← Terug

In gesprek met Maureen. Ben jij de nieuwe voorzitter?

In maart kunnen jullie het eerste bestuur worden van een nieuwe vereniging! Om jullie een goed beeld te geven van de werkzaamheden van een bestuurslid, zal over elk bestuurslid van het PM Bestuur 20/21 een artikel worden geplaatst. Allereerst Maureen, voorzitter van het PM Bestuur 20/21.

Kleine introductie
Ik ben Maureen van Ekeren, 22 jaar en kom uit Gasteren (Drenthe). Ik volg de master Accountancy en de master Management Accounting & Control. In mijn vrije tijd tennis ik bij TC Veracket. In Gasteren heb ik drie IJslandse paarden die ik in het weekend nog vrij actief aan het trainen ben. Daarnaast ben ik gek op borrelen en afspreken met vrienden en familie. In mijn tweede jaar van mijn studie heb ik de Redactie gedaan. Deze staat inmiddels beter bekend als de Media Commissie. Daarna heb ik de Congres commissie gedaan.

In mijn eerste studiejaar twijfelde ik nog tussen de track A&C en BM. Mijn zus was destijds voorzitter van PM en had mij overtuigd om voor slechts één euro per jaar gewoon lid te worden. Toen ik uiteindelijk de keuze had gemaakt om A&C te gaan doen, ben ik gelijk actief lid geworden bij PM.

Waarom heb je gekozen voor een bestuursjaar en de specifieke functie?
Na mijn jaar in de Congres commissie was ik nog niet klaar met PM, omdat ik mezelf graag wilde blijven ontwikkelen en er veel kansen waren bij PM. De Redactie was vooral informeel en hierbij leerde je wel heel goed de vereniging kennen. Daarna was de Congres commissie meer formeel waarbij je moet werken in een team om een gaaf evenement neer te zetten. Helaas was het congres door corona wel afgelast, maar dat maakte de organisatie ervan niet minder leuk. Na dit jaar was er geen grotere commissie of één met meer verantwoordelijkheid. Daarom heb ik gekozen voor een bestuursjaar, om mezelf toch te blijven uitdagen.

Hierbij bracht de rol van voorzitter mij het meeste uitdaging. Bij de verschillende bestuursfuncties vielen er al een paar af die ik absoluut niet wilde. Het voorzitterschap is erg divers en je kan jezelf op veel manieren ontwikkelen. Het is erg leerzaam en dat gaf de doorslag om voor deze functie te kiezen.

Wat verwacht je van je bestuursjaar te leren en wat heb je al geleerd?
Ik heb nu al heel erg geleerd om door corona anders te denken - je denkt meer out of the box. Tevens ben ik veel zelfverzekerder geworden en neem meer het voortouw dan normaal. Vroeger was ik iemand die heel stil was en naar de achtergrond trok. Met deze functie treed je automatisch meer naar de voorgrond. Daarnaast kan ik sneller (en soms ook betere) beslissingen nemen. Bovendien moet je je team motiveren om mee te denken en met goede ideeën te komen om deze beslissingen te realiseren.

Wat ik de rest van het jaar nog zou willen leren is om nog meer naar buiten te treden en sterker in mijn schoenen te staan. Mijn argumentatie sterker maken om mensen goed te kunnen overtuigen staat ook nog op mijn lijstje.

Hoe zag het selectieproces eruit?
Als eerste moest je je motivatiebrief en cv opsturen. In de motivatiebrief gaf je een top drie aan van functies die je graag zou willen uitoefenen. Na het verstrijken van de deadline werd een gesprek ingepland. Tijdens dit sollicitatiegesprek werd ingegaan op vragen over de top drie functies die je had opgegeven. Daarnaast werden ook nog algemene bestuursvragen gesteld en vragen over de vereniging. Het was vooral om te kijken of jij bij de functie paste. Na deze sollicitatie was het afwachten tot je werd gebeld met de uitslag en vanaf dat moment ben je kandidaatsbestuur. Je begint dan met het verzinnen en uitwerken van het beleid voor volgend jaar.

