← Terug

Kopje koffie met... Bart van der Wielen en Klaas Julian Helmantel van Beslimpel

Als eerstejaars Bedrijfskunde student sta je voor de keuze van een track binnen de studie. Een van die tracks is Accountancy & Controlling. Door middel van dit interview willen we jullie graag kennis laten maken met Bart van der Wielen en Klaas Julian Helmantel, werkzaam bij Belsimpel. Wij vragen naar hun ervaringen als controllers om jullie beter kennis te laten maken met het bedrijf en het beroep!

Even voorstellen ...
Bart van der Wielen is 27 jaar en werkt 3½ jaar bij Belsimpel. Daarvoor heeft hij een bachelor Bedrijfseconomie gedaan en aansluitend de master Management Accounting and Control afgerond in Groningen. Vervolgens heeft hij een klein jaar detachering gedaan op projectbasis, maar daarna is hij al vrij snel bij Belsimpel gaan werken. Binnen Belsimpel zijn in het controlteam de taken verdeeld in verschillende specialismes. Bart houdt zich met name bezig met inkomstenstromen vanuit providers en verzekeringen. Daarnaast is hij teamleider van het administratieteam. Hierin denkt hij mee met de planning en prioritering van het team en begeleidt hij collega’s.

Klaas Julian Helmantel is 23 jaar. Hij heeft Economics and Business Economics gedaan om vervolgens door te stromen naar de Pre Master Accountancy and Controlling. Op dit moment is hij bezig met het afronden van de Master Controlling. 2½ jaar geleden is hij begonnen als finance assistant bij Belsimpel. Vanaf de zomer gaat hij beginnen als controller. Hij houdt zich nu voornamelijk bezig met financieel administratieve taken. Dit is bijvoorbeeld het inboeken van facturen en het afwikkelen van de meer ingewikkelde administratieve cases met andere partijen zoals leveranciers.

Het kantoor van Belsimpel zit in het hart van Groningen. Belsimpel verkoopt telefoons, accessoires en abonnementen. Sinds kort zijn ze ook begonnen met verkopen in andere landen in Europa. Belsimpel is hard gegroeid de afgelopen jaren, waarbij de omzet bijna verdriedubbeld is. Door deze groei heeft Belsimpel zich snel moeten aanpassen. Er werken nu 500-600 werknemers, waaronder zich vooral studenten bevinden. De gemiddelde leeftijd van belsimpel is dan ook 25 jaar. 

Waarom heb je er voor gekozen als controller aan de slag te gaan?
Bart: Toen ik mijn studie had afgerond, heb ik eerst een jaar detachering gedaan. Hierbij ga je naar verschillende bedrijven om een opdracht uit te voeren. Hierin miste ik voor mijn gevoel nog voldoende basiskennis van de financiële administratie. In de studie ging het hier wel over, maar dit is vrij abstract. Bij Belsimpel kon ik hier veel over leren , omdat je als controller alle financiële processen zie tvan binnenkomst van een factuur tot de rapportage in de jaarrekening. Daarnaast zijn de processen binnen Belsimpel vrij compact. Hierdoor krijg je al snel kennis van de verschillende processen en leer je veel. Ook omdat je meteen volle verantwoordelijkheid krijgt. Hierbij kreeg ik meteen de kans om me te verdiepen en te verbreden in de verschillende aspecten van het controllerswerk.

Klaas Julian: In de studie staat de werking van bijvoorbeeld een boekhoudprogramma veelal op de achtergrond. Dit wilde ik in praktijk zien door middel van een studierelevante bijbaan, een zogezegd kijkje in de keuken nemen. Deze bijbaan beviel mij goed. Door de nauwe samenwerking met alle verschillende teams binnen Belsimpel, werd mijn interesse in controlling aangewakkerd. Door deze samenwerking zie je veel van wat je collega’s van andere afdelingen ook doen en krijg je een goed beeld van hoe Belsimpel in elkaar steekt. Zo ben ik erachter gekomen dat ik zelf ook controlling wilde gaan doen. Ik vind bijvoorbeeld goederen- en voorraadbewegingen en analytisch kijken naar dingen in het controlproces interessant.

Wat zijn de werkzaamheden?
Als je als student binnenkomt bij Belsimpel, kom je vaak eerst terecht op de financiële administratie afdeling. Hier leer je vooral de basis. Zo worden hier de facturen verwerkt en checken onze collega’s of alles wel is geleverd. Je kan dus zeggen dat de financiële administratie vooral kijkt naar alle individuele facturen en betalingen. Vanuit een control perspectief kijk je echter vooral naar het grotere geheel. De kunst is hierbij om een goed werkend en consequent proces in te richten waarbij je als controller dat proces controleert en analyseert en niet meer alle afzonderlijke boekingen en acties die gedaan zijn.  Een concrete vraag die bijvoorbeeld wordt gesteld is of aan het eind van de maand alle  binnengekomen goederen overeenkomen met de daarvoor gedane betalingen. De financiële administratie zorgt voor alle individuele betalingen en boekingen, en de controller doet de analyse op het totaal.

