← Terug

Een geslaagd Controlling Avondcongres

Dinsdag 12 maart was het weer tijd voor het jaarlijkse Controlling Congres. In tegenstelling tot voorgaande jaren was er voor deze editie gekozen voor een Avondcongres. Het congres vond plaats in het Van Swinderen Huys, een prachtige locatie midden in de binnenstad van Groningen.

De avond begon met introductie van voorzitter Tim van Leeuwen over de verschillende soorten controllers waar onderscheid tussen te maken is. Er kwamen twee duidelijk verschillende functies naar voren: de business controller en de financial controller. De financial controller is het type dat zich bezighoudt met de verslaggeving van de cijfers uit het verleden. Hij werkt vanuit de ratio en is expert op het gebied van regels die toegepast moeten worden bij de verslaggeving. Een business controller is meer gericht op de toekomst. Hij gebruikt de cijfers om kansen te zien en deze te grijpen. Ook durft hij bij een vergadering of een overleg naar voren te stappen om bepaalde zaken aan te kaarten of duidelijk te maken. Een goede overtuigingskracht is hierbij erg belangrijk.

Na deze korte introductie volgde een lezing van Henri de Pater, financieel directeur van BAM Bouw en Vastgoed. Naast verschillende punten over toenemende aandacht voor veiligheid en een aantal prachtige projecten die door BAM worden ondernomen, kwamen ook in deze lezing de verschillende controller functies naar voren. Bij BAM zijn deze functies voor de volle 100 procent gescheiden. In het financieel centrum zijn de financial controllers actief. Zij doen de verslaglegging van het verleden en stellen de jaarrekening samen. De business controller daarentegen richt zich vooral op de toekomst, hij rekent projecten door en zorgt ervoor dat er, waar nodig, wordt ingegrepen.

Zoals later duidelijk zou worden, is in de meeste gevallen de scheidslijn tussen financial controller en business controller niet zo duidelijk. Vaak is er sprake van een hybride vorm tussen deze twee. Het is daarom ook belangrijk om de kwaliteiten van beide soorten controllers te hebben, om succesvol te worden in het werkveld.

Na de lezing was het tijd voor het geheel verzorgde 4 gangendiner. Tijdens dit diner was het mogelijk om in contact te komen met de vier aanwezige bedrijven: YoungCapital NEXT, Finanxe, Oldenburg Bonsèl en HTG. Na een korte pitch van de afgevaardigden van de bedrijven was er een korte borrel om alvast in contact te komen met de betrokken partijen. Het aansluitende diner was zo ingedeeld, dat iedere gang met een ander bedrijf aan tafel genuttigd kon worden.

Voorgerecht – YoungCapital Next
Iedereen kent YoungCapital natuurlijk als een uitzendbureau voor jongeren. Het is bij YoungCapital NEXT echter ook mogelijk om op basis van detachering een hogere, specialistische functie te krijgen bij externe bedrijven. Op basis van een inschrijving bij YoungCapital NEXT is het mogelijk om benaderd te worden door een zogenaamde ‘’hunter’’ om een bepaalde functie te gaan vervullen. Door wederzijdse overeenstemming is het daarna mogelijk om in dienst te treden bij de externe partij als controller of in een andere functie.

Tussengerecht – Finanxe
Finanxe is een uitstekende plek om je carrière als controller te beginnen. Het van oorsprong Groningse bedrijf is één van de hardst groeiende bedrijven van Nederland. Er zijn verschillende mogelijkheden om je carrière te beginnen of voort te zetten in een functie als controller of een andere functie in het financiële werkveld. Met de slogan ‘’De X factor in financieel talent’’ hebben ze inmiddels een groot deel van Nederland al veroverd met kantoren in Groningen, Zwolle, Utrecht en Arnhem.

Hoofdgerecht – HTG
HTG is een bedrijf dat zich vooral bezighoudt met de distributie van ‘’beauty and liquor’’. Onder het motto ‘’we source, we serve, we supply’’ is HTG over de hele wereld actief in deze bedrijfstak. Als controller is hier veel werk te doen om dit proces zo vloeiend mogelijk te laten verlopen. Ook hier is het zo dat de functies van financial controller en business controller in elkaar overvloeien en dat er vrijwel geen sprake is van of het een of het ander.

Nagerecht – Oldenburg Bonsèl & Associates
Oldenburg Bonsèl is een kantoor met vestigingen in Haarlem en Den Bosch. Controllers van Oldenburg Bonsèl werken vooral voor klanten op projectbasis voor maximaal één jaar. Oldenburg Bonsèl is erg geschikt voor startende controllers. Je hebt de mogelijkheid om gedurende twee jaar op projectbasis een traineeship te volgen waarbij je werkt bij klanten van Oldenburg en daarnaast één keer per twee weken een college dag volgt om je na je opleiding nog verder te ontwikkelen op gebied van financiën.

Het was een zeer leerzame en interessante avond. Controlling commissie, bedankt voor de goede organisatie!

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)