← Terug

Afstuderen in coronatijd

Terwijl veel studenten bezig zijn met het volgen van online lessen, zijn er ook studenten bezig met hun afstudeeropdracht. De corona-epidemie treft iedereen en heeft daardoor gevolgen voor het afstudeeronderzoek. De Media commissie heeft daarom Guido de Graaf geïnterviewd over zijn ervaringen met het afstuderen in deze coronatijd. Daarnaast vertelt hij ook over zijn ervaringen met een business course. Guido is actief lid bij PM en maakt onderdeel uit van de Inhouse commissie als penningmeester. 

Kun je je in het kort even voorstellen? 

Ik ben Guido de Graaf, 22 jaar en woonachtig in het mooie Dokkum. Momenteel zit ik in de master en sinds februari ben ik bezig met mijn afstudeeronderzoek. Dit afstudeeronderzoek doe ik bij Deloitte in Groningen en Leeuwarden, waardoor ik veel nieuwe collega’s heb ontmoet. 

Hoe bevalt het afstuderen op afstand en wat is er veranderd?

Ik werk nu eigenlijk alleen maar thuis, net als mijn andere collega’s. Dat heeft ook voordelen, want de wekker kan later gaan, gezien je niet meer naar kantoor hoeft. Qua afstudeerwerk veranderd er niet heel veel. Het blijft natuurlijk een theoretisch onderzoek, waar het kantoor zelf niet veel mee te maken heeft. Je doet de scriptiestage vooral om een beeld te krijgen van de sfeer op het kantoor en om te kijken of je er tussen past. Daarbij loop je ook twee weken mee met een controleopdracht. Zo zie je uiteindelijk welke werkzaamheden je later gaat doen. Dat is echter nu wel erg anders. Dit gaat op afstand en als je geholpen wilt worden, gaat dat via de optie ‘scherm delen’ op Skype. Je wordt wel vrijer gelaten, waardoor je zelf snel gaat puzzelen. Je mist wel de aanwezigheid als een team. Via Skype doe je aan het begin van de dag een ‘opstart call’, waarin iedereen bespreekt wat er de vorige dag gedaan is en wat er vandaag moet gebeuren. Het teamgevoel is even anders, maar via Skype loodsen ze je er wel doorheen. Voordat ik hier kwam afstuderen, had ik meegedaan aan de business course van Deloitte. Daardoor had ik de keuze gemaakt om bij dit kantoor af te studeren, maar helaas zit ik nu thuis.

Ervaar je moeilijkheden met deze nieuwe situatie en zijn er ook pluspunten?

Voor de afstudeeropdracht ervaar ik zelf niet veel moeilijkheden, maar als ik bijvoorbeeld interviews zou moeten doen, dan zou er wel een groot verschil zijn. Ik heb het geluk dat ik een kwantitatief onderzoek doe, waardoor ik makkelijk op afstand kan werken. De eerste vijf weken van mijn stage heb ik nog op het kantoor kunnen werken. Wat ik wel mis, is het sociale aspect op het kantoor. Daar maak je toch gemakkelijk even een praatje en zit je in de juiste omgeving, waardoor je meer motivatie hebt om verder aan je scriptie te werken. Die motivatie is thuis een stuk minder, het is lastig om dan een begin te maken. Collega’s van mij hebben het er wel moeilijker mee, vooral als je kinderen thuis hebt. Zij zitten liever op kantoor, maar dat verschilt per collega. Gelukkig kon ik vlak voor de lockdown het personeelsfeest nog meepakken en daardoor kennis maken met collega’s die ik daarvoor nog niet had gezien. 

Het is niet zo dat het coronavirus mijn afstudeerstage negatief heeft beïnvloed. Het is gelukkig niet zo dat ze niet naar je om kijken, elke dinsdag hebben wij een online koffiebreak met 5-10 man en op donderdag kan dit met de gehele afdeling. Dan zie je toch weer even wat collega’s. 

Je vertelde dat je de business course had gedaan, kun je daar wat meer over vertellen?

Zeker weten! Tijdens de business course ben ik met Deloitte naar Boedapest geweest. Er gingen 23 studenten en 11 medewerkers van Deloitte mee. Overdag ben je voornamelijk serieus bezig met cases die je moet oplossen. Daarnaast wordt er erg veel aandacht besteed aan soft skills, die ook erg belangrijk zijn in het accountantsberoep. Op de universiteit mis ik een beetje de aansluiting met de praktijk. Echter heb je tijdens de business course de kans om dit, op een leuke manier, mee te maken. Het is een hele leuke manier om elkaar te leren kennen, want je bent op een zeer intensieve manier met elkaar bezig. Je leert er heel veel van en daarnaast krijg je feedback, die je weer kan meenemen naar de volgende opdrachten. In de avond ga je vooral uiteten en het nachtleven van Boedapest verkennen. Je hebt een bomvol programma, maar het is een fantastische ervaring die ik zeker iedereen aanraad! Echter vraag ik mij wel af in hoeverre het dit jaar nog mogelijk is, gezien de huidige situatie met het coronavirus. Maar mocht je de kans hebben, dan zou ik deze zeker niet laten liggen. 

Heb je nog een tip voor studiegenoten die straks gaan afstuderen?

Ik raad iedereen aan om vooral veel te gaan praten met verschillende medewerkers van de accountantskantoren. Dan zie je al snel hoe het er op het kantoor aan toe gaat en wat voor mensen er werken. Dat kun je bijvoorbeeld doen door middel van selectiedagen, of uiteraard via de inhousedagen van PM! Via dat soort activiteiten krijg je het beste beeld van een organisatie. Over het algemeen zou ik iedereen aanraden om te gaan afstuderen bij een kantoor, op deze manier kan je de aansluiting vinden met de praktijk. Je leert gelijk een goed netwerk kennen en misschien mag je daarna blijven werken. Verder zou ik aanraden om op tijd te beginnen met het afstudeeronderzoek, je hebt de tijd die er voor staat zeker nodig!

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)