← Terug

Tentamenstress? Geen paniek!

De dagen worden langzaam korter en het weer steeds kouder, je voelt het alweer aankomen: de tentamens staan voor de deur. Natuurlijk ben je weer net iets te laat begonnen met studeren en probeer je nu nog te redden wat er te redden valt. Als de wekker weer vroeg gaat baal je dat je gisteren dat ene biertje toch nog hebt gedronken en vraag je je af of het studeren nog wel gaat lukken vandaag. Misschien toch maar voor de herkansing gaan? Laat de moed je niet in de schoenen zakken want hier zijn speciaal voor jou een aantal nuttige last minute studeer tips & tricks!

Tips voor je studie omgeving:

 1. Begin 's ochtends niet met het snoozen van je wekker
  Dit geeft je niet alleen meer tijd, maar als je opnieuw in slaap valt kom je in je diepe slaap die langer duurt dan de 10 snooze minuten. Je wordt dan moeër wakker dan voor het snoozen.

 2. Neem een koolhydraatrijk ontbijt
  Je hersenen gebruiken veel suiker tijdens het studeren dus er moeten ook genoeg suikers aanwezig zijn in je lichaam om je hersenen optimaal te kunnen laten werken. Tussendoor kun je ook snacken met een banaan of Sultana.

 3. Een koffietje of energiedrankje op zijn tijd kan ook geen kwaad
  Cafeïne zorgt voor een opwekkend effect waardoor je concentratie beter wordt. Maar drink niet meer 2 blikjes energiedrank of 4 kopjes koffie per dag, want dat zorgt ervoor dat je lichaam gewend raakt aan de cafeïne en je prestaties juist verslechteren zonder cafeïne.

 4. Ga studeren in de sportschool
  Wanneer je beweegt of hebt bewogen gaat je hersenactiviteit omhoog omdat je bloed sneller door je hersenen stroomt. Zo kan je sneller dingen leren, maar dingen ook beter onthouden. Mocht je de sportschool iets te overdreven vinden, dan kan je ook lopend of fietsend naar je studeerplek of staand studeren.

 5. Doe geen dutjes tussen 10 en 12 en tussen 3 en 5
  Tussen 10 en 12 en tussen 3 en 5 studeer je het beste. Voor beide tijden heb je wel een uur opbouw nodig. Dus begin om 9 uur, knal van 10 tot 12 en doe daarna pas je middagslaapje.

 6. Las voldoende korte pauzes in
  Een pauze kan je helpen om je na de pauze beter te kunnen concentreren, zelfs een pauze van een minuut kan al helpen. Zorg dat je van te voren bedenkt hoe lang je pauze gaat houden en hou je daar ook aan.

 7. Verander de achtergrond van je laptop in een mooie natuurfoto
  Het kijken naar een rustgevend beeld of een rustgevende omgeving brengt je brein tot rust en helpt om je daarna beter te kunnen concentreren.

 8. Zeg dag tegen dagdromen met een beloning
  Als je minder wil dagdromen tijdens het studeren helpt het om van tevoren een beloning voor jezelf te bedenken. Dit geeft je een duidelijk doel en het helpt om je beter gefocust te houden.

Tips om efficiënt te studeren:

 1. Werk in doelen en niet in tijd
  Wanneer je werkt in doelen neem je pas pauze wanneer je een doel behaald hebt. Je stopt dan bijvoorbeeld wanneer je een hoofdstuk hebt uitlezen, en niet wanneer je een uur hebt gestudeerd. Dit helpt om de verschillende onderwerpen binnen de stof niet door elkaar te halen en het geeft ook meer voldoening.

 2. Focus je op één ding
  Leer 1 vak tegelijk en concentreer je op 1 doel. Zo is het in je hoofd duidelijk wat je op dat moment moet doen en kan je je daar volledig op richten. Ook haal je zo geen dingen door elkaar tijdens het tentamen.

 3. Niet meteen twee keer herhalen
  Wanneer je iets hebt gelezen werkt het niet om het daarna meteen nog een keer te lezen. Je kan beter eerst het volgende hoofdstuk lezen en daarna het eerst gelezen hoofdstuk nog een keer herhalen.

 4. Gebruik die hersenen van je!
  Toets jezelf wanneer je klaar bent met leren, probeer dan niet om alles wat je niet weet op te zoeken maar zet eerst je hersenen goed aan het werk door het proberen te herinneren. Je hersenen zullen het de volgende keer dan ook weten. 
   

Studeren wordt natuurlijk nooit echt leuk of makkelijk, maar wanneer je deze tips toepast kan er niets meer misgaan bij het halen van een goed cijfer (we geven overigens geen garantie). Iedereen weet vaak ook zelf wat voor hem of haar fijn is bij het studeren. En ohja, het helpt ook om de biertjes nog even extra koud te laten worden voor na de tentamens. 

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)