← Terug

Een kopje koffie met... Maarten Duinhof en Stefan Blokzijl van PwC

In het vorige artikel in het PM Magazine hebben wij een interview afgenomen met Aleid Mulder, partner bij PwC Nederland. Wij vroegen Aleid welke invloed de coronacrisis tot nu toe heeft gehad op het klantenpakket en de wijze waarop accountants hierop moeten inspelen om hun klanten te helpen. Voor dit artikel hebben wij een interview gehouden samen met Maarten Duinhof (Senior Associate) en Stefan Blokzijl (Associate), beiden werkzaam bij PwC. Wij vroegen hen wederom hoe zij de impact van de coronacrisis ervaren bij hun klanten. 

Even kort voorstellen: 

Maarten Duinhof is een Senior Associate bij PwC. Hij heeft zijn bachelor en master gevolgd aan de RUG en ook zijn post-master heeft hij afgerond in Groningen. Na zijn post-master RA, heeft hij aan de UvA nog een post-master Digital Auditing (RE) gevolgd. Maarten is meerdere jaren actief geweest bij PM in de MAK Symposium commissie, de Congres commissie en in het Bestuur 2014/2015. In maart 2016 is Maarten afgestudeerd en hij is toen op reis geweest met IBR van EBF. In september 2016 is hij begonnen bij PwC in Amsterdam. 

Stefan Blokzijl is nu 1,5 jaar werkzaam op kantoor Zwolle van PwC als Associate. Hij is in februari vorig jaar begonnen bij PwC en heeft vanaf september zijn studie hervat, omdat je bij de RUG alleen per september kan beginnen aan de post-master. Stefan heeft ervoor gekozen het eerste halfjaar wel te werken zonder een studieverplichting te hebben wat hem zeer goed is bevallen. Stefan heeft zijn bachelor Bedrijfskunde in 3,5 jaar afgerond, omdat hij een halfjaar in het buitenland heeft gestudeerd. Daarna heeft hij zijn master Accountancy behaald en nu is hij bezig met zijn post-master. 

Hoe zien jouw werkzaamheden bij PwC er normaal gesproken uit? 

Maarten: Normaal gesproken ben ik nooit thuis, want je gaat of naar kantoor of naar de klant. Ik heb een grote klant waar ik regelmatig kom, maar ik werk ook binnen verschillende teams. Ik ben zelf accountant geworden om naar bedrijven toe te gaan en omdat ik het leuk vind om daar de sfeer te proeven. Ik heb geluk dat ik al 3,5 jaar bij PwC werk en dat ik weet hoe het eraan toegaat bij die bedrijven en ik mijn klanten goed ken. Bij mijn teams ben ik de eerste contactpersoon voor de klant, begeleid ik de Associates op het team en controleer ik de meer ingewikkelde posten van de jaarrekening. Ook ben ik veel betrokken bij recruitment en zit ik in een klankbordgroep van onze business unit. Daarnaast ben ik coach van een Associate en twee stagiairs.

Stefan: Als Associate ben je een assistent-accountant en zijn je werkzaamheden vooral uitvoerend. Dat kan van alles zijn. Van de post voorraden tot overige bedrijfskosten of liquide middelen. De Senior Associates coachen je in dit proces heel goed. De werkzaamheden zijn heel erg divers, maar dit verschilt natuurlijk ook per klant, gezien ook de posten die je controleert anders zijn. 

Hoe bevalt het thuiswerken?

Maarten: Het went wel. PwC heeft in dit proces ook goed meegedacht: ik zit nu bijvoorbeeld ook op een bureaustoel van kantoor. Normaal ging ik altijd na werk hardlopen, maar dat kwam nog wel eens in het geding door reistijden. Nu ga ik altijd rond de lunch hardlopen, want ik kan nu mijn eigen dag indelen, dat is wel een groot voordeel. We beginnen ’s ochtends om half 9 met een meeting van het team, waarbij we allemaal digitaal even bijkletsen. Daarna wordt het wat serieuzer en vragen we of iedereen nog weet welke werkzaamheden moeten worden verricht en of iemand nog coaching nodig heeft. Als we bij de klant zitten is het makkelijker om te zien als een wat minder ervaren collega een vraag heeft, nu moeten wij daar nu aandacht aan geven op een andere wijze. Ik mis wel de sociale interactie. Normaal gesproken zie je ontzettend veel mensen. Op dit moment heeft iedereen met de vergaderingen nog wel zijn/haar webcam aan om nog enige sociale interactie te hebben, dat vind ik echt leuk. Al met al gaat het best goed nu. PwC besteedt veel aandacht aan het welzijn van iedereen. Ze vragen vaak waar je tegenaan loopt en wat er beter kan en vervolgens wordt daar ook echt wat mee gedaan.

