← Terug

Wat kost een kerstpakket?

De december feestmaand is al weer in volle gang en ook kerst komt steeds dichterbij. Natuurlijk kan niemand dit mooie feest zomaar voorbij laten gaan en zo ook de werkgevers van Nederland niet. Ongeveer 80% van de werknemers in Nederland krijgt namelijk een kerstpakket en ook veel bedrijven organiseren een kerstborrel. Natuurlijk heb je tijdens alle voorbereidingen helemaal geen zin om hier over na te denken, maar hoe zitten deze zaken eigenlijk qua financiering en de verantwoording ervan in de jaarrekening?

Er zijn verschillende opties wat betreft het verantwoorden van een kerstpakket. Eigenlijk wordt een kerstpakket namelijk gewoon gezien als loon in natura. Je zou het dan ook kunnen verantwoorden als loon, echter moet een werknemer dan wel belasting betalen over zijn kerstpakket. Dit is natuurlijk een beetje scheef, aangezien hij dan geld zou moeten betalen voor iets dat hij krijgt.
Gelukkig bestaat ook de werkkostenregeling, waardoor een kerstpakket ook belastingvrij gegeven kan worden. De werkkostenregeling houdt in dat werkgevers tot 1,2% van het loon onbelaste verstrekkingen en vergoedingen aan werknemers mogen schenken. Ook mag het bedrag van de schenking niet meer dan 30% afwijken van soortgelijke bestedingen binnen de branche of binnen het bedrijf zelf. Wanneer een kerstpakket binnen deze normen valt moet deze eerst worden opgenomen als eindheffingsloon en vervolgens kan het kerstpakket aan werknemers worden gegeven zonder dat hier belasting over betaald hoeft te worden. Dat is natuurlijk voor zowel werkgever als werknemer mooi meegenomen. Echter wanneer de vergoedingen of verstrekkingen in het eindheffingsloon meer zijn dan de vrije ruimte van 1,2% moet de werkgever over het bedrag dat boven de 1,2% zit 80% belasting betalen. Dit is natuurlijk erg onwenselijk voor de werkgever, en hij zal dan ook goed moeten waarborgen dat dit niet gebeurt. Vanaf 2020 zal er een wijziging komen in de werkkostenregeling.  Het tarief van de vrije ruimte zal namelijk verhoogd worden voor fiscale lonen tot €400.000,- van 1,2% naar 1,7%.  

Ook een kerstborrel kan ondergebracht worden in de werkkostenregeling als hier nog genoeg ruimte is. Echter wanneer dit niet zo is moet de borrel anders ondergebracht worden. Wanneer de borrel op de werkplek gehouden wordt is deze onbelast, want er hoeft niet betaald te worden voor de locatie. De hapjes en drankjes die hiervoor nodig zijn vallen onder de ‘voedsel en drank’ categorie en behoren tot gemengde kosten. Ook wanneer de borrel op een externe locatie plaatsvind waar kosten aan gebonden zijn behoren deze tot gemengde kosten. De gemengde kosten zijn maar beperkt aftrekbaar en het is dus voordeliger voor de werknemer om de werkkostenregeling te gebruiken. Ook een kerstborrel kan net als een kerstpakket gewoon worden gezien als loon, de loonkosten zijn dan voor de werkgever 100% aftrekbaar, maar dan zouden de werknemers wel weer belasting moeten betalen.

Dus mocht je een kerstpakket hebben gekregen of heb je binnenkort een leuke kerstborrel dan werkt dat zo. Wij van de Media commissie willen graag iedereen alvast hele fijne feestdagen toewensen!
 

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)