← Terug

Van stagiair tot CFO

Harolds Sanders, 48 jaar, geboren en getogen in Zwolle, woonachtig in Leeuwarden is sinds kort Chief Financial Officer (CFO) bij Groningen Seaports te Delfzijl. Als student liep hij stage bij een bedrijf in de haven van Delfzijl. Nu is hij CFO bij de beheerder van diezelfde haven. Hoe is zijn carrière verlopen en wat bracht hem na bijna dertig jaar weer naar Delfzijl?

Van scheepvaart naar staal naar financiële constructies
De carrière van Harold Sanders begint zo’n dertig jaar geleden op steenworpafstand van waar hij nu als CFO uitkijkt op de Eemshaven. ‘Tijdens een afstudeerstage voor de opleiding HEAO BE hielp ik mee aan het behalen van een ISO certificaat bij een scheepvaartbedrijf zo’n 200 meter hier vandaan. Mijn opdracht was om daar de bedrijfsprocessen te beschrijven. Wanneer ik dan mee mocht kijken met die processen bij bijvoorbeeld het laden van een groot schip met tropisch hardhout, zag ik de prachtige dynamiek in de haven. En daardoor heb ik eigenlijk altijd een positief gevoel aan Delfzijl overgehouden’ zo vertelt hij.

‘Ik weet nog goed dat ik toen na mijn afstuderen op de diploma-uitreiking al mijn nieuwe baas de hand schudde. Ik ging aan de slag bij een kleine staalgroothandel en werd verantwoordelijk voor de administratie en de IT. De ervaring die ik had opgedaan tijdens mijn stage kon ik hier overigens goed gebruiken om processen te beschrijven. En wat ik daarnaast altijd goed heb onthouden is overzicht te houden over de bedrijfsprocessen. In een kleiner bedrijf is dat relatief eenvoudig, maar hoe groter het bedrijf hoe ingewikkelder de processen en ook hoe belangrijker de samenhang van zaken te blijven begrijpen om verbeteringen te kunnen doorvoeren. Daarnaast ben ik nooit vergeten hoe en waar ik ben begonnen…, in een kleiner bedrijf is het heel vanzelfsprekend dat je elkaar helpt.

Na ongeveer drie jaar bij de staalgroothandel te hebben gewerkt begon Sanders als controller bij de NOM (Investerings- en ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland). ‘Ik merkte dat ik de staalgroothandel wat was ontgroeid en kreeg bij de NOM de mogelijkheid om een nieuwe uitdaging aan te gaan. De NOM participeert in verschillende noordelijke bedrijven en verstrekt leningen om de bedrijvigheid in Noord Nederland te bevorderen. Hierdoor leerde ik veel over financiële constructies, aandelen en investeringen. En dat was een groot contrast met wat ik bij de staalgroothandel deed! Echter ik merkte dat ik de benodigde ervaring ontbeerde om een vervolgstap te maken binnen de NOM en ben na zes mooie jaren om me heen gaan kijken.

Een internationale omgeving
‘Dus toen besloot ik te solliciteren op een vacature van wat nu FrieslandCampina heet. Ik werd daar hoofd financiële administratie van de exportafdeling. Export van blikjes koffiemelk wel te verstaan en naar meer dan 100 landen. Ik kwam daarmee ineens in een internationale omgeving terecht. En dat vond ik geweldig! Een omgeving waarbij ik naast financiële zaken ook te maken kreeg met de atypische wereld van de internationale handel. Ik noem het atypisch, omdat zaken doen met bijvoorbeeld een distributeur in Soedan echt iets anders is dan zaken doen met een supermarkt in Nederland. Vanuit mijn financiële rol woog ik de  de verschillende risico’s af waar we mee te maken kregen.’

‘Na twee jaar op de financiële administratie wilde ik toch nog graag een universitaire studie gaan doen. Dus besloot ik naast mijn werk de de studie Verkort Doctoraal Bedrijfskunde (nu heet het een master) te gaan volgen aan de Rijksuniversiteit Groningen. En omdat ik inmiddels ook een jong gezin had met twee kinderen, was dat een behoorlijke uitdaging. Ik kan iedereen dan ook aanraden om, als je de mogelijkheid hebt, je opleiding gewoon in een keer af te ronden. Op latere leeftijd een stuk lastiger, maar ook heel leuk en leerzaam omdat je in een werkende situatie je studie ook direct in de praktijk kunt toepassen.’

Doelen stellen en uitdagingen aangaan
‘Ik vind het altijd belangrijk om nieuwe doelen te stellen. Dus, nadat ik in de loop der jaren verschillende functies bij FrieslandCampina had vervuld, begon ik me de laatste tijd meer en meer af te vragen waar de volgende uitdaging voor mij lag. Verder doorgroeien binnen FrieslandCampina betekende een keuze tussen óf verhuizen richting Amersfoort óf elke dag 4 uur reizen. Ik realiseerde mij ook dat die keuze over vijf jaar alleen maar moeilijker zou worden.’

‘In diezelfde periode kwam ik in contact kwam met Groningen Seaports waar de functie van CFO vacant was en dacht ik: Hé, Delfzijl, dat was leuk! Misschien ligt daar mijn volgende uitdaging wel? Die haven vond ik interessant en vanuit de NOM had ik zicht gekregen op het scheidsvlak tussen overheid, politiek en bedrijfsleven. Iets waar je als CFO van Groningen Seaports ook middenin zit. Uiteindelijk dacht ik: Dit is mijn baan en dit is mijn kans. En nu zit ik hier. Omdat ik nog maar pas ben begonnen kan ik nog niet veel zeggen over hoe het bevalt, maar de start verloopt prima met kennismakingsgesprekken met alle medewerkers van Groningen Seaports. Er liggen hier in ieder geval genoeg uitdagingen voor mij klaar. In de haven en de omliggende gebieden wordt namelijk volop gebouwd en als Groningen Seaports onderzoeken we o.a. nieuwe verdienmodellen. Ik ga daar mijn bijdrage aan leveren, zodat het bedrijf ook in de toekomst financieel gezond blijft.   

Hoe word je CFO?
‘Dat hangt erg af van het bedrijf waar je CFO wordt of wilt worden. Ik denk dat het belangrijk is om door hard te werken zelf de juiste kansen te creëren. En dat hoeft niet persé te betekenen dat je ergens CFO wordt. Je moet gewoon goed nadenken over je keuzes, uitdagingen opzoeken en er daarna ook echt vastberaden voor gaan. Daarbij geloof ik er echt in dat je de dingen waar je goed in bent moet versterken, in plaats van het proberen te verbeteren van de  dingen die je minder goed kan.’

‘Waar je goed in bent is namelijk vaak iets wat ook leuk is om te doen. En wat leuk is om te doen gaat vaak ook veel beter. De dingen waar je minder goed in bent en misschien meer moeite kosten, kun je beter overlaten aan anderen die daar weer goed in zijn. Maar als je dan toch persé CFO wilt worden denk ik dat een opleiding als accountancy of controlling een zeer goede basis is. Naar mijn beleving is zo’n opleiding een soort ticket die je nodig hebt om überhaupt toegang te krijgen tot zo’n baan.’

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)