Stefan: Toen het naar buiten kwam dat we thuis konden werken dacht ik dat wordt een feestje. Elke dag uitslapen, om half 9 met het werk beginnen en om 5 uur de laptop dichtklappen en dan ben je ook nog eens al lekker thuis. Na een week begon het gemis al wel te komen: je mist het contact met je collega's en merkt dat je veel vaker aan de telefoon bent dan normaal wat voor mij wel wennen was. Na een paar weken beginnen de dagen wel veel op elkaar te lijken, waardoor je jezelf er soms wel toe moet zetten om elke dag weer aan het werk te gaan. Normaal gesproken rij je naar het werk toe waar je jouw team treft wat natuurlijk erg bijdraagt aan het teamgevoel. Op afstand voelt dit toch anders aan. Het voordeel is nu wel dat wanneer ik rond 5 uur mijn laptop dichtklap, dat ik dan meteen thuis ben. Ik hoef niet meer ’s ochtends en ’s avonds een uur te rijden, dus ik houd meer vrije tijd over.

Merk je dat de klanten waar je contact mee hebt in positieve of negatieve zin worden beïnvloed door de coronacrisis? 

Maarten: Jazeker, klanten hebben ook meer moeite om contact te houden met iedereen. Bij PwC waren we heel goed voorbereid, omdat wij altijd bij de klant werken en extern zijn. Sommige klanten zitten altijd op kantoor en die hebben al die faciliteiten niet, dus dan merk je wel dat het een uitdaging is. Grotere klanten hebben over het algemeen al een stabiele ICT-omgeving wat het wat makkelijker maakt. Bij sommige klanten heeft de coronacrisis ook impact op hun business, terwijl dat in de accountancy sector nog niet zo erg aan de orde is. Er zijn ook bedrijven die erop vooruitgaan ondanks de impact van de coronacrisis.

Stefan: Je merkt ook dat klanten moeten wennen aan hoe zij dingen moeten doen. Klanten zitten normaal ook veel op kantoor en die moeten ook wennen aan het thuiswerken, maar ook zij worden daar wel innovatief in. Wij moeten soms nog wel dingen vaststellen op het scherm en normaal gesproken zouden we daarvoor gewoon bij de klant langslopen en een vraag stellen. Je merkt nu wel dat de klant steeds meer inziet dat videobellen en een scherm delen een goed alternatief is. Sommige klanten hebben al kenbaar nadelige effecten van de coronacrisis, maar dat hangt ook af van de sector en producten of diensten die een klant levert. Ik geloof zelf dat wij allemaal op den duur (nadelig) effect zullen ervaren van de coronacrisis: dit kan in de eigen omzet of in die van leveranciers of andere externe partijen zijn.

Hoe hebben de impact van de crisis op de klant een impact op jouw werkzaamheden?

Maarten: Het is een non-adjusting event, dus het is gebeurd na balansdatum en op balansdatum zelf speelde het nog niet. Dit betekent dat voor de jaarrekeningcontrole van 2019 de werkzaamheden niet aangepast hoefden te worden. Wel moet er meer werk gedaan worden in het kader van continuïteit. Wat we nu wel in de controleverklaring zetten ter benadrukking, is dat er wel een onzekerheid is omtrent de continuïteit, omdat niemand weet hoelang dit gaat duren en wat de impact gaat zijn voor onze klanten. Eigenlijk alleen voor bedrijven die erop vooruit zijn gegaan hoeven we dat niet in de controleverklaring te zetten, omdat die er alleen maar beter van zijn geworden.

