← Terug

MAC master deel II: Wat vinden de studenten?

Voor studenten met controlling ambities is er naast de master Controlling ook een andere mogelijkheid: de huidige master Organizational & Management Control, die vanaf volgend studiejaar een nieuwe naam krijgt: de master Management Accounting and Control. Vorige week konden jullie een interview met Sandra Tillema lezen, maar deze week is het woord aan een student en een alumnus van de master. Wat zijn interessante vakken in de master? Wat zijn nou precies de verschillen met de Controlling master? En hoe zien zij de carrière mogelijkheden? Lees het allemaal in dit interview met Lars Hisken en Sari IJsseldijk

Interview met een student: Lars Hisken

Waarom heb je voor deze Master gekozen?
Gedurende de bachelorfase E&BE aan de RUG ben ik geïnteresseerd geraakt in controlling. Na het volgen van de minor Controlling heb ik besloten om hierin te gaan specialiseren met een master. de master O&MC was de enige Controlling gerelateerde master in Groningen waartoe ik directe toegang had.

Wat vind je van de master?
Deze master is een goede optie voor Controlling geïnteresseerde studenten die niet de bachelor bedrijfskunde hebben gevolgd of interesse hebben in de keuzevakken. Afhankelijk van je keuzevakken kan er qua programma een grote overlap zijn met de master Controlling. De vakken die ik heb gevolgd zijn nuttig gebleken bij het uitvoeren van een Master Internship op een Finance afdeling van een bedrijf. Ik ben wel van mening dat het schrijven van de scriptie beter dient aan te sluiten met het volgen van een Master Internship. Meerdere activiteiten van Studievereniging PM sluiten goed aan bij het profiel van studenten die deze Master volgen. Per de start van collegejaar 2019/2020 verandert de naam van de master naar Business Administration - Management Accounting and Control, waardoor het duidelijker wordt voor anderen wat je studieachtergrond is.

Waar zou je na je master willen werken?
Ik zou graag willen werken op een consultancy, advisory of finance afdeling van een multinational.

Wat zijn de lastigste vakken van de master?
Ik vond het vak Management Accounting Change best lastig. Daarnaast kan het vak Working Capital Management behoorlijk uitdagend zijn voor studenten zonder achtergrond in Finance. Dit jaar viel de deadline van de groepsopdracht van het vak Management Accounting Techniques op de vrijdag in de eerste tentamen week. Het is zeer belangrijk om actief te participeren in groepsopdrachten zoals deze, zodat je aan het eind van de periode genoeg tijd hebt voor tentamen voorbereiding.

Welke keuzevakken zou je adviseren/juist niet adviseren?
Zelf heb ik Business Process Innovation & Change, Financial Reporting & Risk Management en Working Capital Management gekozen. Daarnaast heb ik het vak Financial Management for O&MC kunnen vervangen voor Value-based Management. In het kader van persoonlijke verrijking raad ik het doen van een Master Internship aan. Achteraf gezien was de Digital Business Focus Area voor mij ook een mooie aanvulling geweest op de master. Met het oog op sectorspecifieke carrièremogelijkheden zijn vakken zoals Healthcare Economics (denk aan werken bij Oldenburg Bonsèl & Associates) of vakken behorend tot de Energy Focus Area interessante opties voor degenen die het ambiëren om in deze sectoren te gaan werken.

Waarom heb je voor de MAC master gekozen en niet de controlling master?
Voor toegang tot de Accountancy & Controlling master heb je met een achtergrond in E&BE te maken met deficiënties. Gezien de overlap tussen de MSc Controlling en MSc BA - O&MC was het voor mij logischer om de O&MC master te volgen. Zie hieronder een lijst van deficiëntievakken (mogelijk aan veranderingen onderhevig, controleer dit bij de O&MC programmacoördinator dr. S. Tillema). De eerste drie vakken op deze lijst zijn onderdeel van de minor Controlling die studenten E&BE kunnen volgen. De laatste drie dienen aanvullend te worden behaald.

Management Control for A&C (EBB102B05); Financial Statement Analysis for A&C (EBB116A05); Internal Control (BSc) (EBB048A05); Accounting Information Systems A&C (EBB096A05); Introduction to Auditing (EBB049A05) Auditing Practices (EBB097A05)

 

Ervaring van een Alumnus: Sari IJsseldijk

Mijn naam is Sari IJsseldijk en ik ben vorig jaar in juli afgestudeerd van de master O&MC. Na een tijd op reis geweest te zijn werk ik sinds 1 februari bij Capgemini Invent in Utrecht, een nieuwe afdeling van Capgemini die gespecialiseerd is in consulting, digitale innovatie en transformatie. Wij combineren strategie, technologie, data science en creative design om complexe vraagstukken op te lossen bij onze klanten. Als management consultant binnen het Insights Driven Business Innovation team help ik organisaties in hun weg naar data-gedreven besluitvorming en besturing. In deze rol help ik onze klanten in het formuleren van data ambities en strategieën, het inrichten van de data management organisatie, maar ben ik ook de schakel tussen de klant en mijn data science collega’s die (predictieve) modellen ontwikkelen.

Je zult het misschien niet verwachten, maar de master O&MC sluit erg goed aan bij mijn werk. Terwijl ik mijn thesis schreef over het gebruik van business analytics voor management control, realiseerde ik me hoezeer (big) data en de juiste analyses managers kunnen helpen om beter in control te zijn. Omdat data science daarnaast in mijn ogen echt de toekomst is, leek het me een enorm gave kans om als consultant in het analytics vakgebied aan de slag te gaan. Door O&MC heb ik veel bedrijfskundige kennis en tegelijkertijd een vrij kwantitatieve achtergrond, waardoor ik complexe vraagstukken snel kan analyseren en scherpe oplossingen weet te genereren. Die combinatie zorgt ervoor dat ik succesvol ben in mijn werk als management consultant.

Mocht je vragen hebben over mijn werk of mijn ervaringen met de MAC-master dan mag je die natuurlijk altijd stellen. Je mag me gewoon toevoegen op LinkedIn.

Mocht je nou ook geïnteresseerd zijn in een baan bij Capgemini, op dit moment hebben wij een aantal vacatures openstaan op onze afdeling. Zie hiervoor deze link (data science en analytics) of deze link (data strategy en management). 

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)