← Terug

Een kopje koffie met..

Even voorstellen...

Mijn naam is Charlotte Lerk, ik ben 21 jaar en kom uit Meppel. Op dit moment zit ik in het tweede jaar van de Bachelor Accountancy aan Nyenrode op de locatie Zwolle. Dit houdt in dat ik één dag in de week college volg en de andere vier dagen werk, namelijk bij BDO in Groningen. Direct na het VWO ben ik hiermee gestart.

Wat doe je graag in jouw vrije tijd?

Vaak ben ik rond 6 uur thuis en dan moet er natuurlijk nog gestudeerd worden. Daarnaast probeer ik ook veel te sporten. Op dit moment roei ik bij Gyas, hierdoor houd ik contact met studenten in Groningen. Nu het ’s ochtends weer eerder licht wordt, doe ik dit soms voor het werk om fris aan de dag te beginnen. Verder ben ik een trotse drager van een zwarte band in karate en rijd in de weekenden paard. 

In plaats van een voltijd studie volg jij een deeltijd studie aan Nyenrode in combinatie met werken bij BDO.  Waarom heb je hiervoor gekozen?

Ik wist lange tijd niet wat ik wilde gaan studeren, waardoor ik besloot om langer over het VWO te doen. Zo deed ik mijn examens in twee jaar op twee verschillende scholen. De studies die ik bezocht vond ik allemaal wel leuk, maar ik was nergens echt enthousiast over.

Op de middelbare school had ik affiniteit met cijfers en vond ik M&O en wiskunde heel interessant. In de vierde klas vroeg een leraar of de studie Accountancy niet iets voor mij was. Uiteindelijk kwam ik later via via in contact met een student aan Nyenrode. Daar heb ik mee gebeld over hoe het is om aan Nyenrode te studeren, wat het inhoudt en hoe het diegene beviel. Na dit telefoontje was ik enthousiast en besloot ik naar de open dag in Breukelen te gaan, waarna ik besloot te willen starten met de Bachelor Accountancy. Om te beginnen moet je eerst een werkgeven hebben en begin je dus met daten (kennis maken) met verschillende werkgevers. Als een werkgever je aanspreekt, dan kan je besluiten een dag mee te lopen. Is dit wat je zoekt, dan kan je vervolgens solliciteren. In mijn geval ben ik door BDO gevraagd een dag mee te lopen. Naar aanleiding hiervan ben ik gevraagd om bij hen te komen solliciteren. Inmiddels had ik een goed gevoel bij BDO en de sollicitatie is dan ook positief verlopen.

Hoe bevalt de combinatie werken en studeren?

De combinatie bevalt heel goed, want je ziet direct waar je het voor doet. Er is namelijk een sterke koppeling tussen de theorie en de praktijk. Als je net van het VWO af komt, weet je nog maar heel weinig. Ik werd meteen bij de hand genomen door BDO. Vanaf het begin had ik een mentor die mij begeleide met alle processen. Ook bij Nyenrode word je in de eerste periode bij de hand genomen. Op dit moment merk ik met de studie dat ik soms heel gemakkelijk door de theorie heen ga, omdat ik het al in de praktijk heb gehad. Voor de studie heb je veel zelfdiscipline nodig. Zelf ben ik altijd graag bezig, dus dat ligt mij wel.

Wat maakt het studeren aan Nyenrode anders dan aan een andere universiteit?

Nyenrode biedt deze opleiding aan op verschillende locaties door het land. Per locatie start je met een groep van ongeveer 25 studenten. Naar verloop van tijd vallen hier nog enkele af, zo zit ik nu in groep van zestien mensen. Dit leidt ertoe dat er een groepsgevoel heerst en je geen nummer, maar een naam bent. Daarnaast is er een verschil in de duur van de studie, want voor Nyenrode geldt dat je de Bachelor haalt in 4,5 jaar. Ook is er een verschil in colleges. Ik heb één dag in de week een volledige dag met colleges, waarvoor ik soms van tevoren opdrachten moet maken om toegang te krijgen tot het college. Heb je dit niet voorbereid, dan ben je niet welkom. Eigen discipline is dus echt vereist. Wat betreft de colleges zelf, deze duren drie uur en bestaan uit interactieve sessies. Als laatste krijg je op Nyenrode, maar ook bij BDO, een mentor toegewezen. Bij Nyenrode is dit in het eerste studiejaar. Een mentor zorgt ervoor dat je op een laagdrempelige manier op iemand af kan stappen.

Waarom heb je voor BDO gekozen?

