← Terug

Het PM Accountancy Congres: Guido Klüth

Het PM Accountancy Congres staat weer voor de deur! Met het thema 'Reputation Damage - Rebuilding the Tower of Trust' belooft het een interessante en leerzame dag te worden. Om alvast in de stemming te komen lees je hier een interview met een van de sprekers. 

Guido Klüth: Director en Behavorial Change Strategist bij KPMG
Tijdens de eerste lezing zal het thema ‘Reputation Damage’ behandeld worden vanuit het perspectief van de accountant. Guido Klüth, Behavorial Change Strategist bij KPMG, zal in de vorm van een interactieve lezing bespreken wat accountants kunnen doen om het imago van de accountant te verbeteren. Hij is van mening dat je mindset, normen en waarden en kijk op de wereld belangrijke factoren zijn die succes beïnvloeden.

Kunt u uzelf even kort voorstellen?
Ik ben Guido Klüth en ik ben qua levenservaring aangekomen op level 43 en ik hoop dit jaar level 44 te bereiken. Ik ben getrouwd en woon samen met mijn vrouw en kinderen in het midden van Nederland. Ik ben inmiddels 25 jaar werkzaam bij KPMG en heb zowel als accountant als adviseur gewerkt. Voor klanten en ook intern. Momenteel ben ik primair werkzaam voor de Raad van Bestuur en het Leadership Team Assurance met een strategische focus op de driehoek van audit quality, cultuur en gedrag.

Wat heeft u vroeger gestudeerd / hoe zag uw studentenleven eruit?
Ik heb geen idee hoe het “echte” studentenleven er uit ziet – althans niet vanuit eerste hand. Ik ben namelijk direct na het VWO bij KPMG in dienst getreden. Doordeweeks werken en op vrijdag naar college. In het begin was accountancy een HBO-studie. Later fuseerde de NBA-opleiding met Universiteit Nyenrode waardoor de mogelijkheid ontstond om een bul te halen. Dat werd een doctoraal in Accounting & Auditing. Na mijn doctoraal heb ik op verzoek van KPMG op basis van mijn eindscriptie een proefschrift geschreven over de psychologie van accountants. In 2010 heb ik mijn proefschrift verdedigd aan de Vrije Universiteit.

Heeft u zelf bij een studievereniging gezeten?
Dat dan weer wel – ik was een tijdje lid van de Vereniging Accountancy Studenten, maar dat was vooral op papier hoor (en de korting op studieboeken!). Dus gevoelsmatig heb ik niet bij een studievereniging gezeten.

'Repetition is the mother of skill, investeer in persoonlijke effectiviteit en maak werk van effectief communiceren'
 

Heeft u tips die u graag aan accountancy studenten zou willen meegeven?
Ik wil er 3 noemen:

  1. “Repetition is the mother of skill” (Tony Robbins). Zorg ervoor dat je controletechnieken beheerst door ze vaker dan één keer te doen. Leer zaken echt te doorgronden. Als je weet hoe iets echt werkt en waar je tegenaan loopt bij de uitvoering, dan kun je sneller afwijkingen signaleren en je kunt ook beter teamleden coachen – zij kunnen leren van jouw brede ervaring. Zie het niet als repeterend werk maar als een mogelijkheid jouw vaardigheden aan te scherpen en een echte expert te worden.

  2. Investeer in persoonlijke effectiviteit. Dit is een vak wat je met gemak 24 uur per dag kunt doen, 7 dagen per week. En gisteren af. Begin vanaf dag 1 met effectief time management en organiseer jezelf. Dan is het straks in leidinggevende posities een gewoonte voor je geworden. Dit helpt je in teams, bij klanten en in je energiebalans tussen werk en privé.

  3. Maak werk van effectief communiceren. Hoeveel we ook met cijfers bezig zijn, het gaat uiteindelijk altijd om mensen. En dus moet je bevindingen, correcties, suggesties voor verbetering niet alleen feitelijk kunnen brengen maar ook op een zodanige manier dat de ander bereid is jouw suggesties te volgen. De kwaliteit van jouw communicatie bepaalt de impact die je hebt – ook richting het maatschappelijke verkeer.

