← Terug

Accountants in quarantaine: Paul en Mark Jan

Door de coronacrisis zit een groot deel van de Nederlandse bevolking momenteel thuis te werken. Zo ook Paul en Mark Jan, zij werken beiden voor een accountantskantoor. In dit interview vertellen zij meer over de verschillen van het werk als accountant voor en tijdens de coronacrisis. 

Kunnen jullie iets over jezelf vertellen?  

Wij zijn Paul en Mark Jan. Men noemt ons ook wel ‘de Amsterdamse PM’ers’. Pro Memorianen die het grote avontuur op zijn gaan zoeken in de hoofdstad. Uiteraard durfden we dit pas aan nadat we allebei meerdere jaren actief lid zijn geweest bij deze mooie vereniging. Mark Jan was helaas te bang om te solliciteren voor een bestuursjaar, dus dat heeft Paul zonder hem moeten doen. We hebben beiden deel uitgemaakt van de Congres commissie en daarnaast heeft Mark Jan ook nog de Activiteiten commissie gedaan. Onze actieve PM-loopbaan hebben wij afgesloten met de Lustrum Commissie, een prachtig einde van een tijdperk. Inmiddels werkt Paul bij KPMG en Mark Jan bij Deloitte. Wij zijn allebei nog geen jaar aan het werk, dus aan het begin van onze carrière. Wij zijn nu huisgenoten en wonen in een huisje naast het Olympisch Stadion. Een prachtige buurt!

Hoe zagen jullie werkdagen er voor de coronamaatregelen uit?

Heel verschillend. Je hoort het vaak, maar dat blijkt ook echt te kloppen. Zo kan je in één week bij twee verschillende klanten op locatie zitten en nog een dag op kantoor. En daarbij moet je de collegedagen op vrijdag in Groningen niet vergeten! Die afwisseling bevalt ons goed. Uiteraard heb je soms weken dat er minder locatiewisselingen zijn. Dat heb je bijvoorbeeld in de interim-periode, waarbij je weliswaar aan verschillende controles werkt, maar dit wel vanaf kantoor doet. Of tijdens de ‘final’, als je één grote controle doet waar je een paar weken achter elkaar met hetzelfde team zit. Maar over het algemeen is er afwisseling en zie je veel verschillende klanten. Helaas is die afwisseling nu ver te zoeken en staren we elkaar iedere dag aan terwijl we aan de eettafel zitten. 

Wat is het grootste verschil in jullie werkzaamheden nu?

Qua werkzaamheden verandert er niet zoveel. De audits (controles) gaan gewoon door en de taken worden op dezelfde manieren verdeeld. Op dit moment zijn we bezig met eindejaarscontroles, dus zijn we vooral bezig met de gegevensgerichte werkzaamheden (aansluitingen maken, vergelijkingen met vorige jaarcijfers uitvoeren, de verschillen analyseren, etc.). Het vragen stellen en uitleg krijgen gaat echter wel moeilijker als het via telefoon of chat moet. Wij merken hierdoor dat we minder gedaan krijgen op een dag, we moeten er namelijk vaker zelf uitkomen en we kunnen minder snel vragen stellen. Toch is het ondanks deze omstandigheden goed te doen en zijn wij allang blij dat we door kunnen werken vanuit huis. 

Wat zijn de voor- en nadelen van het thuiswerken?

Een voordeel is dat je in je badjas kan werken, haha! De wekker gaat om 08:25 uur en om 08:30 uur ga je je eerste dagelijkse call in. Nee, zo erg is het bij ons gelukkig nog niet. Wij zitten er elke dag nog redelijk fatsoenlijk bij. Een voordeel is wel dat je veel minder reistijd hebt en niet in een nette outfit de deur uit hoeft. Verder is het een voordeel dat het ons allebei reiskosten bespaart. We hebben ervoor gekozen om geen auto te nemen en dat pakt nu goed uit. Toch zouden we maar wat graag weer naar kantoor willen. Collega’s spreken, meer vragen over je werkzaamheden kunnen stellen, bij klanten op bezoek gaan. Je leert hier toch meer van en het is ook nog eens leuker dan mailen of bellen.

Welk activiteiten missen jullie het meest?

Wintersport. Zonder twijfel. We hadden dit interview niet eens kunnen doen omdat wij nu eigenlijk op de latten zouden staan. Dit is heel erg jammer, omdat het niet alleen leuk is maar ook de beste manier om veel collega’s te leren kennen. Daarnaast missen we natuurlijk de VrijMiBo’s en de uitjes met verschillende teams of met de afdeling. Als kleine troost houden we nu wel een virtuele VrijMiBo. 

Wat is het eerste wat jullie gaan doen zodra de coronacrisis voorbij is?

Familie en vrienden opzoeken. En natuurlijk poar neem’n in Stad, zoals jullie dat in Grunn zeggen. Ook kijken we uit naar een zomer in Amsterdam. We moeten nog heel veel terrasjes verkennen en plekken zien, dus hopelijk mag dat plaatsvinden. Mark Jan heeft zelfs nog de hoop dat zijn reis naar Azië deze zomer doorgaat. Dat zou een erg mooie manier zijn om het einde van de crisis te vieren. Laten we dat met zijn allen mogelijk maken en nu lekker binnen blijven. Stay healthy, stay home!

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)