Aan het werk met...

Mijn naam is Joost Jansen, 24 jaar en ik werk bij PwC Groningen. Voor het PM Magazine werd mij gevraagd om jullie mee te nemen in mijn werkweek. Zelf ben ik twee jaar actief lid geweest bij PM, in de wintersport commissie en de MAK Symposium commissie. Het leek mij dan ook erg leuk om een artikel te schrijven voor het PM-magazine. Ik heb eerder dit jaar mijn master Accountancy afgerond. Mijn masterscriptie heb ik ook geschreven bij PwC. Nu ben ik per september werkzaam als Associate. Daarnaast ben ik gestart met de Executive Master of Accountancy (EMA) aan de RuG, de theoretische opleiding tot registeraccountant.
Ik zal jullie meenemen in mijn eerste werkweek. Mijn klant van deze week is een verzekeraar.

Maandag
Op mijn eerste dag bij de klant maak ik eerst kennis met het team. We nemen de planning van de controle door, en mijn job-coach legt uit met welke werkzaamheden ik me bezig ga houden. De controle bij deze klant betreft een first-year audit. Samen met het team krijgen we eerst een rondleiding door het kantoor, om zo kort kennis te maken met het bedrijf en de afdelingen binnen het bedrijf. Tijdens deze week gaan we bezig met de planningsfase van de controle. Ik zal me hierbij voornamelijk richten op het in kaart brengen van processen. Voor vandaag staat er een interview op de planning met de afdeling P&O, om een beeld te krijgen van het payroll-proces. Dit interview doe ik samen met een Senior Associate. Na afloop van het interview, ga ik bezig met het uitwerken van de procesbeschrijving. Aan het eind van de dag bespreek ik mijn werkzaamheden met het team. Rond een uur of vijf ga ik naar huis.

Dinsdag
Voor vandaag staat er weer een interview op de planning, dit keer over het inkoopproces. Ook van dit proces werk ik een procesbeschrijving uit. Na de uitwerking van dit proces, ga ik aan de slag met lijncontroles. Hierbij volg je een transactie door het proces. Daarbij kijk je naar de opzet en bestaan van de interne beheersing. Voor de lijncontroles vraag je stukken aan bij de klant. Deze werkzaamheden voer ik uit voor zowel het payroll-proces, als het inkoopproces.

Woensdag
Vandaag ga ik aan de slag met cijferbeoordelingen. De klant waar we zijn heeft meerdere entiteiten waarbij een controleverklaring bij de jaarrekening wordt afgegeven. Bij de cijferbeoordeling vergelijk je de cijfers van vorig jaar, met de (voorlopige) cijfers van het huidige jaar. Daarnaast ga ik verder met het uitwerken van de lijncontroles. Vragen die ik hierover heb, bespreek ik met mijn job-coach. Ontbrekende stukken voor de lijncontrole vraag ik nog op bij de klant. Rond een uur of vijf rijd ik weer naar huis en ga ik nog even aan de studie voor vrijdag.

Donderdag
De donderdag is voor mij alweer de laatste werkdag van de week, aangezien vrijdag een studiedag is. Vandaag werken we vanaf het kantoor in Zwolle. Hier ga ik verder met het afwerken van mijn werkzaamheden van eerder deze week. Daarnaast voer ik nog wat werkzaamheden uit voor een andere klant. Aan het eind van de dag hebben we een meeting met het hele team. Tijdens deze meeting worden de werkzaamheden en bevindingen van de week besproken. Tevens worden tijdens deze meeting aandachtspunten voor de verdere controle behandeld.

Vrijdag
Het is alweer vrijdag, mijn eerste week bij de klant is erg snel gegaan. Vandaag heb ik een studiedag van de EMA. ’s Ochtends is er een college van het vak IC AIS Comprehensive Design. Na dit college ga ik met mijn groep aan de slag met een casus. Elke vrijdag dient er aan het eind van de dag een groepscasus ingeleverd te worden. Daarnaast moet er voor het volgende college ook een individuele casus ingeleverd worden.

’s Avonds is er een barbecue van werk op het kantoor. Een erg leuke manier om de eerste week af te sluiten! Mijn eerste week heb ik erg goed ervaren. De werksfeer is erg fijn, iedereen is altijd bereid om je te helpen met je werk als je vragen hebt, en de afwisseling van werkzaamheden is erg groot!

Weten wat PM voor jou kan betekenen?