← Terug

Studeren in corona tijd

De tentamenweken zijn in aantocht en helaas is ook de harde lockdown nog in volle gang. Hoe moet dat nu verder als je wil studeren nu iedereen thuis is en er misschien geen rust in huis is? In dit artikel krijg je tips om je toch goed te kunnen concentreren. 

Houd je normale ritme aan
Deel je dag in zoals je dit op een normale dag ook zou doen. Zo is het belangrijk om je dag- en nachtritme niet aan te passen. Maak een dagplanning en to do lijstjes waarin staat wanneer je gaat studeren en wanneer je gaat ontspannen. Denk er bij het plannen aan dat je ruim de tijd moet nemen voor alles wat je doet, zodat je meer rust ervaart en je doelen kan behalen. 

Maak duidelijke afspraken 
Overleg met je huisgenoten/familie/vrienden wanneer je aan het studeren bent en wanneer je tijd hebt voor ontspanning. Zo kun je elkaar ook stimuleren om bepaalde momenten te gaan studeren of werken. Nu iedereen thuis zit vanwege de lockdown kan het ook helpen om juist niet tegelijk te studeren, omdat je allemaal gebruik maakt van hetzelfde netwerk. Wil je toch samen ontspannen, probeer dan af te spreken wanneer je het internet gebruikt en wanneer je studeert uit boeken.

Zorg voor een prettige werkplek
Zorg ervoor dat er genoeg licht en ruimte is. Een opgeruimde kamer is een opgeruimd hoofd. Gebruik indien mogelijk deze plek alleen om te studeren en doe alle andere activiteiten ergens anders. Omdat we door corona vaak op dezelfde plekken zitten, kan je ook afspreken met je huisgenoten/familie om één van hun kamers te gebruiken. Op deze manier krijg je toch een ander gevoel als je gaat blokken.

Leg je telefoon weg
Dit is misschien wel de meest moeilijke, maar ook de meest voor de handliggende oplossing. Leg je mobiel ergens waar je niet uit je concentratie gehaald kan worden. Kies één of twee vaste momenten om even het nieuws of social media kanalen te bekijken.

Doe iets actiefs
Zorg ervoor dat je minimaal één keer per dag even naar buiten gaat om lekker een frisse neus te halen. Of ga even sporten om je brein nieuwe stimulansen te geven. Actief zijn en bewegen is niet alleen gezond, maar helpt ook om je concentratie terug te krijgen. Zo kan je er weer goed tegenaan!

Stress hebben mag!
Zeker in een tentamenperiode is het logisch dat je stress hebt. Het moeilijkste hierbij is om de stress om te zetten in iets positiefs. Schrijf bijvoorbeeld al je zorgen op die je op dit moment hebt. Hierdoor kun je het met helderheid en van een afstand bekijken waardoor het beter te behappen is. Praat met je naaste omgeving over hoe je je voelt, zo kunnen ook zij beter begrijpen wat er aan de hand is en of ze misschien zelfs kunnen helpen.

Uitstelgedrag
Om uitstelgedrag tegen te gaan is het belangrijk om vroeg in de ochtend te beginnen. Zet alles klaar wat je nodig hebt om te beginnen. Deel je taken op in kleine stukjes en maak deze stukjes concreet voor jezelf. Lees eerst de eerste paragraaf. Gun jezelf dan even rust zonder schuldgevoel. Bouw zo langzaam je schema op tot een niveau dat voor jou acceptabel is.

Muziek
Er is geen eenduidig antwoord of muziek luisteren slecht is tijdens het leren of juist goed. Iedereen reageert anders op het luisteren naar muziek tijdens het leren. Zo zijn er een paar voordelen van muziek luisteren. Muziek stimuleert verschillende delen van je brein. Wanneer deze actief zijn, onthoud je dingen beter en door muziek is het misschien makkelijker om door te leren, omdat leren met muziek op nu eenmaal iets leuker is. Er kan ook een groot nadeel aan het luisteren van muziek kleven. Het kan gewoon heel afleidend zijn. Er is echter wel een consensus dat rustigere muziek vaak beter werkt dan de wat drukkere varianten. Denk bijvoorbeeld aan klassieke muziek en natuurgeluiden. Zo zijn er op Spotify allemaal lijsten te vinden om goede studeer muziek te vinden. Het is hier dan belangrijk om muziek te luisteren van om en nabij 60 beats per minuut. 

Studiebegeleiding
En als het allemaal eventjes niet wil of je weet niet zo goed hoe je verder moet dan kun je altijd gebruik maken van studentadviseurs, studentendecanen of studentenpsychologen. Schroom niet om hen vragen te stellen, zij krijgen namelijk vaak meerdere studenten over de vloer, waardoor ze ontzettend veel ervaring hebben opgebouwd.

Met een grote brok motivatie en deze handige tips kun je weer met goede moed de tentamenweken in. In plaats van studenten tienen wordt het streven naar echte tienen. Er gaat toch nog iets goeds komen uit deze barre tijden. Heel veel succes met deze volgende drie weken en hopelijk tot snel op de volgende PM activiteit!

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)