In gesprek met Joran. Ben jij de nieuwe bedrijfscontacten?

In maart kunnen jullie het eerste bestuur worden van een nieuwe vereniging! Om jullie een goed beeld te geven van de werkzaamheden van een bestuurslid, zal over elk bestuurslid van het PM Bestuur 20/21 een artikel worden geplaatst. Dit keer is aan het woord Joran Sinke, met als functie Bedrijfscontacten.

Kleine introductie
Mijn naam is Joran Sinke, ik ben 21 jaar en ik kom oorspronkelijk uit Apeldoorn. Ik zit in het derde jaar van mijn bachelor, dus ik ben in de afrondende fase. Ik ben op dit moment mijn scriptie aan het schrijven en daar ben ik nu veel mee bezig. Ik ben nu voor het derde jaar actief bij PM. Eerst heb ik de Activiteiten commissie gedaan en daarna de Congres commissie. Het bestuur is daar dus nog een stapje bovenop. Ik ben Bedrijfscontacten bij PM en dus ben ik de schakel tussen het bedrijfsleven en de vereniging. Bovendien stuur ik de bedrijfscontacten uit de commissies aan.

Waarom heb je gekozen voor een bestuursjaar en de specifieke functie?
Ik ben nog vrij jong. Toen ik begon aan universiteit was ik 17 jaar. Dus ik vond dat ik nog lang genoeg kan werken en dat ik het gewoon nog even lekker rustig aan kan doen met mijn studententijd. Ik heb nu alleen nog mijn scriptie en dan kan ik dit goed combineren met mijn functie in het bestuur. Bedrijfscontacten is een hele gevarieerde functie. Elk bedrijf is verschillend en dat is leuk om te zien. Elk bedrijf heeft verschillende werkwijzen en je komt veel met je potentiële werkgevers in contact. Hierdoor kan je makkelijk je horizon verbreden. Bovendien vind ik het het sociale gedeelte aan mijn functie erg leuk. Je leert professioneel om te gaan met bedrijven en je communicatieskills worden dus erg verbeterd.

Wat verwacht je van je bestuursjaar te leren en wat heb je al geleerd?
Ik verwacht dat ik het samenwerken in een team ga leren. Je doet het als team, en dus is het belangrijk alles goed af te stemmen. Bovendien krijg je verantwoordelijkheden en leer je op professionele wijze daarmee omgaan. Daarnaast verwacht ik dat ik mijn communicatieve vaardigheden ga verbeteren, wat van pas kan komen in het werkende leven.

Hoe zag het selectieproces eruit?
Allereerst stuur je je cv op en een motivatiebrief. Daarna word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Hierin staat centraal waarom je de keuze voor PM hebt gemaakt en wat jij kan toevoegen aan de vereniging. Dus dat gaat meer over je kwaliteiten. Al met al lijkt het dus op een sollicitatiegesprek zoals je dat ook met een bedrijf zou voeren.

Wat zijn je verantwoordelijkheden?
Je moet het contact onderhouden met de partners, dat is de grootste verantwoordelijkheid. Je zorgt ervoor dat er tijdig gecommuniceerd wordt en dat het contact met de partners gezond blijft. Dat houdt in dat je van beide kanten weet wat er speelt en dat je daar ook van op de hoogte blijft. Als je wat van elkaar wilt, een tentamentraining of een gastcollege bijvoorbeeld, vraag je aan de partners of hen dat leuk lijkt en of ze daar de mensen voor beschikbaar hebben.

Hoe ziet een typische week als Bedrijfscontacten eruit?
Het is momenteel nog een parttime functie. Dat verandert volgend jaar als er gefuseerd gaat worden. Je bent er veel mee bezig. Op donderdag is er vaak een vergadering met het bestuur en verder voer je de taken uit. Dit kan je redelijk goed zelf indelen. Dat is wel fijn. Gedurende de week ben je ermee bezig en niet per se elke dag. Nu met corona is alles sowieso anders. Het is allemaal niet zo spannend. De afgelopen zomer was het bijvoorbeeld wel drukker: dan moet je met 30 partners contact onderhouden. Dit was nu veelal online, maar normaal is het dan de bedoeling dat je langsgaat bij het kantoor zelf. Dat is wel leuk. Dan kan je even een kijkje in de keuken krijgen en dan moet je contracten opmaken. Dus daar ben je echt wel even mee bezig. Daarnaast is het omtrent evenementen altijd wel wat drukker. Ook heb ik de Inhouse en Reis commissie onder begeleiding. Ieder bestuurslid begeleidt een aantal commissies. Dus dat vergt ook je aandacht. Al met al ben je gemiddeld ongeveer 10 uur per week bezig en dat is goed te combineren met bijvoorbeeld studie.

Welke uitdaging heb je meegemaakt en hoe heb je deze opgelost?
In gesprek met bedrijven krijg je wel moeilijke vragen en dan gaan je gedachten in de rondte over hoe je het gaat beantwoorden. Je moet dan ten alle tijde eerlijk zijn. Bijvoorbeeld communiceren dat je de vraag van een bedrijf nu nog niet kan beantwoorden en dat je daar later dus op terugkomt. Qua communicatie was dat een belangrijk leermoment.

Wat wil je verder nog meegeven aan het potentiële nieuwe bestuur?
Just do it. Je leeft maar één keer. De studententijd is de mooiste tijd van je leven en het is zonde om dat al zo vroeg te verlaten. Bovendien krijg je er verantwoordelijkheden en veel leuke ervaringen voor terug. Het is echt een boost voor je studententijd én werken kan je je hele leven nog.

Wil jij na het lezen van dit artikel meer weten over de functie van Bedrijfscontacten, over een van de andere functies binnen het bestuur of over een bestuursjaar in het algemeen? Stuur dan een mail naar bestuur@studieverenigingpm.com of stuur een van de bestuursleden een berichtje! De deadline om je cv en motivatiebrief op te sturen is 24 januari 23:59 uur.