← Terug

Een kopje koffie met... Aleid Mulder van PwC

Hoewel vandaag de dag het COVID-19-virus de wereld teistert, is het van belang dat organisaties haar werkzaamheden in de best mogelijke manier voortzetten. Wij spraken Aleid Mulder, partner bij PwC. In onderstaand artikel vertelt zij over de impact van het coronavirus op hun werk. In het bijzonder wat haar klanten merken van de coronacrisis en hoe dit doorwerkt op het werk van de accountant.

Kunt u zichzelf kort voorstellen? Hoe ziet uw opleiding/werkervaring eruit?

Ik ben Aleid Mulder. Ik heb gestudeerd in Groningen en ik was in het jaar 2000 klaar met mijn studie. Na mijn studie ben ik bij PwC Utrecht gestart en sindsdien werk ik nog steeds bij PwC. In het begin heb ik verschillende typologieën klanten gehad, maar daarna heb ik me steeds meer gericht op ondernemingen waarbij de moedermaatschappij zich in Nederland bevindt en waar wij als groepsaccountant collega´s over de hele wereld aanstuurden. Na een jaar of tien, ben ik overgestapt naar onze transaction services-praktijk in Amsterdam. Binnen TS helpen wij ondernemingen met de aankoop en verkoop van bedrijven. Na een paar jaar heb ik besloten om mijn ervaring mee te nemen naar de accountancypraktijk. Vanaf dat moment ben ik me gaan richten op ondernemingen die een private equity-partij als moedermaatschappij hebben. Ik ben inmiddels weer werkzaam in Utrecht. Naast de klanten die ik bedien, ben ik ook Human Capital Partner. Ik ben dus verantwoordelijk voor alle personeelszaken, welke rijken van Utrecht tot Groningen. Het werken met personeelszaken vind ik ook een heel leuk aspect naast het werken met klanten. Ik woon samen met mijn man en twee zonen in Vleuten bij Utrecht.  

Wat zijn normaal gesproken (zonder corona) uw werkzaamheden?

Je ziet dat als je verder komt in een organisatie je niet elke dag volledig bij de klant zit, je hebt ook andere rollen. Hoewel ik werkzaam ben als Human Capital Partner, besteed ik nog steeds het grootste gedeelte van mijn tijd aan klanten. Ik heb hierbij de eindverantwoordelijkheid voor de controle van die klanten, aangezien ik de  accountantsverklaringen teken.  

Merkt u ook bij klanten dat zij op een bepaalde manier beïnvloed worden door de crisis die er nu speelt? Wat is de rol van de accountant hierin? Zijn er bijvoorbeeld aanpassingen die je in je normale werkzaamheden moet veranderen?

Het eerste wat je moet doen is contact opnemen met je klant. Bijna elke onderneming ervaart namelijk een impact van deze crisis. En ook als op dit moment de jaarrekeningcontrole afgerond is en je normaliter misschien nu in wat rustiger vaarwater zou zijn, geldt dat ook voor die ondernemingen. Dus het eerste wat je wilt bekijken, is hoe die bedrijven omgaan met de crisis. Welke maatregelen nemen ze? Hoe zit het met hun liquiditeit? Welke stresstests doen ze om scenario’s door te rekenen? Hoe monitoren ze de liquiditeit? Wat voor een gesprekken gaan ze aan met de banken? Dit soort facetten zijn de eerste aspecten waar je contact over opneemt met de klant. Je wilt met hen meedenken, kijken of er onduidelijkheden zijn over mogelijke overheidssteun. Je wilt kijken of je met een belletje naar een collega iets kan betekenen voor je klant. Kortom, je wilt er gewoon zijn voor je klant. We spreken dus allereerst over de korte termijn. 

Het is daarnaast ook van belang dat je kijkt naar de manier van werken. Zo moeten alle klanten, maar ook PwC, ervoor zorgen dat het personeel thuis kan werken. De veiligheid van de werknemers staat uiteraard voorop. Dit geldt natuurlijk voor PwC, maar dit geldt ook voor de klanten. Verder zie je veranderingen in de bedrijfsvoering. Je hebt ondernemingen die volledig geraakt worden in negatieve zin, die hun taak niet kunnen uitvoeren of die gesloten zijn. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld de horeca. Daarnaast heb je ondernemingen die juist in deze situatie extra business hebben, zoals supermarkten. We proberen er in deze tijd te zijn voor de klant. We hebben bijvoorbeeld webcasts georganiseerd, waarvoor we klanten uitgenodigd hebben, waarin uitleg wordt gegeven over crisismanagement. Hierin worden aspecten behandeld zoals hoe je op deze momenten leiding aan een organisatie geeft, maar ook wat belangrijk is in gesprekken met de banken. 

Welke gevolgen kan de crisis met zich meebrengen voor de toekomst? Wordt er ook al gekeken naar de lange termijn?

