← Terug

Interview: Hoe bevalt de pre-master Accountancy & Controlling?

Dit collegejaar maakten enkele studenten de overstap van het hbo naar de universiteit. Voordat deze studenten mogen beginnen met een master, moeten zij eerst een pre-master afronden. In dit interview gaan wij in gesprek met twee studenten die de pre-master Accountancy & Controlling op verschillende wijze volgen aan de Rijksuniversiteit Groningen. De eerste student die wij interviewen is Patrick Veerman. Patrick heeft vorig jaar de hbo-opleiding Accountancy afgerond op het Windesheim in Zwolle, hierdoor duurt zijn pre-master een half jaar. De tweede student die wij interviewen is Jeroen Schuurs. Jeroen heeft vorig jaar de hbo-opleiding Finance & Control afgerond aan de HAN in Nijmegen, hierdoor duurt zijn pre-master één jaar. Patrick en Jeroen willen later respectievelijk als registeraccountant en controller aan de slag gaan. In dit interview leggen wij de twee studenten vijf vragen over de pre-master voor.

Waarom hebben jullie voor deze pre-master gekozen en waarom aan de RUG?

Patrick: “Ik heb deze pre-master gekozen omdat het een voltijd studie is van een half jaar. Dit betekent dat je na anderhalf jaar al je master kunt hebben. Bovendien sloot deze opleiding goed aan op mijn vorige opleiding en heb ik de ambitie om registeraccountant te worden. Ik heb gekozen voor de RUG omdat ik over deze universiteit goede verhalen heb gehoord en Groningen een erg gezellige stad is om te wonen.”
Jeroen: “Deze opleiding sloot goed aan op mijn vorige opleiding en het werkveld waar ik later in wil werken. Daarnaast vond ik de soepele toelatingseisen van de RUG erg prettig. Tot slot leek Groningen mij een leuke studentenstad om een tijdje te wonen en te studeren.”  

Wat zijn de positieve punten aan de pre-master?

Patrick: “Het is leuk dat dit een internationaal gerichte opleiding is, dat is anders dan op het hbo. Dit maakt de vakken divers en je ontwikkelt hierdoor meerdere perspectieven. Nu neem je een kijk vanuit de wetenschappelijke kant op het vak Accountancy & Controlling. Daarnaast zijn de faciliteiten van de RUG erg goed en wordt er duidelijk gecommuniceerd. Tevens is er bij deze opleiding een leuke studievereniging aanwezig.”
Jeroen: “De docenten zijn doorgaans goed en een aantal vakken zijn leuk en interessant. De kwantiteit qua vakken is te doen, de werklast is daarnaast niet te hoog. Je wordt ook goed begeleid met onderzoeksmethoden op de universiteit. Daarnaast ben ik erg tevreden over de faciliteiten die de RUG biedt.”

Wat zijn de negatieve punten aan de pre-master?

Patrick: “Tot nu toe mis ik de aansluiting met de praktijk, als die er wel is. Ik heb stage gelopen in de accountancy en zie niet echt hoe bepaalde vakken daarin moeten terugkomen. Daarnaast zijn sommige vakken te erg op de Verenigde Staten gericht, terwijl het toekomstige werkveld van veel studenten toch in Nederland zou zijn.”
Jeroen: “De vakken sluiten niet echt aan bij het vakgebied controlling. Neem bijvoorbeeld Global Corporate Taxation, naar mijn mening heeft het vak niets met het vakgebied controlling te maken. Daarnaast is er ontzettend veel groepswerk in verhouding tot individueel werk. Dit was in tegenstelling met mijn verwachtingen, ik had meer individueel werk verwacht.”

Was de stap groot van het hbo naar de pre-master?

Patrick: “Voor mij is de hoeveelheid stof veel meer dan op het hbo. Verder is het wel even wennen om Engelse, wetenschappelijke artikelen te gaan lezen. Daarnaast zijn alle vakken en tentamens ook in het Engels, wat een groot verschil is met het hbo. Dat is zeker de eerste maand wel even wennen, daarna went het en gaat het een stuk beter.”
Jeroen: “Ik vond de overstap wel meevallen. De stof die je krijgt is wel een stuk complexer en meer wat hoeveelheid betreft, maar het is wel te doen. Naar mijn mening is de hoeveelheid stof de ‘grootste’ stap waar je mee te maken krijgt.”

Hebben jullie nog tips voor hbo-studenten die overwegen de pre-master te gaan volgen?

Patrick: “Ik wil iedereen adviseren om goed voorbereid naar je college toe te gaan. Hierdoor herhaal je eigenlijk alles wat je hebt gelezen en daarom blijft alles beter hangen. Het tempo tijdens de colleges is erg hoog. Als je de stof niet voorbereid hebt, is het lastig te volgen. Als je moeite hebt met Engels, zou ik je aanraden alvast met Engels te gaan oefenen. Bijvoorbeeld door het lezen van een Engels boek. Daarnaast wil ik iedereen aanraden om dobbelstenen te kopen, voordat je naar een PM-borrel gaat.”
Jeroen: “Probeer vanaf het begin alles bij te houden, want het is veel stof wat er tijdens de colleges wordt behandeld. Als je dit niet doet en gelijk al achterloopt, dan wordt het een erg lastig jaar. Doe deze studie vooral in Groningen, want de stad op zichzelf is al erg leuk!”

Voor verdere informatie over een het volgen van een pre-master accountancy en controlling kan je op de volgende pagina van de RUG terecht. 

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)