← Terug

Aan het werk met...

Mijn naam is Ralph Lamboo, ik ben 36 jaar en woon in Noordwijkerhout. Na een paar jaar in de accountancy te hebben gewerkt en een aantal detacheringsopdrachten te hebben gedaan, ben ik nu werkzaam bij de GGZ (geestelijke gezondheidszorg) Rivierduinen (Leiden) als financial controller.

GGZ Rivierduinen is, net als andere zorginstellingen, een organisatie in beweging. De gewijzigde financiering, die meer prestatie- en verantwoordingsgericht is, zorgt ervoor dat de organisatie in beweging moet komen om zwarte cijfers te behalen. De organisatie wordt steeds commerciëler en probeert daarbij het menselijke van een zorginstelling niet uit het oog te verliezen.

In mijn rol als financial controller ben ik de financieel ‘contactpersoon’ voor de directie en het management van twee business units, ingedeeld naar het soort zorg. Het leuke aan deze rol vind ik de positie tussen de administratie/control en de operationele kant. Het contact met de managers geeft een beeld van de praktijk en dit zorgt ervoor dat cijfers meer gaan ‘leven’.

Het afsluiten van de administratie is deze week de taak die het meeste tijd kost. Daar zal ik in het beschrijven van mijn werkweek voornamelijk over hebben.   

Maandag

De week begint rustig, maandag is mijn papadag. Ik houd mijn werkmail gedurende de dag in de gaten en verder ben ik vooral bezig met flesjes, poepluiers en ga ik met de kinderwagen naar Kruidvat om de luiervoorraad aan te vullen.

Dinsdag en woensdag

Deze week wordt de administratie afgesloten. De controllers beoordelen de cijfers en vullen deze waar nodig aan om een juist en volledig beeld van het resultaat over de maand te genereren. Vorige week is de salarisjournaalpost ingelezen. Deze heb ik beoordeeld op opvallende afwijkinge, waardoor ik al een beeld heb gekregen van de personeelskosten over de maand. De productiviteit van de behandelaren en de bezetting in de klinieken is per week te monitoren. Op het moment dat de administratie afgesloten wordt, heb ik al behoorlijk wat informatie verzameld.   

Dinsdagochtend komt het teken dat de administratie wat betreft de kosten afgesloten is. De Excel kubussen laten de eerste resultaten van de maand zien. Aan de hand van de vergelijking met de begroting en mijn verwachting beoordeel ik de juistheid en volledigheid van de kosten op grootboekniveau. Bij opvallende afwijkingen duik ik in de details om te beoordelen of er nog aanvullende journaalposten opgesteld moeten worden.

Donderdag

Met een collega van business control heb ik wekelijks een afspraak om een aantal interne doorbelasting tussen business units opnieuw te berekenen. Tegelijk nemen we een casus mee waarbij de personele bezetting anders ingericht wordt. We rekenen door wat de wijziging in de bezetting voor financiële impact heeft.

Vrijdag

De aanvullende boekingen zijn verwerkt en de omzet is ook bekend. Het resultaat van de maand is dus inzichteijk. Allereerst ben ik benieuwd in hoeverre dit aansluit bij de verwachtingen en de begroting, deze laatste is natuurlijk het belangrijkste referentiepunt. Het resultaat van de maand is minder positief dan voorgaande maanden, wat niet als een verrassing komt. Uit de eerste analyse komen een aantal afwijkingen naar voren. De uitdaging is deze te analyseren, indien mogelijk aan de hand van onderliggende indicatoren, om te beoordelen of dit incidentele afwijkingen zijn of van structurele aard.

Volgende week heb ik gesprekken met managers gepland om de resultaten te bespreken, vragen te beantwoorden en bij de managers naar bepaalde trends in de cijfers te informeren. Daanaast is het een mooi moment om te horen wat er verder speelt of gaat spelen binnen de afdeling(en) van de managers. 

Verder is vrijdag een lekker rustige dag om te werken, met weinig binnenkomende mail en afspraken. Tijd om mijn to-do list op te pakken en mezelf voor te bereiden op een volgeplande werkweek volgende week. Om 5 uur sluit ik af en stap op de fiets om de kleine op te halen bij het kinderdagverblijf.

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)