Het kantoor van BDO voelt echt als een familie aan. Er heerst een hele fijne cultuur. We ondernemen veel uitjes samen, zoals lasergamen, bowlen, stappen en wintersport. Kortom, gezellige activiteiten! Daarnaast biedt BDO veel voorzieningen, zoals een leaseauto, telefoonkosten vergoeding, laptop, salaris en ook mijn opleiding wordt door BDO betaald. In het begin gaf dat mijzelf best wel druk, omdat ze toch wel behoorlijk in je investeren, maar het motiveert je ook enorm. Ook is iedereen heel benaderbaar. Er zit geen hele sterke hiërarchie in en je kan bij iedereen terecht met je vragen.

Waar bestaan jouw werkzaamheden uit?

Dat is eigenlijk heel klantspecifiek. Bij een kleinere klant doe je bijvoorbeeld veel meer verschillende posten en verschillende werkzaamheden. Ikzelf vind kleine klanten het leukst. Ik ben nu junior assistent en mag daarom nu al zelf grote delen van de werkzaamheden doen. Die werkzaamheden worden natuurlijk wel gereviewd door een senior assistent en daarna gaat de jaarrekening ook nog door naar de partner. Bij kleine klanten heb je vaak ook kortere lijntjes.

Bij een grote klant met meerdere entiteiten kom je soms niet verder dan de controle van de liquide middelen, debiteuren en crediteuren. Bij een grote klant neem je bijvoorbeeld twee processen op je die je vervolgens helemaal gaat doorlopen. Zeker tijdens de interim controle heb je dan ook behoorlijk veel klantencontact.  Je gaat met klanten in gesprek over hoe dingen lopen en waarom ze zo gebeuren. Tijdens de eindejaarscontrole ben je echt meer bezig met de controle van cijfers, maar ook dan heb je nog genoeg contact met klanten om vragen te bespreken. In het begin is dat best even spannend, maar dat gaat steeds makkelijker en dat contact met de klanten is juist iets wat het beroep heel leuk maakt!

Kun je omschrijven hoe een week ervoor jou uit ziet?

Elke week ziet er weer wat anders uit door de verschillende werkzaamheden. Van maandag tot en met donderdag ben ik aan het werk en op vrijdag heb ik mijn collegedag. Als ik aan het werk ben zit ik meestal bij een klant. Soms kom je meer dan een maand niet op kantoor en zie je allemaal nieuwe gezichten als je weer terug bent. Daar kijk je wel eens verbaast van op! Vaak zit je één of twee weken bij een klant en per klant heb je zoals gezegd andere werkzaamheden. Bij een klant begint het vaak met de voorcalculatie per post en dan wordt er gekeken naar de mogelijke risico’s per post. Vaak beginnen we met posten met een verhoogd risico, zodat we nog genoeg tijd hebben om de klant daar vragen over te stellen. De klanten waar je bij komt te zitten, worden je toegewezen. Wel is het zo dat je je voorkeur kan geven aan bijvoorbeeld een bepaalde branche als je dat wilt en daar wordt vaak wel naar geluisterd.

Hoe denk jij dat het Accountancy beroep er in de toekomst uit zal gaan zien vanwege de technologische ontwikkelingen die gaande zijn?

Dat vind ik lastig om te zeggen. Er is in de loop van de tijd al veel veranderd en ook zal er in de toekomst nog veel gaan veranderen. Tegenwoordig is al bijna alles digitaal, maar hoe is het dan met de betrouwbaarheid? Ook daar valt mee te sjoemelen. Ook is het soms lastig de klant de meerwaarde van de digitalisering uit te leggen. Die kijken daar toch vaak even wat anders tegenaan. In de toekomst zal het vak meer op de ICT gericht zijn verwacht ik. Wel denk ik dat de menselijke accountant zal blijven bestaan, want er zullen altijd wel menselijke werkzaamheden blijven.

Kan je Nyenrode aanraden?

Ja absoluut! Ik ben zelf erg positief. Het is soms wel echt pittig en je moet er best wel wat voor laten, maar je krijgt er ook echt wat voor terug. Ik doe het met ontzettend veel plezier en dat geeft me echt energie. Ik ben nooit een voltijd student geweest, dus ik kan moeilijk aangeven wat beter is, maar ik denk dat het belangrijkst is dat je doet wat bij je past en waar je het beste gevoel bij hebt!

De Redactie van Studievereniging PM wil Charlotte bedanken voor het interessante interview en wenst haar veel succes met haar combinatie van de Bachelor Accountancy en het werken bij BDO.            

                                                                          

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)