Wat doet u in uw vrije tijd?
Er zijn dappere pogingen om oude hobby’s nieuw leven in te blazen – doen is alleen vers twee. Als er een vrij moment is, dan lees ik graag boeken. Meestal non-fictie. Aan fictie kom ik eigenlijk alleen in vakanties toe, want dan kom ik beter in het verhaal. Of ik kijk een film of tv-programma (spaarzaam, want de meeste tv-programma’s spreken mij niet echt aan).

Is er iets wat u nog nooit gedaan heeft en altijd nog een keer zou willen doen?
Er zijn in ieder geval dingen waar ik heel ok over ben dat ik ze nog nooit gedaan heb! En ik heb ook wel een soort bucket list. Zakelijk gezien wil ik een keer de Ziggo Dome vol hebben om een hele gave training te geven.

'Je krijgt de kans om in de keuken van veel verschillende bedrijven te kijken – en afhankelijk van waar je werkt zijn dit vaak de bekende of grote namen. En dat vaak al op jongere leeftijd. Dat levert een schat aan ervaring op die denk ik uniek is aan accountancy.'
 

Wat is er zo leuk aan uw beroep als accountant?
Je krijgt de kans om in de keuken van veel verschillende bedrijven te kijken – en afhankelijk van waar je werkt zijn dit vaak de bekende of grote namen. En dat vaak al op jongere leeftijd. Dat levert een schat aan ervaring op die denk ik uniek is aan accountancy. En ik heb de combinatie van studie en werk altijd mooi gevonden. Wat je vrijdag op college leerde, kon je vaak maandag meteen al in de praktijk brengen.
Het allerleukste vind ik werken met mensen en bedrijven beter maken via mijn werk. De maatschappelijke waarde daarvan – werken aan verantwoording naar de maatschappij – spreekt mij nog altijd aan. Wij zijn niet alleen de poortwachters tegen ‘fake news’, maar wij zijn er ook om te helpen de corporate story van een bedrijf zo goed mogelijk te vertellen. Gebruikers hebben recht op informatie en bedrijven hebben net zo veel recht op het goed kunnen overbrengen van die informatie.

Heeft de buitenwereld een juist beeld van het imago van de accountant?
Ik kan de buitenwereld natuurlijk haar eigen beeld niet ontkennen, maar ik denk wel dat het imago van een accountant in ieder geval niet met mijn werkelijkheid overeenkomt. Ons werk is vele malen breder dan de stereotypering die voor de geest komt als het woord accountant valt.

Welk beeld heeft de buitenwereld van KPMG?
Ik denk dat dit erg afhangt van wie je het in de buitenwereld vraagt. We hebben enkele jaren geleden een turbulente tijd meegemaakt. Nu is het beeld weer genuanceerder.

Is dit beeld volgens u correct?
We kunnen het verleden niet ontkennen. Net zo goed als dat we de perceptie van anderen niet moeten ontkennen. Mijn beeld is dat we een verandering hebben ingezet en dat deze verandering veel positieve energie in de organisatie heeft ontketend. Feedback vanuit de buitenwereld leert ons dat zij deze verandering herkennen en er ook zelf deel van uit willen maken – grote aantallen sollicitanten, nieuwe klanten, samenwerkingsverbanden om innovaties in het vak te realiseren. Wij zijn nog steeds een ijzersterk internationaal merk waar trotse professionals werken die het verschil willen maken.

Wat is volgens u dé reden dat de studenten naar het PM Accountancy Congres moeten komen?
Dé reden om te komen is dat je mogelijkheden aangereikt krijgt om nog beter zelf achter het stuur van jouw reputatiebus en dus jouw resultaten te komen. En er is meer in jezelf mogelijk dan je wellicht denkt.

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)