← Terug

PM in Memoriam

PM in Memoriam
‘Pro Memorie Studiosorum Nostri Temporis’ ofwel, ter herinnering aan onze studententijd’.  

Na een bewogen jaar waarin de Media Commissie alle PM leden op de hoogte heeft gehouden middels interviews, artikelen en verslagen, zijn we alweer bij het laatste artikel van dit collegejaar aangekomen. Dit keer is het niet zomaar een artikel, maar ook het laatste artikel dat vanuit Pro Memorie zal komen. Dit artikel kent een randje van trots, nostalgie, en dankbaarheid. 17 jaar lang heeft Pro Memorie bestaan. Een mooi moment om terug te gaan naar dat allereerste begin in 2004/2005 toen PM is ontstaan. Om die reden houden wij een Q&A met mede-oprichter en penningmeester van PM: Rob Geerts, en zullen wij een aantal weetjes en feitjes bij langs gaan met de huidige en laatste voorzitter van PM: Maureen van Ekeren. 

Maak kennis met… het eerste bestuurslid van PM: Rob Geerts 

Zou u zichzelf willen voorstellen?
Ik ben Rob, lid oprichter en penningmeester van het eerste bestuur van onze mooie vereniging Pro Memorie. Ik ben in 2000 begonnen met de studie Economie in Groningen aan de RuG, afgestudeerd in Accountancy & Controlling, en heb vervolgens ook de postdoctorale/masteropleiding Accountancy afgerond. Na mijn afstuderen ben ik in Amsterdam gaan wonen en begonnen bij KPMG Audit. Inmiddels woon ik in Abcoude met mijn vrouw en 2 zoontjes, omdat ons appartement in Amsterdam te klein werd na de geboorte van onze oudste zoon. Ondertussen werk ik nog steeds met veel plezier bij KPMG, een accountantsorganisatie waar ik veel uitdaging en afwisseling vind.

Wat kunt u zich nog herinneren van uw studententijd in Groningen?
Als ik terugdenk aan mijn tijd in Groningen komen er nog steeds enorm veel goede herinneringen naar boven. De zelfstandigheid, de ervaringen bij een studentenvereniging en natuurlijk het oprichten van deze studievereniging, die al jarenlang een begrip is en is geweest, in Groningen en de sector. 

Accountancy heeft mij altijd getrokken, en ik werk nog steeds met plezier in deze sector. Ik vind dat de Accountancy het perfecte raakvlak is tussen wat een bedrijf doet, hoe het bedrijf zich kan presenteren naar de buitenwereld en of dat op een verantwoorde en realistische manier gebeurt, zodat het maatschappelijk verkeer erop kan vertrouwen. Achter elk cijfertje zit een verhaal. Dat vind ik juist zo leuk, ook in mijn dagelijkse werk. Na je studie begint het werkende leven. De toegevoegde waarde bij een accountantsorganisatie is dat je veel verschillende type bedrijven leert kennen, veel verschillende mensen leert kennen en een brede maar ook specialistische ervaring op doet. 

Los van de studie die je doet, is het studeren zelf een geweldige opleiding. Je woont op jezelf en leert (met vallen en opstaan) op je eigen benen te staan. Dus terugkijkend (het is alweer 20 jaar geleden) schiet me als eerste te binnen: plezier, lol, vrienden, ervaring en op zelfstandigheid. En natuurlijk: stress door te laat beginnen met studeren om dan vervolgens weer een inhaalslag te maken, omdat je leert dat je toch echt je verantwoordelijkheden moet nakomen. Groningen is en blijft natuurlijk de mooiste studentenstad van de wereld (in ieder geval als het geen corona tijd is).  

Waarom hebben jullie besloten een nieuwe vereniging op te zetten? Hoe ging dit in zijn werk?
Het 2004/2005 jaarverslag begint met ‘’Accountancy & Controlling leeft!’’. Dat geeft goed weer waar we voor stonden. De afstudeerrichting staat op zichzelf en is niet slechts een onderdeel van. Dus het korte antwoord is: er was er nog geen studievereniging voor accountancy en controlling. De kracht van PM heeft hem altijd gezeten in focus op de doelgroep.

Voor mij begon dit avontuur toen ik op een gegeven moment in de trein zat met Mark (voorzitter) en sprak over zijn idee om een vereniging op te zetten. Kort daarna zijn met samen met Jochem en Jurjen van start gegaan. En dat ging stap voor stap. We hadden geen geld, geen vereniging, geen website, geen magazine, geen commissies etc. We gingen dus om de tafel met sponsoren en in de tussentijd betaalden we alles zelf, verenigingspand in onze kamers, website zelf gemaakt met behulp van google (bestond dat toen al?), magazine zelf gemaakt en zelf rondgebracht in Groningen (geen geld voor postzegels), en werven en werven. Na een vliegende start begonnen we snel met activiteiten die een vereniging sterk maakt, namelijk borrelen. En blijkbaar deden we dat vrij aardig. Er was veel animo zowel van studenten als van sponsoren. De sales pitch was: elke euro in PM wordt 100% gebruikt ten behoeve van de organisatie van de sponsor.

Hoe zijn jullie op de naam Pro Memorie gekomen? 
Alle credits hiervoor naar Mark om te beginnen. Het is een knipoog naar het studentenleven en naar de sector. PM in de accountancy staat voor ‘ter herinnering’ en wordt ook wel gebruikt voor stel (PM) posten. Daarnaast is de volledige naam van de vereniging: Pro Memorie Studiosorum Nostri Temporis’ ofwel ‘ter herinnering aan onze studententijd’. Dat is goed gelukt. 

