← Terug

MAC master deel I: De coördinator aan het woord

Voor studenten met controlling ambities is er naast de master Controlling ook een andere mogelijkheid. De huidige master Organizational & Management Control, vanaf volgend studiejaar krijgt deze master een nieuwe naam: de master Management Accounting and Control. In dit interview met Sandra Tillema, coördinator van deze master, lees je wat de nieuwe naam is, waar de master over gaat, wat je carrièremogelijkheden zijn en wat het verschil is met de master Controlling.

Kunt u de master kort omschrijven?
De master Management Accounting and Control (MAC), wat de nieuwe naam is voor de huidige master Organizational & Management Control, is een master waarbij je een breed beeld krijg van wat er binnen een organisatie speelt op gebied van management control. Zo is er naast de accounting vakken bijvoorbeeld ook veel aandacht voor het gedrag binnen organisaties. Omdat het programma voor een derde uit keuzevakken bestaat, heb je de mogelijkheid om over veel verschillende onderwerpen te leren.

Komen er naast de naamswijziging ook inhoudelijke veranderingen aan?
Nee, de inhoud blijft hetzelfde. De naam is veranderd om een betere weergave te geven van de master, maar het brengt geen inhoudelijke veranderingen met zich mee. De verplichte vakken en de keuzevakken blijven dus gewoon hetzelfde.

Wat voor onderwerpen komen er zoal aan bod tijdens de master?
Het programma bestaat uit een aantal verplichte onderdelen, zoals financial management for MAC, Management Accounting Change, Management Accounting Techniques en Research in Management Control. Daarnaast heb je dan nog de keuzevakken waarbij je zelf mag kiezen wat het best bij je past. Als je geïnteresseerd bent in bijvoorbeeld Health, Energy, Corporate Governance of HRM, kan je specifiek die vakken kiezen die daarmee te maken hebben.

In welk opzicht verschilt MAC met Controlling?
Beide masters gaan natuurlijk over management control. Het verschil is dat waar Controlling wat meer in gaat op accounting information systems/internal control onderwerpen (met steeds meer aandacht voor IT), MAC de breedte opzoekt en daardoor wat meer bedrijfskundig georiënteerd is. Daarbij komt dat het programma van de master Controlling helemaal vast staat, terwijl MAC dus de mogelijkheid biedt om voor een deel zelf te bepalen welke vakken je volgt.    

Wat zijn de moeilijke-/struikelvakken (als die er zijn)?
Er zijn niet echt struikelvakken, maar het is wel hard werken. Studenten zeggen dat het wat meer werk is dan in de bachelor. Over het algemeen wordt blok 2.1 wel als een drukke periode ervaren. Dat komt doordat er naast de scriptie ook twee verplichte vakken gevolgd worden. Maar al met al is het wel te doen.

Wat zijn de carrièreperspectieven?
Afgestudeerden komen bij allerlei soorten organisaties terecht. Van non-profit tot profit en van kleine tot grote organisaties. Veel studenten krijgen uiteraard een positie binnen de financiële functie, bijvoorbeeld als project controller of business controller. De laatste tijd zien we ook dat er vrij veel studenten in de consultancy terecht komen, bijvoorbeeld gerelateerd aan risk management. Ook zijn er veel studenten die kiezen voor carrières in business development of voor een algemeen of financieel traineeship.

Ben je nog steeds geïnteresseerd in de MAC master en wil je weten wat studenten en alumni van de master vinden? In MAC master deel II: student en alumnus aan het woord lees je hier volgende week meer over.

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)