Stefan: Dat valt voor de klanten die ik bedien nog wel mee. Je ziet wel veel dat er paragrafen worden opgenomen met betrekking tot de onzekerheid van de continuïteit van de gecontroleerde bedrijven. Ik moet zeggen dat dat vooral een taak is van de Senior Associates en de Managers van het team, daar ben je als Associate nog niet heel erg mee bezig. Corona raakt iedereen maar in het team zijn het vooral senior collega’s die daarmee bezig zijn.

Hoe zie jij de invloed van coronacrisis op de beroepsgroep accountant? 

Maarten: Ons beroep verandert in principe niet. Alleen de manier van werken verandert. De regelgeving is constant in ontwikkeling, dus verandering is iets waar wij altijd mee te maken hebben. Wat misschien wel gaat veranderen in de manier van werken is dat we er bewust van zijn geworden hoe goed je eigenlijk vanuit huis kan gaan werken. De technologie is er en nu is iedereen zich daar bewust van. Elk bedrijf zou klanten kunnen verliezen als we in een economische crisis komen.  De business waarin wij zitten als accountant is hierin wel gunstig: de jaarrekening moet gewoon gecontroleerd worden, crisis of niet.

Stefan: Ik denk dat het uiteindelijk binnen de accountancy niet veel impact zal hebben want je houdt altijd dat de jaarrekening gecontroleerd moet worden. Klanten zien nu wel dat ze bepaalde onzekerheden beter in moeten schatten en daar rekening mee moeten houden. Deze realisatie is er nu steeds meer bij onze klanten. 

Hoe hoop jij dat jouw carrière eruitziet over 10 jaar? Wat doe jij dan? 

Maarten: Ik wil op een positie zitten waar ik nog voldoende leuke collega’s om me heen heb en waarbij ik ook intellectueel uitgedaagd wordt. Dat is voor mij het belangrijkst. Tot nu toe heb ik het heel erg naar mijn zin bij PwC, dus ik ben van plan om sowieso nog de komende jaren hier te blijven, maar dat kun je niet voorspellen. Misschien vind ik over 3 jaar de audit wel niet meer leuk en denk ik dan dat het tijd is voor wat anders. Nu sta ik er heel positief in en ik ga volgend jaar ook IT-klanten bedienen met mijn RE postmaster, dus ik heb voor nu nog voldoende uitdaging. 

Stefan: 10 jaar vind ik nog wel een grote stap, maar ik zou in ieder geval over de komende 5 jaar kunnen zeggen dat ik nog wel bij PwC werk omdat er veel groeimogelijkheden zijn binnen het bedrijf. Je wordt heel breed opgeleid en hierbij goed begeleid door de Senior Associates. Over 5 jaar hoop ik in de buurt te zijn van het behalen van de RA-titel, om van daaruit wellicht de stap naar Manager te kunnen maken binnen PwC.  

Wat maakt het werk minder leuk? 

Maarten: Dat je op dinsdagavond niet meer naar de Negende Cirkel kan. Het is meer dat het spontane ervan af gaat. Dat is prima want het werkende leven heeft ook heel veel voordelen, maar je bent gewoon wel doordeweeks van 9 tot 5 aan het werk dus dat was de grootste omschakeling. Het leven werd wat minder spontaan. Je hebt ook geen tijd om al je studievrienden nog erg regelmatig te zien. PwC is echter een jong bedrijf met jonge collega’s en ook genoeg informele activiteiten en borrels. De eerste maanden zijn uitdagend, vooral de combinatie van studie en werk. Je bent gelukkig niet de enige, omdat je hele jaarlaag in dezelfde situatie zit en het is leuk om je studievrienden vrijdag weer te zien in Groningen! 

Stefan: Je merkt dat vooral tijdens busy season de planning die je hebt bij een klant soms uit kan lopen. Dit betekent dat je ook nadat je elders bent gestart met je planning je soms nog bezig bent met de werkzaamheden van de vorige klant. Daarnaast is het tijdens busy season een studievrije periode: ik mis het om elke vrijdag de vrijheid te hebben om af te reizen naar Groningen: het was altijd een feestje om weer samen te komen met de ex-studiegenoten maar ook met de mede PwC'ers.

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)