Druk

Het accountantsberoep stond eerder hoog in lijstjes van beroepen die zouden verdwijnen als gevolg van digitalisering, maar accountants zijn niet aan te slepen. Er is meer werk dan ooit, lijkt het. En het moet kwalitatief beter dan vroeger. Dat betekent hard werken en lange dagen.

Jonge accountants die klagen over hoge werkdruk en de zware combinatie van werk en studie, daar is niet veel nieuws aan. Zo vraagt de Vereniging van Accountancy Studenten (VAS, Nyenrode) er al jaren aandacht voor. En jarenlang deden werkgevers in de accountancy eigenlijk niks met die signalen. ‘Niet zeuren, hard werken en studeren moesten wij destijds ook’, zo leek het devies. Tijdens de studiejaren gewoon even doorbijten en dan snel carrière maken binnen het accountantskantoor. Up or out was het motto.

Aan de horizon lonkte het partnerschap, decennialang het ultieme doel van een loopbaan in de accountancy. Een half miljoen euri of meer in de knip, een vrijstaande villa in Wassenaar of het Gooi, een pronte Audi voor de deur en een lidmaatschap van de plaatselijke golfclub. Na het afronden van de controle door je ondergeschikten kon je als partner genieten van een smakelijke lunch met de cliënt, om de goedkeurende handtekening en de jarenlange samenwerking te vieren. Tijdens de controle zelf zagen de assistenten je nauwelijks, daar had je je controleleiders/junior/senior managers voor. Klanten werven kwam eerst, dan pas de controlekwaliteit. Vanuit het hoofdkantoor werd je immers bestookt met strenge mails over de omzetdoelstellingen. Meer uren schrijven graag! Ik chargeer, maar in grote lijnen kwam het daar wel op neer.

Beter

Inmiddels is de wereld veranderd. Accountants staan onder streng toezicht, kwaliteit moet voorop staan, onafhankelijkheid en een professioneel-kritische instelling zijn een groot goed. Controles worden beter en kosten meer uren, de beroepsregels worden zorgvuldiger nageleefd. Partners en managers zijn beter zichtbaar en geven meer sturing aan hun team. De onderlinge communicatie is verbeterd, er wordt meer naar elkaar geluisterd. Dat stelden jonge accountants in een serie artikelen op Accountant.nl. Klinkt positief allemaal.

Maar we zijn er nog niet, bleek uit recent onderzoek van Nyenrode en de NBA Young Profs. De werkdruk is nog altijd een stevig probleem, zeker voor jonge aankomend accountants die ook studeren. Die combinatie kost ze in het drukke seizoen gemiddeld zestig uur per week. En dat busy season duurt bovendien gemiddeld bijna twintig weken; het is niet gewoon een maandje afzien.

De work-life-balance wordt het meest genoemd als mogelijke reden om het beroep binnen enkele jaren te verlaten. Anno nu repareer je dat niet meer met een hoger salaris of een glanzende leaseauto. Jonge professionals gaan voor een inhoudelijke uitdaging, voor relevant werk, liefst bij een organisatie die er maatschappelijk toe doet. Slechts een handvol jonge accountants ziet partner worden nog als Het Grote Ideaal, de rest haakt onderweg af en vertrekt uit de openbare praktijk. Genoeg relevante functies te vinden bij organisaties die er toe doen, met loopbaanperspectief en een gezonde balans tussen werk en privé. Of ze beginnen voor zichzelf.

Tekentafel

Om jonge accountants weer voor zich te winnen moeten accountantsorganisaties terug naar de tekentafel. Opnieuw kijken naar hun organisatiestructuur, de inhoud van de diverse functies, de verdeling van werkzaamheden, de bezettingsgraad en de planning. Ook het voorbeeldgedrag van senior managers en partners weegt zwaar, aldus het onderzoek van Nyenrode. Tijd om het klassieke, hierarchische model bij het oud vuil te zetten. Dat klinkt makkelijker dan het is, maar de openbare praktijk moet de jonge generatie nu echt serieus nemen en stevige stappen zetten.

De eerste gesprekken tussen de onderzoekers en de top van de grootste accountantsorganisaties over de bevindingen zijn inmiddels gevoerd. Nu nog de doorvertaling naar de praktijk. Tot nu toe deden kantoren vooral aan symptoombestrijding, door hun arbeidsvoorwaarden op te tuigen met allerlei leuks. Maar een sapjesbar, sportfaciliteiten, uitstapjes en motivatieweekenden zijn niet meer genoeg, net zo min als ronkende blabla over de corporate missie en die eeuwige purpose.

De tijd van ‘intensieve menshouderij’ in de accountancy is voorbij, daarmee houd je geen werknemers over. Time to put your money where your mouth is, zeggen ze dan. Maar geld is niet de oplossing.

Auteur: Marc Schweppe
Hoofdredacteur van Accountant.nl.