Hoe goed is het goede doel?

Iedereen kent ze wel: non-gouvernementele organisaties (ngo’s). Het is een ontzettend groot begrip dat al vrij snel ingezet kan worden. Het gaat hierbij vooral om private organisaties waarbij humanitaire doelen boven commerciële doelen staan. De organisaties hebben hierbij uiteenlopende doelen. Dit kan zijn het beschermen van het milieu of het bieden van ontwikkelingshulp. Maar hoe goed is het goede doel eigenlijk?

De laatste jaren is er steeds meer kritiek ontstaan op non-gouvernementele organisaties. De meeste vraagstukken gaan vooral over het geld dat naar de manager of directeur van de organisatie zou gaan. De brancheorganisatie Goede Doelen Nederland heeft een richtlijn opgesteld, waarin staat hoeveel een directeur zou mogen verdienen per jaar. Dit is opgedeeld in categorieën, waarbij de directeur in de hoogste categorie zo’n € 156.800,- mag verdienen. Dit is dus een behoorlijk bedrag zou je zeggen. Om dit bedrag in perspectief te zetten, volgt hier een voorbeeld van Unicef. In 2000 zochten zij iemand die de inkomsten flink kon verhogen – meer inkomsten betekent hier meer geld voor het goede doel. Om dit te realiseren, hebben ze iemand uit de zakenwereld aangenomen. Zakenmensen hebben namelijk de nodige ervaring en expertise om een bedrijf te runnen. Hoewel de directeur meer geld verdiende, groeide de organisatie tot een van de best fondsenwervende goede doelen in Nederland.

Hier komt bij dat een directeur, mocht deze op een vergelijkbare plek hebben gewerkt in een andere organisatie, ongeveer € 274.900,- zou hebben verdiend. Dit is ruim 2,6 keer zoveel als de gemiddelde directeur bij een goededoelenorganisatie verdient. Daarnaast is het ook belangrijk dat iemand die aan het hoofd van zo’n organisatie staat, ervoor zorgt dat de organisatie zijn doelen kan bereiken en ervoor zorgt dat de organisatie dit op een steeds effectievere manier gaat doen. Een directeur die hier € 60.000,- per jaar mee verdient, zou minder capabel zijn omdat dit niet in verhouding is met de grootte van de meeste goededoelenorganisaties.

In het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ legt Thierry Debels uit dat € 100,- in de collectebus slechts € 1,- oplevert. Van al het geld dat wij geven, gaat er dus €99,- verloren. Een enorm bedrag wat dus niet terecht komt bij het doel waar jij eigenlijk voor geeft. Waar dit geld naartoe gaat is in de meeste gevallen gewoon publieke informatie. Niemand denkt er echter over na om een grondig onderzoek te starten voor je € 2,- aan de collectant geeft. Zo is bekend dat goede doelen er ongeveer € 80,- voor over hebben om jou als donateur te krijgen. Voor iedere donateur wordt dit bedrag dus weer uit het potje gehaald dat bestemd was voor bijvoorbeeld onderwijs in ontwikkelingslanden. Hoewel collectanten hun werk vrijwillig doen, gaat hier ook een groot bedrag naartoe. Er wordt namelijk wel geld uitgegeven aan het werven van deze vrijwillige collectanten. Dit bedrag kan oplopen tot € 36,- per collectant. Hierboven op komen ook nog eens de organisatie-en de materiaalkosten.

Ondanks de hierboven genoemde nadelen, zijn ngo’s essentieel voor onze samenleving. Ze helpen om een oogje in het zeil te houden. Hiermee voorkomen ze dat politici geld misbruiken of breken met de wet. Daarnaast helpen ze het publiek zich te organiseren en hun mening helder te formuleren. Dit kunnen ze doen door middel van petities of vredige protesten. Bovendien kunnen ze de regering voor de rechter slepen, waar individuen niet over deze middelen beschikken. Geven aan een goed doel blijft daarom belangrijk. Dit geld is immers hard nodig. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat het geld dat je geeft het doel naar jouw keuze wel bereikt? Het antwoord is vrij simpel: online doneren. Door corona is deze manier veel meer in opkomst en het brengt ook veel voordelen met zich mee. Veel kosten die gemaakt zouden worden om mensen fysiek te laten doneren, vallen namelijk weg. Hierdoor blijft er meer geld over dat rechtstreeks gaat naar het doel waar jij voor kiest. Online heb je zelf meer tijd om te kijken wat bij jou past en waar jij je geld aan wilt doneren. Er zijn namelijk talloze organisaties die elk hun eigen doel nastreven. Door te kijken wat zij precies doen, ontdek je misschien een organisatie die niet fysiek aan fondsenwerving doet.