Wat zijn volgens u de normen en waarden waarmee PM is opgezet? 
Waarschijnlijk niet verrassend dat voor mij PM staat voor betrokkenheid in het vakgebied en speciaal gericht op de mensen die het uiteindelijk allemaal moeten doen. We hebben een mooi vak, het doet ertoe, en is zo goed als de mensen die het vak uitoefenen. Belangrijke normen en waarden (ook niet verrassend) zijn integriteit, vertrouwen, het tonen van initiatief, verbinden en wat je doet, goed doen. En natuurlijk lol hebben, heel veel lol.

Wat is zo leuk aan bestuur zijn/lid zijn van een nieuwe studievereniging?
Precies wat ik hiervoor noemde, er staat nog helemaal niets. Het is toch wel gaaf als PM jaren later nog steeds een begrip is. ‘Nee’ is geen antwoord en je gaat er helemaal voor.  Daarnaast is een eerste jaar ook echt speciaal op persoonlijk vlak. Je kent elkaar allemaal, ‘groeit’ met de mede actieve leden en je hebt echt een wij-gevoel. 

RISK en PM zijn nu gefuseerd tot FSG. Wat vindt u de voordelen van deze fusie?
Ja, dat doet toch ergens zeer. Hoewel mijn nostalgie toch ook erg belangrijk is, ging en gaat het voor PM om de studenten en het vakgebied. Een fusie is geslaagd als je samen sterker bent dan beide alleen. 1+1=3 (vloeken in de kerk misschien). Ik wens het bestuur van FSG alle succes toe en hoop dat de fusie bijdraagt aan nog meer betrokkenheid en nog meer contact tussen studenten en het beroep. 

Na uw studie werd u PM alumni, hoe ervaar je het alumni netwerk/alumni activiteiten?
Om de verbinding tussen student en professie te leggen en uit te bouwen is een netwerk erg belangrijk. Gedurende zo ongeveer mijn eerste 5 jaar bij KPMG ben ik nog erg betrokken geweest in het contact met studenten bij inhousedagen, congressen en de jaarlijkse ‘business course’. Voor mij ging dat niet om een mooi praatje recruitment, maar om verbinding en het echte verhaal. Daar heeft iedereen baat bij. Dat is denk ik wel de kracht van een (alumni) netwerk. Je kent elkaar direct of indirect en kunt van elkaar leren. Daarnaast waren de PM activiteiten natuurlijk hartstikke leuk waaronder varen in grachten of in Friesland onder het genot van een ‘klein’ borreltje. 

Wat is de grootste verandering die zich heeft voorgedaan in afgelopen jaren 
Dat is voor een lid oprichter een mooie vraag. Als je mijn voorgaande antwoorden hebt gelezen en hebt kunnen proeven van zo’n eerste jaar in 2004/2005, dan is voor mij de grootste verandering dat PM een enorm professionele vereniging is geworden. Letterlijk van een zolder (studenten) kamertje naar een echte vereniging. Van de underdog naar de kampioen. 

Wat zou u zelf nog willen toevoegen? 
In ons vakgebied is er op dit moment een verandering plaats aan het vinden, die het beroep nog nooit heeft gekend. Alle media-aandacht bewijst dat het beroep ertoe doet. Een spannende tijd dus, want mensen houden inherent niet heel erg van verandering. Dat er voor PM ook een verandering plaatsvindt, die de vereniging nog nooit heeft gekend, moet een soort teken zijn die de burger moed geeft. Bij deze de oproep voor de toekomstige besturen, commissies, actieve en passieve leden en alle liefhebbers van accountancy en controlling, jullie zijn de toekomst, de tijd is nu, carpe diem! Als laatste wil ik bij deze graag iedereen bedanken die zich in de afgelopen 17 jaar heeft ingezet voor wat PM is geworden! Super! 

Weetjes & Feitjes met… Maureen van Ekeren

Meest bekende PM’er?
Mark Hoosemans, een van de oprichters van PM. Hij is tevens erelid van de vereniging, na twee jaar achter elkaar een bestuursjaar bij PM te hebben gedaan.

Grootste evenement?
Het grootste evenement was denk ik het PM Congres in 2017. Met meer dan honderd deelnemers én Jan Peter Balkenende als spreker was dit een groot succes.

Leukste/meest geslaagde evenement?
In het verleden is er meerdere keren een wintersport georganiseerd die open stond voor alle leden. Er gaan nog altijd veel legendarische verhalen rond over deze vakanties, dus kan zeker genomineerd worden voor het meest geslaagde evenement. Jaarlijks vindt er ook het Actieve Ledenweekend plaats op Ameland voor alle actieve leden. Ook dit is ieder jaar een groot succes.

Meest trots op…
Allereerst natuurlijk op de oprichting van PM, toen bleek dat dit nodig was voor de A&C studenten. Verder de ontwikkeling van de vereniging met een mooi evenementen aanbod, de ontwikkeling van de nieuwe huisstijl en natuurlijk niet te vergeten de fusie met Risk waardoor de studenten nóg beter bediend zullen worden met evenementen en andere studie- en carrière gerelateerde ondersteuning.

Maureen van Ekeren (voorzitter PM): Kortom, het zijn veelbewogen jaren geweest van het begin af aan. Met elkaar, alle besturen, (actieve) leden en vele anderen is PM uitgegroeid tot een mooie vereniging met voor ieder wat wils. Daarom zou ik graag iedereen willen bedanken die op welke manier dan ook heeft bijgedragen aan de mooie jaren van PM. Een ding is zeker: er is een hiermee een sterke fundering voor FSG gelegd.

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)