← Terug

Kopje koffie met... Denyse Davelaar van CROP registeraccountants

Door middel van dit interview willen we jullie graag kennis laten maken met Denyse Davelaar, werkzaam bij CROP registeraccountants. Dit accountantskantoor is sinds dit jaar partner van PM. We vroegen Denyse naar hun ervaringen in deze coronatijd. 

Even voorstellen…
Mijn naam is Denyse Davelaar. Ik ben eind 2016 als Registeraccountant in dienst getreden bij CROP registeraccountants. Hiervoor heb ik bij andere MKB kantoren gewerkt, maar wel altijd in de assurance sector. Binnen CROP ben ik begonnen in Nieuwegein, waar ik verantwoordelijk ben voor het controleteam op deze locatie.  Inmiddels werkt CROP in servicelijnen. De servicelijn Audit & Assurance is op alle vijf locaties van CROP aanwezig. 

Ik heb voornamelijk voor het MKB-segment gekozen, omdat ik wilde weten wie je collega’s zijn. In een groter kantoor word je al gauw een nummer en is het lastiger om onderscheid te maken tussen leveranciers die over de vloer lopen en collega’s. Bij CROP ken ik niet iedereen persoonlijk, maar heb ik wel een duidelijk beeld van welke collega op welke locatie werkzaam is en wat iedereen doet. 

Inmiddels ben ik eindverantwoordelijke voor de hele servicelijn Audit & Asssurance. Daarnaast is op iedere locatie één collega verantwoordelijk voor deze servicelijn op die locatie. In totaal hebben we zo’n driehonderd collega’s, variërend van onervaren tot ervaren. Veel mensen studeren nog. Dit is ook wel typerend voor het accountantsberoep, dit is vaak een lang traject. Daarnaast hebben we ook externe accountants in dienst. Deze staan geregistreerd bij de AFM en hebben de bevoegdheid om controleopdrachten uit te voeren. Dit zijn in totaal 12 mensen, die daarmee ook verantwoordelijk zijn voor een klantenportefeuille. Deze is ontzettend breed, van profit tot non-profit en van handelsondernemingen tot dienstverleningsbedrijven. Dit is wat het werk ook zo leuk maakt.

Werken tijdens corona
Bij CROP doen we dit best  wel goed. In eerste instantie is het natuurlijk erg ingewikkeld: bijvoorbeeld als je jongere kinderen thuis hebt, wordt er veel meer van je gevraagd. Maar we raken er steeds meer aan gewend en vinden een ritme. Overleggen via een scherm wordt bijvoorbeeld steeds gemakkelijker. En bij een klant op bezoek gaan voelt nu meer als een uitje. Terwijl dit ‘vroeger’ natuurlijk de normaalste zaak van de wereld was. Dit neemt niet weg dat het qua werkzaamheden wel uitdagend blijft. Klantvragen moeten via de telefoon, omdat je niet zomaar zelf een map kunt pakken en deze doorbladert. Dit kan minder efficiënt zijn en minder fijn, zowel voor mijn collega’s als voor onze klanten.

Kwaliteit van de audit
De kwaliteit gaat niet perse achteruit. Wel kost het soms meer tijd om tot dezelfde uitkomst te komen. Veel klanten hebben het lastig. Dit leidt tot andere vraagstukken, bijvoorbeeld de waardering van de debiteuren, de verwerking van de steunmaatregelen en het opnemen van voorzieningen. Wanneer we kijken naar de steunmaatregelen, is de vraag of de klant het aangevraagde bedrag ook echt krijgt. Voor sommige klanten valt de uiteindelijke berekening positiever uit, maar voor andere klanten juist negatiever. Veel van onze klanten maken wel een lastige tijd door. Dat maakt dat je daar in gesprekken ook de tijd voor moet nemen.  

Inmiddels zijn we allemaal best goed op de digitale omgeving ingericht. Voor de coronacrisis werkten we al met digitale dossiers, waardoor de overgang een stuk eenvoudiger kon plaatsvinden. Zo konden we binnen een halve dag al omschakelen. Klanten waren gewend dat dossiers digitaal aangeleverd moesten worden in een digitale omgeving. We misten eigenlijk alleen een beveiligde online vergadermogelijkheid, maar dat was al vlot opgelost door onze IT afdeling.

Zorg voor medewerkers
Bij CROP vinden we het belangrijk, dat we contact houden met elkaar. Medewerkers weten zelf het beste, wanneer ze ergens mee zitten. Om dit te ondersteunen hebben we onze kantoren al gedurende de hele crisis open, zodat we af en toe een dag op kantoor kunnen werken ter afwisseling. Daarnaast proberen wij als leidinggevenden veel contact te houden met onze collega’s en worden er online evenementen georganiseerd. Zo hebben we met z’n allen een bingo gespeeld, waarbij de winnaars per post een presentje kregen. In zo’n situatie spreek je ook over andere dingen dan alleen het werk. Dit is vooral belangrijk voor veel jongeren. Zij wonen vaak alleen en staan op en gaan slapen met werk. Zij zitten de hele dag achter het scherm en spreken mensen vooral over de inhoud. Er is dan vaak weinig persoonlijk contact. 

Normaal gesproken houden we regelmatig kantoorborrels, maar dat gaat nu helaas niet. Ook hebben we een onboarding activiteit, waarbij nieuwe medewerkers elkaar leren kennen. Die vond afgelopen september gelukkig nog live plaats. In een groot conferentiecentrum, zodat we elkaar met afstand toch konden ontmoeten. Daarnaast liep een online programma, waarbij medewerkers kennis kunnen maken met CROP als organisatie. Hoe alles binnen het bedrijf werkt en aan wie je welke vragen moet stellen. Dit wordt begeleid door een buddy en/of mentor, waardoor ook de binding tussen collega’s wordt versterkt. 

Toekomst
Hoe alles straks weer gaat worden, is volgens mij vooral persoonsafhankelijk. Hier hebben we op dit moment als CROP nog geen beleid voor. Door goed te plannen kun je thuis je bureauwerk uitvoeren of online afspraken bijwonen. Een stukje thuiswerken blijft dus waarschijnlijk altijd, maar volledig thuiswerken is dan niet meer het credo. Inhoudelijke gesprekken zijn over het algemeen nog steeds fijner om live te voeren, zowel voor ons als voor onze klanten. 

Voor een enkele meeting naar het buitenland gaan, kan ik me niet meer voorstellen. Ik verwacht dat we dat online blijven doen. Periodieke vaktechnische bijeenkomsten, waarbij op alle locaties dezelfde presentaties worden gegeven, kunnen nu in één sessie die ook opgenomen wordt. Hierdoor wordt de balans tussen werken en reizen beter. Je staat minder in de file, hebt minder haast ‘s ochtends en hebt meer tijd voor je werk en ontspanning. De kwaliteit van het werk hoeft hierdoor niet achteruit te gaan.

Ten slotte 
Corona heeft ons geleerd dat we erg flexibel zijn en goed in staat om op te lossen wat we onderweg tegenkomen. Meebewegen met wat er op dat moment nodig is, wordt steeds makkelijker. We hebben nu vooral vertrouwen gekregen, dat het mogelijk is om er op lastige momenten toch met elkaar uit te komen. 

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)