dat het eraan zit te komen. Maar hoe snel het daadwerkelijk gaat? Ik geloof dat je over 20 jaar veel minder werk verricht zoals je dat nu doet en dat je veel meer data analist worden.

Heeft u nog tips voor studenten die in de toekomst graag controller willen worden?

Controlling is een breed begrip. Sommige bedrijven hebben een functie controller waarbij je eigenlijk meer boekhouder bent dus pas op waarvoor je solliciteert. Denk goed na over de branche waarin je wil gaan werken. Je maakt vrij vroeg een keuze en meestal blijf je dan werkzaam in die branche. Denk daar dus goed over na! En kies een bedrijf dat bij je past. Dat kan MKB of een groot bedrijf zijn. Bij een groot bedrijf word je vaak heel specifiek opgeleid waar je bij een MKB bedrijf veel breder wordt opgeleid. Kies wat het beste bij je past! En als laatste: heb ambitie! Als je wil kan je heel snel. En je mag best een keer onderuit gaat, want dat vormt je!

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)