We kijken ook zeker naar de lange termijn. Aangezien de komst van het virus in maart speelde, waren er veel ondernemingen van wie de jaarrekening nog niet was afgewikkeld. Je moet je afvragen wat COVID-19 en de intelligente lockdown voor een impact heeft op de jaarrekening. Ondernemingen moeten kijken of ze weten wat de schade voor hen zal zijn, maar zichzelf ook de vraag stellen wat de gevolgen zijn als de onderneming in een recessie terecht komt. Kunnen die bedrijven dat goed beoordelen? De vervolgstap is dan aan ons om te bepalen wat we hiervan vinden. Daarnaast moeten ze beoordelen welke aspecten moeten worden toegelicht in de jaarrekening of in het directieverslag (de risico-paragrafen of in de outlook voor het komende jaar). Vervolgens moeten wij kijken wat het voor een impact heeft op onze accountantsverklaring. 

Wat voor gevolgen kan deze crisis hebben voor PwC zelf in de toekomst? 

Het heeft natuurlijk wel impact op ons. De accountancydiensten zullen gewoon doorgaan en gelukkig is dit een stresstest die we nu doormaken waarbij we zien dat eigenlijk iedereen prima vanuit huis kan werken, dat PwC dat technische gezien aankan is eigenlijk al een hele mooie constatering. Wat we wel zien is dat grote projecten, die nog niet gestart zijn, op de langere baan geschoven kunnen worden. Maar ook bedrijven die op hun cash moeten letten, zullen geen grote investeringen doen. Dus als bijvoorbeeld een systeem-implementatieproject is gestart, is er een kans dat het project niet doorgaat. Daarnaast zie je ook, naast de accountancy-diensten die we verlenen, dat we bedrijven helpen met aanvragen van ondersteuning vanuit de overheid. Er gaan dus diensten niet meer door, maar we krijgen ook nieuwe diensten. De werkzaamheden zullen blijven bestaan, maar op een ander niveau en manier dan een paar maanden terug. Er blijft gewoon heel veel onzekerheid en dat geldt ook voor PwC. Ik verwacht wel dat we op een gegeven moment bepaalde diensten weer gaan starten. Juist wanneer bedrijven in de problemen komen, kan het voorkomen dat er juist nieuwe deals zullen ontstaan. Wij kunnen dan bij die deals ondersteuning bieden. Binnen de accountancysector verwacht ik niet heel veel verandering. In de consultants dienstverlening zal dat misschien wel zo zijn, doordat investeringen worden uitgesteld voor bijvoorbeeld implementatieprojecten voor IT.

Welke maatregelen worden er bij PwC genomen met betrekking tot het beleid in combinatie met corona? 

Omdat we  zien dat in juni weer restaurants open mogen, zou het kunnen dat PwC in juni ook weer met beperkte mate open kan. We kunnen op dit moment minder goed bij klanten terecht, waardoor de druk op het PwC -kantoor hoger zal zijn. Misschien kunnen we later gefaseerd naar kantoor komen.  Maar voor nu richten we ons op het thuiswerken gemakkelijker te maken. Collega’s hebben bijvoorbeeld een bureaustoel van kantoor kunnen ophalen om dit te realiseren. We letten vooral op de veiligheid en hanteren de maatregelen vanuit het RIVM. Het fijne wel is dat veel digitaal kan en dat doen we nu ook meer dan dat we in het verleden deden. We zullen kijken hoe dit zich in de toekomst zal uitpakken, misschien zal dit de digitalisering versnellen. Het voordeel is dat er minder reistijd is en minder uitstoot als we minder vliegen. Ik verwacht dat het thuiswerken impact in positieve zin zal hebben. 

Denkt u dat er een verschil is in de manier waarop de Big Four omgaat met de coronacrisis en hoe kleinere kantoren hiermee omgaan? 

Nee, niet persé. Ik ga er vanuit dat andere kantoren ook gewoon de maatregelen van het RIVM zullen volgen. Ik vind ook dat wij als accountantsorganisatie daar een voorbeeld in moeten zijn: wanneer het mogelijk is om thuis te werken, zullen we dat dus ook gewoon doen. Ik denk dat vele andere bedrijven daar zo in staan. 

Wilt u verder nog wat toevoegen? 

Wat we zien is dat het virus een grote impact heeft op de business in Nederland, waaronder ook op ons als accountant. Ik hoop dat bedrijven zich staande weten te houden en dat het aantal faillissementen beperkt is. Ik hoop dat we snel weer naar een genormaliseerd niveau terug kunnen. Ik heb er wel mijn bedenkingen over: we kunnen in het najaar mogelijk weer een nieuwe golf krijgen. Desalniettemin hoop ik wel dat het mee zal vallen, zowel voor de gezondheid, de economie als voor de mensen die eventueel zonder werk komen te zitten. 

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)