← Terug

Kopje koffie met... Feikje van der Hoek

Langzaam komt er een einde in zicht van de corona crisis. In dit artikel praten wij met Feikje van der Hoek over haar ervaringen dit afgelopen jaar en haar beeld van wat de toekomst ons gaat brengen.

Even voorstellen
Feikje van der Hoek is een trotse moeder van 4 kinderen. De jongste is 3 jaar en de oudste is 16. Dus alle levensfases zijn aanwezig en dat is soms ook wel te merken thuis. Met de kinderen activiteiten doen, vindt ze ook heel leuk en daar besteed ze dan ook al haar vrije tijd aan. Het leukste vindt ze om dagjes weg te gaan, maar dat zit er nu even niet in.

Ze begon haar academische carrière met de studie economie, deze was destijds nodig om accountant te worden. Hierna heeft ze de EMA gedaan. Ze was lid van EBF, maar niet heel actief. Vervolgens is ze aan de slag gegaan bij EY waar ze 9 leuke jaren heeft gewerkt. Toen wilde ze iets anders. De combinatie van lange dagen, waarbij verwacht werd om over te werken, en kinderen was lastig te combineren. Via Dick de Waard is ze terecht gekomen bij de universiteit, waarbij ze haar passie voor haar vak kan blijven uitoefenen.

Hoe ervaart u het (online) lesgeven tijdens corona?
Er zitten mooie kanten aan, maar voornamelijk minder mooie kanten. De mooie kant vindt ze de opkomst, de computerpractica op vrijdagmiddag waren een stuk beter bezocht dan toen het nog op de faculteit was. Maar al met al vindt ze het heel jammer om college te moeten geven op deze manier. Veel videocolleges waren van te voren opgenomen en computerpractica gingen online. Bij een tweetal hadden hadden we ook Q&A momenten, maar hier bleek weinig animo voor te zijn. Het is erg moeilijk om studenten te bereiken, velen hebben hun camera namelijk uitstaan. Soms hebben studenten of docenten slecht internet. 

Wat heeft u geleerd van de corona crisis?
Op de korte termijn willen we graag fysiek en kleinschalig onderwijs. Wat er op de lange termijn geleerd kan worden van de pandemie, daar zijn de meningen nog over verdeeld. Meer thuiswerken lijkt in ieder geval een reële optie, dat scheelt een hoop in reistijd.

Waar ziet u uzelf over 10 jaar?
Ze zou graag willen promoveren en hoopt dat dan ook afgerond te hebben. Promoveren is een langdurig proces. Dit staat hoog op het verlanglijstje.

Waar ziet u het accountancy vakgebied over 10 jaar? Welke ontwikkelingen gaan volgens u een grote rol spelen?
Er wordt veel gesproken over robots die ons beroep gaan overnemen, maar de kritische professionele houding zal altijd blijven. Er kan veel informatie gehaald worden uit de systemen en daar moet iets mee gedaan worden.  Het beoordelen van deze data is bij uitstek iets voor accountants.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is ook belangrijk. Daarbij kunnen we ernaar toegaan dat accountants andere informatie beoordelen dan financiele informatie. Het opstellen van een jaarrekening kan veel tijd in beslag nemen, maar het is altijd oud nieuws. Er gaat daarom ook meer een beweging naar real time data komen. Eén ding is zeker accountants blijven altijd nodig. Door de brede opleiding kan je altijd nog naar een andere tak van het bedrijfsleven.

Als u iets zou mogen veranderen aan de lesstof van accountancy & controlling, wat zou u graag veranderd zien worden?
IT is zeer belangrijk. Tegenwoordig draait alles in de samenleving om IT, computers, internet etc. Binnen de accountancy wordt dit ook steeds belangrijker. Maar gelukkig zijn er binnen de vakgroep Accountancy veel experts op dit gebied. Als er binnen de lesstof iets veranderd moet worden, dan probeer ik dat (in overleg met mijn collega’s) te veranderen. Zo hebben we een paar jaar geleden bedacht om in de cursus Auditing Practices ook echt jaarrekeningposten te gaan controleren, in plaats van alleen maar hierover te praten.  Binnen een collegeprogramma kost het wel tijd om veranderingen door te voeren, het kan impact hebben op andere vakken en je moet natuurlijk rekening houden met recidivisten.  Het is dan ook noodzakelijk om op tijd hiermee te beginnen.

Wat vindt u van de aansluiting tussen studie en praktijk?
Binnen de vakgroep zijn er veel praktijkmensen dus dat is goed. Uiteraard doet iedereen goed zijn best om studenten voor te bereiden op de toekomst. Het is echter wel een wetenschappelijke opleiding en daar moet rekening gehouden mee worden.

Wat zou u graag willen meegeven aan alle studenten op het moment dat ze het bedrijfsleven in duiken?
Een van de belangrijkste dingen is: durf te vragen en je mening te geven. Als je iets niet begrijpt is het beter om te vragen, dan gewoon door te werken en het dan fout doen. Verder is het belangrijk om te zeggen wat je denkt. Je hebt een frisse blik en dat kan ook heel waardevol zijn. Zeg niet altijd ja, durf ook nee te zeggen. 
 

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)