← Terug

Een kopje koffie met... Ben Crom

Deze keer in een kopje koffie met: een interview met Ben Crom. In dit interview vragen wij hem naar zijn hobby’s, studententijd en de veranderingen die hij ziet in de accountancy sector. 

Zou u zich in het kort voor kunnen stellen?

Ik ben Ben Crom, ik word binnenkort 58 jaar. Ik heb ooit Bedrijfseconomie en Bestuurlijke Informatiekunde gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voordat ik hier begon met werken heb ik 12 jaar in de praktijk gewerkt. De eerste zes jaar heb ik bij Defensie gewerkt, eerst als dienstplichtige militair. Vanwege mijn vooropleiding ben ik voornamelijk als officier werkzaam geweest op het ministerie. Na 16 maanden dienst ben ik daar blijven hangen en ben ik op het Computercentrum van Defensie werkzaam geweest. Daar heb ik nog vijf jaar gewerkt. Het westen beviel mij heel goed, ik kom er nog steeds graag. Daarnaast heb ik zes jaar bij het Martini Ziekenhuis gewerkt, als rechterhand van de CFO. Ik werk nu zo’n 22 jaar op de RUG en ik heb, naast het lesgeven, een promotieonderzoek gedaan. 

Wat vindt u het leukste vak dat u geeft?

Oh dat is een goeie! Ik zou dat niet zo kunnen zeggen, ik heb in elk vak eigenlijk veel plezier. Er is ook geen vak waar ik een hekel aan heb. Van elk vak kun je wat maken en ik geloof dat dat de kunst is.

Is dat ook de kunst van een docent? Alles zo goed mogelijk overdragen op een boeiende manier?

Misschien is dat wel een graadmeter. Ik vind het wel een hele belangrijke verantwoordelijkheid van een docent. Ik heb al jaren twee gele briefjes hangen op mijn kantoor. Hierop staat wat studenten belangrijk vinden. Op één staat een enthousiaste docent en op twee het overbrengen van de praktijk. Ik denk dat het belangrijk is om als docent creatief en origineel te zijn. Ik vind het lesgeven leuk en ik vind de studenten leuk die ik lesgeef. Ik heb eigenlijk nooit problemen met studenten. Ik heb ook oog voor studenten die in de problemen zitten of wat narrig zijn. Hier is altijd wel een reden voor en hierover ga ik dan in gesprek. 

Bent u vroeger lid geweest van een studievereniging of studentenvereniging? 

Ik ben geen lid geweest. Ik had een behoorlijk sociaal leven. Ik vond de studententijd de leukste tijd van mijn leven. Ik heb een hele fijne studententijd gehad. Ik ben veel bij Albertus geweest. Ik had een huisgenoot die mij meenam als introducé. Ik juich studenten wel altijd toe om lid te worden. 

Hoe ontspant u?

Ik doe veel aan sport. Dat zou je niet zeggen, maar dat komt ook omdat ik een ontzettende lekkerbek ben. Ik houd van roze koeken. Een advies: koop ze altijd bij de Jumbo! Ik fiets elke dag 20 kilometer naar mijn werk en 20 kilometer terug. Ik houd erg van muziek. Ik ben laatst naar het Noord Nederlands Orkest geweest. Zij speelden Avicii. Ik zie daarnaast veel ex-collega’s. Films kijken mag ik graag doen, daarnaast schrijf ik romans. Ik zeg altijd: ik heb een duobaan. Maar het schrijven werkt ook ontspannend.

Waarom de keuze voor Accountancy en Controlling?

De economische kant vond ik altijd wel leuk. Ik zou eerst geschiedenis gaan studeren, maar ik twijfelde daar wel over. Zou ik mijn inschrijving bij de universiteit toch veranderen? Mijn moeder zei dat dat niet hoefde, aangezien zij het al veranderd had. Ik heb altijd wel een belangstelling gehad voor economie. In de bachelor had ik voor de bedrijfseconomische kant gekozen en in de master voor Bestuurlijke Informatiekunde. Ik had wel altijd interesse in economische vraagstukken en ook in zaken die niet per definitie met geld te maken hebben.

Komen veranderingen in de accountancysector op het gebied van digitalisering terug in de lesstof van de opleiding (bachelor en/of master)?

Ik kan dat niet goed overzien. Ik ben ingehuurd door de vakgroep Accountancy en Controlling. Dit doe ik met alle plezier. Ik houd de kranten bij, maar ik ben geen accountant. Ik besteed zelf niet heel veel aandacht aan digitalisering in mijn lesstof. Ik vind het niet onbelangrijk, maar ik vind het belangrijker dat de studenten waarde hechten aan de informatie die ze krijgen. 

In hoeverre komen veranderingen in de accountancysector op het gebied van duurzaamheid terug in de lesstof van de opleiding (bachelor en/of master)?

Ik zit niet in de accountancy opleiding, dus ik weet het niet precies. Ik ben daar minder mee bezig. Ik denk wel dat het een aandachtspunt is. Duurzaamheid is een issue. Ik ben een scriptie aan het lezen over ‘true’ cost pricing. Ik moet zeggen dat ik de doorberekening van maatschappelijke kosten in de prijs essentieel vind.

Komen veranderingen in de accountancysector op het gebied van strengere privacyregels komen terug in de lesstof van de opleiding (bachelor en/of master)?

In ieder geval niet echt bij het boekhouden. Ik zie voordelen, maar vooral ook de nadelen van de regels in. Ik kan bijvoorbeeld niet meer in Progress de gegevens zien van een leerling. Voor het maken van bepaalde afspraken is dat wel vervelend. 

In hoeverre vindt u (zover u het kan beoordelen) dat de lesstof aansluit bij werkelijke situaties (op de werkvloer)?

Naar aanleiding van de verhalen die ik hoor, heb ik het idee dat dat het wel doet. Ik weet dat bepaalde bedrijven zich bijvoorbeeld bezighouden met fabricageboekhouding, dat stemt mij wel gerust. Ook als bedrijven het niet zouden doen zou ik het alsnog meegeven aan de studenten, omdat ik denk dat bedrijven daar toch veel baat bij kunnen hebben. Ik zie de waarde in van het goed kunnen boekhouden van accountants. Daarnaast zou ik een stage toejuichen. Ik heb dat ook geprobeerd om erdoor te krijgen, echter werd ik teruggefloten. Ik vind dat wij de studenten nog veel meer van de praktijk moeten laten zien. 

Waarom accountancy?

Ik vind accountants een goede sparringpartner voor bedrijven. Accountants kunnen zeer waardevol zijn. Voor de accountant is het een kunst om meerwaarde te creëren. De jaarrekening controleren vind ik wel een ondergewaardeerde activiteit. Ik hecht heel zwaar aan goed gedegen controlewerk. Iemand die de cijfers goed controleert en ook met waardevolle aanbevelingen naar de directie gaat: hulde! Het is heel mooi werk en het is een hele goede ondergrond voor een latere carrière als niet-accountant. Ik zou een pleidooi willen houdenover waarom naast het financieel-economische vooral de vertaalslag naar de materiële kant van een bedrijf belangrijk is. Probeer een bijdrage te leveren aan de maatschappelijk verantwoorde waarde. 

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)