← Terug

Registertitels uitgelegd

Hoe zit het eigenlijk met al die registertitels? Gaandeweg je studie kom je allemaal gekke afkortingen tegen die iets met accountancy of controlling te maken hebben. De ene na de andere docent, spreker of professional heeft een of meer van die afkortingen achter zijn of haar naam staan. En als student lijkt het misschien een doel opzich om je eigen naam met zoveel mogelijk van die dingen te versieren. Maar heb je je wel eens afgevraagd wat ze allemaal inhouden? En nog belangrijker, hoe kom je aan al die titels? Lees hier hoe het zit.

Wettelijke bescherming
Bepaalde beroepen worden wettelijk beschermd zodat de maatschappij erop kan vertrouwen dat degene die dat beroep uitoefent, daar ook daadwerkelijk voor bevoegd is. Hiermee wordt voorkomen dat iedereen zich zomaar accountant, registercontroller of IT-auditor kan noemen. Beroepsorganisaties zoals de NBA (voor accountants), NOREA (voor IT-auditors) en de VRC (voor registercontrollers) zien toe op de toewijzing en het behoud van de registertitels zoals RA, RE en RC. Deze titels geven dus aan dat iemand de benodigde beroepsopleiding heeft gevolgd en zich bij de uitoefening van het beroep aan de daarvoor geldende regelgeving houdt.

Accountantstitels (RA en AA)
Als je accountant wilt worden heb je als student keuze uit twee smaken. RA (registeraccountant) en AA (accountant-administratieconsulent). En hoewel de AA titel niet het woord ‘’register’’ in de naam heeft, staat die wel degelijk ingeschreven in het accountantsregister. Met beide titels mag je jezelf dan ook accountant noemen. Maar wat is dan het verschil tussen beide accountantstitels? Om te beginnen moet je als RA de universitaire Executive Master of Accountancy (EMA) en een praktijkstage hebben afgerond en als AA moet je de Post-Bachelor accountantsopleiding en ook een praktijkstage hebben afgerond. Waar de RA opleiding meer in het teken staat van het controleren van jaarrekeningen staat de AA opleiding meer in het teken van het opstellen van jaarrekeningen. Natuurlijk komen er bij beide opleidingen veel meer andere interessante zaken aan bod.

IT-auditor (RE)
Nog niet helemaal duidelijk wat een IT-auditor doet? Lees dan hier eerst even ons interview met Jeroen Kuper. Vergeleken met de accountantstitels is de titel van IT-auditor relatief nieuw. Met de opkomst van IT systemen ontstond een heel nieuw beroep waarin advies en assurance over IT systemen centraal staat. Net als de accountantstitel is de titel van IT-auditor (RE) wettelijk beschermd. RE staat voor Register EDP-auditor waar EDP dan weer staat voor Electronic Data Processing. Om een RE titel te halen moet je een specifieke IT-audit opleiding volgen en aantoonbare ervaring opdoen met IT-audit werkzaamheden (oftewel, een praktijkstage). Helaas biedt de Rijksuniversiteit Groningen de IT-audit opleiding (nog?) niet aan. Gelukkig voldoe je met een master in Accountancy of Controlling wel aan de toelatingseisen van de specifieke IT-audit opleiding.

Registercontroller (RC)
Naast de AA, RA en RE titels is er ook een titel voor registercontroller (RC). Als RC houd je je doorgaans bezig met (financieel) management bij bedrijven. Als controller zorg jij voor verbinding tussen de cijfers aan de ene kant en het beleid, de uitvoering en de verantwoording ervan aan de andere kant. Om een RC titel achter je naam te mogen zetten, moet je de Executive Master of Finance and Control (EMFC) hebben afgerond. En om toegelaten te worden tot deze opleiding moet je o.a. werkzaam zijn als controller bij een bedrijf.

Hopelijk is het nu duidelijker waar de verschillende registertitels voor staan. En mocht dit nog niet genoeg zijn, weet dan dat je ook nog kunt gaan voor een RB (Register Belastingadviseur) of een RO (Register Operational auditor) titel. Alsof je studie nog niet lang genoeg duurt ;)

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)