Je gaat vervolgens in gesprek met oud bestuurders en belangrijke personen binnen de vereniging zoals docenten aan de faculteit. Je loopt mee met je voorganger en zo ontdek je zaken die ertoe doen binnen de vereniging. Op deze manier word je echt klaargestoomd voor de vereniging en kan je je functie onder de knie krijgen. Om alles officieel te maken wordt er op de ALV gestemd voor een echte inhamering. Het is gelukkig nog nooit voorgekomen dat er tegen kandidaatsbestuursleden is gestemd.

Wat zijn je verantwoordelijkheden?
Als voorzitter ben je het aanspreekpunt van de vereniging. Als er iets fout gaat, wordt er naar jou gekeken. Verder stel ik iedere week een agenda op om de progressie van de vereniging in de gaten te houden en kijk ik of de andere bestuursleden hun taken uitvoeren. Ook is het belangrijk om bij te houden of het beleid wordt uitgevoerd - het uiteindelijke doel is namelijk de continuïteit van de vereniging waarborgen als voorzitter. Je gaat hierbij veel in gesprek met verschillende partijen, zoals adviesorganen binnen de vereniging. Zo zorg je ervoor dat je iedereen binnen de vereniging tevreden houdt.

Hoe ziet een typische week als voorzitter eruit?
Dit verschilt vaak heel erg per week. Wij zijn een parttime bestuur dus ben je op papier niet van 9 tot 5 met het bestuur bezig. Wanneer er evenementen aankomen, ben je de paar weken daarvoor hier erg druk mee bezig. Je wilt het immers in goede banen laten verlopen. Dit is met corona nog lastiger aangezien je niet weet hoe alles uit gaat pakken. Daarom ben je van tevoren veelvuldig aan het testen, bijvoorbeeld de online omgeving. Daarnaast reflecteer je ook op voorgaande weken (dit vertaalt zich ook in de agenda). Naast de fusie die dit jaar erg veel tijd kost, is het belangrijk om het beleid alsnog uit te voeren. Dit gebeurt dit jaar wat meer door andere bestuursleden, maar normaal is dit mijn verantwoordelijkheid.

Vergaderen doen wij één keer per week. Dit duurt vaak wel wat langer, omdat alles moet worden besproken. Onze voorgangers deden dit twee keer per week, zodat ze de vergadering in verschillende onderwerpen konden verdelen.

Welke uitdaging heb je meegemaakt en hoe heb je deze opgelost?
Corona is natuurlijk een grote uitdaging. In de zomer (kandidaatsperiode) stel je een plan op over de evenementen of het online, fysiek of een hybride vorm gaat aannemen. Anderhalve maand van tevoren moet je gaan beslissen wat je gaat doen en in die tijd kan er heel veel gebeuren. Daarnaast is een online evenement neerzetten ontzettend lastig. Ongetwijfeld zijn veel studenten een beetje scherm moe, want je zit al de hele dag achter een scherm voor colleges en dergelijke. Ook zorgt dit voor minder interactie tussen de leden en de bedrijven. Wij hebben hierop ingespeeld door het programma van sommige evenementen wat aan te passen zodat het interessant blijft. Het vertaalt zich ook naar het informele deel - de borrels zoals we die kennen kunnen nu niet meer. Hierdoor spreken de leden elkaar ook minder, wat de onderlinge binding niet ten goede komt. We hebben daarom onlangs een online escape room georganiseerd om toch een creatieve manier te vinden om interactie tussen leden te houden. Hierin heb je wel de uitdaging om steeds weer iets nieuws te bedenken. 

Wat wil je verder nog meegeven aan het potentiële nieuwe bestuur?

Ik denk dat het heel belangrijk is dat je jezelf wilt uitdagen, om nieuwe mensen te leren kennen en je netwerk te vergroten. Verder bouw je een goede band met bestuursleden, en ik kan nu denk ik wel stellen dat mijn bestuursgenoten ook goede vrienden van me zijn geworden. Een bestuursjaar is een onvergetelijke ervaring, dus als je twijfelt moet je het vooral doen. Als je nog verdere informatie wil drink ik altijd graag een kopje koffie met je!

Wil jij na het lezen van dit artikel meer weten over de functie van voorzitter, over een van de andere functies binnen het bestuur of over een bestuursjaar in het algemeen? Stuur dan een mail naar bestuur@studieverenigingpm.com of stuur een van de bestuursleden een berichtje!
 

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)