Maak kennis met de Kascontrole Commissie!

Het is alweer tijd voor het één na laatste commissie-interview van dit jaar. Deze keer is de Kascontrole commissie aan de beurt. De Kascontrole commissie is verantwoordelijk voor de controle op het financiële reilen en zeilen van studievereniging PM. Deze commissie controleert de penningmeester van het bestuur en adviseert hem/haar over de de financiële voortgang van de vereniging. Dit jaar bestaat de Kascontrole commissie uit Yvette Pinkert, Thomas Herbrink en Alex Wildeboer. Tijd om ze eens wat beter te leren kennen!

Kunnen jullie jezelf even voorstellen?
Hoi! Ik ben Thomas Herbrink, 23 jaar en ben al een tijdje, sinds 2014, woonachtig in Groningen. Dit is mijn derde jaar bij PM, waar ik eerst in de Redactie heb gezet en vorig jaar de rol van Penningmeester van de Congrescommissie mocht vervullen. Ik heb afgelopen januari mijn Master Accountancy afgerond, en ben op dit moment aan het werk bij Deloitte. Komend september start ik met de Post-Master Accountancy aan de RUG. Mijn hobby's zijn een biertje doen met vrienden, een festival bezoeken en voetbal.
Alex Wildeboer: Nu 22 jaar en bezig met de master Controlling. Daarnaast doe ik aan atletiek en ik ben daar ook penningmeester. Verder ben ik altijd graag bij alle activiteiten van PM.
Hi ik ben Yvette Pinkert, 24 jaar en momenteel bezig met het afronden van mijn bachelor A&C. Verder werk ik bij de café’s Hoppe en de Groote Griet en hockey ik bij G.C.H.C.

Beschrijf elkaar in 3 woorden.
Alex: Oprecht, Doorzetter, Rietadtliefhebber / Bierliefhebber, Flauwe humor, gezellig (altijd in voor een biertje) en bezige bij (bestuur Vitalis)
Yvette: Partyanimal, Lachbeest, Eerlijk, Spontaan, bezig bijtje en direct.
Thomas: Rustig, sociaal, allemansvriend. Goedlachs, grappig en georganiseerd (heeft alles goed voor elkaar altijd)

Wat houdt de kasco eigenlijk in?
Thomas: De kascommissie is als het ware de accountant van vooral de penningmeester van het bestuur, maar ook van de penningmeester van het Congres. De kascommissie controleert de facturen, de betalingen en de boekhouding van de inkomsten en uitgaven die het bestuur en de commissies gedaan hebben.
Alex: De kascommissie controleert de penningmeester of zij de administratie compleet heeft, bijvoorbeeld bonnetjes en facturen. Ook controleren we desgevraagd boekingen in de boekhoudsoftware. Ook kan de penningmeester advies aan ons vragen.
Yvette: Het controleren van de boekhouding van de penningmeester van PM en ondersteunen/advies geven bij eventuele vragen of moeilijkheden.

Waarom hebben jullie voor de kasco gekozen?
Thomas: Voor mij was de kascommissie eigenlijk de enige optie, ik had nog een half jaartje Master voor de boeg en ben nu inmiddels aan het werk. Dus dan is het niet zo handig om een commissie te doen die wekelijks veel te doen heeft. Uiteraard vond ik het nog wel leuk om actief lid te blijven.
Alex: Ik vond het een goede manier om toch actief te blijven bij de vereniging, en om meer inzicht te krijgen in hoe de vereniging financieel structureert
Yvette: Vorig jaar zelf penningmeester van het bestuur dus dan kom je automatisch het jaar daarna in de kasco.

Worden er wel eens onregelmatigheden ontdekt? Zo ja, wat voor onregelmatigheden?
Thomas: We kunnen natuurlijk niet te veel in detail gaan, maar het komt wel eens voor dat er wat twijfel is over hoe iets geboekt moet worden. Dan krijg je een leuke discussie met een stel accountants bij elkaar. Maar naar mijn weten zijn er nog geen fraudezaken geweest bij PM 😉
Alex: Soms worden er onregelmatigheden ontdekt. Bijvoorbeeld dat totalen niet overeenkomen, dit kan soms door afrondingsverschillen komen.
Yvette: Het kan voorkomen dat bijvoorbeeld het geld in de kas niet helemaal overeen komt, een fout maken is menselijk dus verkeerd tellen kan gebeuren. Verder kan het natuurlijk gebeuren dat er per ongeluk een verkeerd bedrag wordt ingevoerd in het boekhoudsysteem, maar aangezien de boekingen niet definitief worden gemaakt zonder goedkeuring van de kasco kan dit heel makkelijk weer worden gewijzigd.

Hoe zie je jezelf over 5 jaar?
Thomas: Ik zie mezelf nog steeds werken bij Deloitte Groningen, maar hoe mijn leven er dan verder uit ziet, weet ik oprecht niet!
Alex: Over 5 jaar denk ik dat ik de RC opleiding heb afgerond en als financial controller werk bij een groot MKB bedrijf.
Yvette: Samenwonend en hopelijk verloofd/getrouwd met mijn vriend in Amsterdam en werkzaam bij een Big4.

Wie was jouw jeugdvoorbeeld?
Thomas: Wesley Sneijder, in de tijd dat ik nog hoopte profvoetballer te worden.
Alex: Kan me niet herinneren dat ik er eentje had
Yvette: Chantal Janzen, want ik wilde eigenlijk musicalactrice worden maar dan moet je goed kunnen dansen en helaas ben ik daar geen ster in.

Wat was jouw laatste leugentje om bestwil?
Thomas: Zeggen dat ik geen kater had, om zo een discussie te voorkomen over te veel alcohol drinken
Alex: Gisteravond toen ik zei dat ik echt vandaag op tijd in de UB zou gaan zitten.
Yvette: Sorry, geen idee.

Wat is jouw grootste afknapper bij een date?
Thomas: Afzeggen / niet op komen dagen / veel te laat zijn
Alex: Mensen die teveel op hun telefoon zitten
Yvette: Ik heb al een tijdje een vriend, dus deze gaat voor mij niet op.

Met welke bekende Nederlander zou je wel een week willen ruilen?
Thomas: Op dit moment met Matthijs de Ligt. En dan graag in de week dat Ajax (hopelijk) de Champions League finale speelt 😉
Alex: Pieter Elbers, de CEO van KLM.
Yvette: Martin Garrix, kom je op de mooiste plekken en de beste festivals.