Onze hoofdtaak is om ervoor te zorgen dat de directie zich geen zorgen maakt over het geld en dat we alle vragen uit de organisatie over geldzaken kunnen beantwoorden. Hieronder vallen dus financiële processen uitvoeren en daarover rapporteren. Dat gebeurt met name in de maandrapportages en na afloop van het jaar resulteert dat in het het opstellen van de jaarrekening. Daarnaast zijn er ook veel andere taken die dagelijks opspelen. Een voorbeeld hiervan is debiteurenbeheer. Hier wordt gekeken naar hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel er zou moeten binnenkomen. Je begint dan met een analyse, dat resulteert dan vaak in gesprekken met andere partijen en soms zelfs in  onderhandelingen. Maar denk ook aan taken als de salarisverwerking. En de btw-aangifte wordt een steeds grotere taak door de uitbreiding naar veel meer landen. 

Natuurlijk zijn er ook heel veel financiële afspraken die door andere afdelingen worden gemaakt met externe partijen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de afdeling marketing. Uiteindelijk moet control die afspraken financieel afwikkelen met deze partijen. Dat betekent dat we de afspraken moeten interpreteren om te kunnen berekenen wat er betaald ontvangen en geadministreerd moet worden.  Met veel verschillende afspraken kan dit soms tot ingewikkelde constructies leiden. Voor de controller is het dan een mooie uitdaging om dat dan allemaal juist te verwerken en met alle betrokkenen af te stemmen. 

Hoe is controlling anders dan accountancy? 
Simpel gezegd verzorgen controllers alle financiën gedurende het hele jaar en maken ze uiteindelijk het jaarverslag. Accountants controleren deze boekhouding. Bij controlling leer je één bedrijf heel goed kennen en moet je alle processen doorgronden. Bij accountancy leer je heel veel bedrijven kennen op een globaal niveau. Als accountant kun je hierdoor niet altijd alles tot in detail doorgronden, maar vorm je door slimme analyses toch in korte tijd een oordeel over een jaarrekening en over de financiële huishouding van een bedrijf.. Een controller kan zich meer verbreden en verdiepen in één bedrijf. Controllers in het bedrijf verschillen daarnaast van financiële medewerkers door allereerst de creatie van functiescheiding - controllers controleren de taken van de administratie. Kijkend naar het grote plaatje analyseren controllers veel meer. Ze bekijken het gehele proces binnen een organisatie en passen deze processen ook steeds aan naarmate de organisatie zich ontwikkelt. 

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?
Bij Belsimpel is er sprake van een vlakke structuur.  Er wordt dus niet gewerkt met promoties waarbij je werk ineens sterk verandert. Maar zolang je controller bent veranderen je taken wel voortdurend.Eerst begin je bij de basis, hierbij leer je zowel het bedrijf als alle processen goed kennen. Daarna krijg je redelijk snel eigen specialismen - zoals debiteurenbeheer, salarissen of belastingen. Hoe verder je komt, hoe uitdagender die bijkomende taken zijn. Dat betekent dat je uiteindelijk ook een meer aansturende of begeleidende rol kunt krijgen, zowel binnen het team maar ook voor andere teams. Hierbij wordt bij Belsimpel altijd gekeken naar wat bij iemand past en waar diegene zich graag in wil ontwikkelen. 

Wat is de belangrijkste reden om voor controlling kiezen?
Je moet gek zijn op cijfers en je vindt het leuk om een bedrijf te leren kennen tot in detail. Je moet dingen tot de uiterste puntjes willen uitzoeken en het leuk vinden om problemen op te lossen. Control is ook de afdeling die meedenkt met het vinden van een oplossing  wanneer andere afdelingen voor nieuwe uitdagingen staan. De beste manier om erachter te komen of controlling iets voor jou is, is om bij veel bedrijven een kijkje in de keuken te nemen. Kijk niet alleen naar accountant versus controller, maar met name ook naar wat voor bedrijfscultuur of type bedrijf je interesseert. De collega’s om je heen en de manier waarop een bedrijf is ingericht zijn minstens zo belangrijk voor je werkplezier als de taken die je doet.

We willen Bart en Klaas Julian bedanken voor het leuke en leerzame interview. We hopen dat we jullie door dit interview een betere kijk hebben kunnen geven over het vakgebied controlling. Heb je nog vragen over de track Accountancy & Controlling? Neem dan contact op met het bestuur van PM!

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)