← Terug

Een master Accountancy én een master Fiscaal Recht: Derk Jan Heslinga en Jeske Seybel leggen uit

Voor bachelorstudenten Bedrijfskunde A&C ligt het niet voor de hand: een master Fiscaal Recht volgen. Toch is het voor deze studenten mogelijk om, na het afronden van een premasterprogramma, te starten met deze master. Om dit meer onder de aandacht te brengen, hebben wij gesproken met Jeske Seybel en Derk Jan Heslinga. Jeske is momenteel bezig met de masters Fiscaal Recht en Accountancy. Derk Jan is docent binnen de vakgroep Accounting. Hij geeft onder andere de vakken Financial Reporting & Consolidation en Global Corporate Taxation. 

Om een invulling te geven aan de combinatie tussen Accountancy & Controlling en Fiscaal Recht vertelt Derk Jan het volgende verhaal:

Twee wereldberoemde schaakgrootmeesters zaten op een cruiseschip. Ze hadden ruzie met elkaar en gingen elkaar bij toernooien uit de weg. Een schaakjournaliste, die ook aan boord was, dacht dat het toch wel een leuk idee zou zijn om deze twee grootmeesters eens een keer tegen elkaar te laten uitkomen. De journaliste was goed bevriend met beide schaakgrootmeesters en had zelf ook een behoorlijk schaak niveau. Ze speelde met enige regelmaat tijdens de cruise tegen beide spelers. Ze bedacht de volgende list.

Op een middag had ze met de eerste grootmeester afgesproken om weer eens te spelen. De grootmeester speelde met wit en de journaliste met zwart. Nadat de grootmeester zijn zet had gedaan met wit moest de journaliste even weg. Ze ging naar de andere grootmeester waar ze diezelfde middag ook tegen zou spelen. De journaliste speelde hier met wit en de grootmeester met zwart. De journaliste opende met dezelfde (witte) zet als de eerste grootmeester had gedaan en wachtte de tegenzet met zwart af. Nadat deze zet was gedaan moest ze even weg.  Ze ging weer terug naar de eerste grootmeester en zette daar haar tegenzet met zwart. Dit was dezelfde tegenzet die de tweede grootmeester zojuist had gedaan. Zo liep ze de hele middag van hut naar hut en de beide grootmeesters speelden tegen elkaar zonder dat ze het door hadden.”

Derk Jan legt uit dat iemand die zowel de master Accountancy als de master Fiscaal Recht heeft behaald, de rol kan vervullen van de journaliste in dit verhaal. Accountants moeten immers vaak bij fiscalisten aankloppen voor het verwerken van fiscale kwesties en andersom kan het voor fiscalisten van belang zijn om te beschikken over kennis van financiële overzichten. Het beheersen van beide disciplines is dus van grote toegevoegde waarde. Het afronden van de master Fiscaal Recht samen met de master Accountancy kan een onderscheiding zijn ten opzichte van het enkel beheersen van Accountancy, wat goed van pas kan komen bij middelgrote en kleine bedrijven.

Normaal gesproken zou je, voordat je kan starten met een master in Rechtsgeleerdheid, eerst een bachelor in dit vakgebied moeten behalen. Echter laat in Groningen de faculteit Rechtsgeleerdheid Accountancy & Controlling studenten toe tot een premasterprogramma. Na het afronden van de premaster, die een jaar duurt, kan je beginnen aan de master Fiscaal Recht. Deze master duurt ook een jaar. 

Jeske heeft de premaster afgerond en is sinds september aan beide masters begonnen. Ze wil deze proberen te halen in twee jaar. Hiervoor volgt ze elk blok vakken van zowel de master Fiscaal Recht als de master Accountancy. Volgens Jeske is het grootste verschil tussen de masters dat Accountancy een Engelstalige master is en Fiscaal Recht een Nederlandstalige master. Ze merkt op dat in beide masters overeenkomstige onderwerpen voorbijkomen. Zo gaat het vak Ondernemingsfinanciering van Fiscaal Recht bijvoorbeeld over balansen en verliesrekeningen. Ook zegt ze dat met behulp van de premaster, de master Fiscaal Recht goed te doen is. De master Fiscaal Recht kent wel meer colleges en meer leesstof dan de master Accountancy.  

De master Fiscaal Recht is leuk om aan te beginnen als de fiscale vakken binnen de bachelor Bedrijfskunde A&C, zoals Global Corporate Taxation, je aanspreken. De master sluit goed aan op deze vakken, maar er worden ook veel nieuwe dingen aangekaart. Er wordt ingegaan op verschillende belastingen in nationaal en internationaal opzicht, zoals: erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Daarnaast speelt Europees recht een grote rol. Jeske geeft aan dat ze, mede door het volgen van de premaster, niet denkt een kennisachterstand te hebben ten opzichte van studenten van de bachelor Fiscaal Recht. De master is ook erg actueel. Zo laat Derk Jan weten dat in het fiscale vakgebied veel actuele problemen worden behandeld, zoals internationale belastingontwijking. Ook voor de financiële gevolgen van de coronacrisis zullen vaak fiscale oplossingen gebruikt moeten worden. Deze master is dus een interessante uitdaging, met een goede baangarantie. 

Ten slotte wil zowel Derk Jan als Jeske zeggen dat de master een leuke en goede uitbreiding is op je Accountancy opleiding. Het is een mooie kans om naast je masterdiploma Accountancy ook een meestertitel te behalen, dus denk er zeker over na. Derk Jan en Jeske geven beide aan dat ze open staan voor vragen over deze master. Mocht je twijfelen, grijp dan je kans om extra vragen te stellen! 

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)